Antrenori de fotbal feminin din România, Malta și Portugalia au participat la un training găzuit de Casa Fotbalului în cadrul proiectului european GOALSCORE, pentru prevenirea violenței de gen în rândul femeilor tinere.

Trainingul a avut o primă parte dedicată definirii violenței de gen în rândul femeilor, a tipurilor de violență de gen existente, precum și discuțiilor despre diferitele moduri în care poate fi identificată în rândul tinerelor din echipe. Prezentarea a fost oferită de Elisa Bisagno, reprezentantă din partea UNIMORE, partener în cadrul proiectului. De asemenea, pe tot parcursul trainingului, noțiunile au fost nuanțate de reprezentatele Centrului FILIA, organizație nonprofit care sprijină victimele violenței de gen.

Unul dintre cele mai importante instrumente oferite antrenorilor este un document menit să analizeze semnale existente în rândul tinerelor jucătoare, care îi poate ajuta să identifice eventuale cazuri de violență de gen și să acționeze corespunzător.

În cea de-a doua zi, antrenorilor le-au fost prezentate o serie de exerciții care pot fi folosite în cadrul antrenamentelor, pentru a facilita discuțiile referitoare la violența de gen.

În lunile următoare metodologia dezvoltată în cadrul proiectului GOALSCORE va fi implementată în cadrul a patru cluburi de fotbal feminin, care urmează să aplice noțiunile prezentate în cadrul trainingului.

Proiectul GOALSCORE, în cadrul căruia Federația Română de Fotbal este partener, este coordonat de Federația de Fotbal din Malta și realizat alături de Federația de Fotbal din Portugalia, Centrul FILIA, Malta Women Lobby, APAV, EURACTIV și UNIMORE, intenționează să utilizeze fotbalul ca mijloc de combatere a violenței împotriva femeilor tinere.