Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal, organizează la finalul săptămânii o serie de manifestări cu caracter cultural și sportiv, dedicate încurajării pluralismului cultural și etnic.

Evenimentul ”Cupa Diversității” debutează vineri, 21 octombrie, cu vernisajul expoziţiilor de fotografie şi arte plastice de la Casa Fotbalului, sediul Federaţiei Române de Fotbal. Tot vineri va avea loc și tragerea la sorți a campionatului de fotbal al minorităților.

Competiția la care s-au înscris 11 echipe începe sâmbătă, 22 octombrie, ora 10:00, la Centrul Național de Fotbal Buftea, ziua urmând a se încheia, la Casa Fotbalului, cu o dezbatere pe tema prevenirii şi eliminării rasismului în sport şi modalităţi de promovare a schimbului de bune practici în combaterea discriminării. Finalele campionatului de fotbal sunt programate duminică, 23 octombrie, începând cu ora 13:00.

Responsabilitatea pentru prevenirea rasismului în sport aparţine tuturor, autorităţilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale. Anual, la nivel european are loc o serie de evenimente cu privire la combaterea rasismului şi a discriminării. Fotbalul românesc a fost dintotdeauna o platformă a toleranței și a multiculturalității, o expresie a acceptării și a deschiderii.

”Sportul, și fotbal în special, ajută mult la integrarea unui individ într-un grup, în comunitate. Federația Română de Fotbal este partener în numeroase proiecte care au ca rol educația prin sport, prin fotbal. Le urez succes tuturor participanților la competiția de fotbal, cel mai bun să câștige!”, spune fostul internațional Miodrag Belodedici, unul dintre susținătorii proiectului.

Cupa Diversității este inclusă de UEFA în programul Captains of Change, o inițiativă care promovează diversitatea și conceptele inovatoare prin care fotbalul să atingă un număr cât mai mare de practicanți care în mod convențional nu ar fi fost cuprinși în competițiile obișnuite. Liderul programul în România este managerul de responsabilitate socială și bună guvernanță, Florin Șari, potrivit căruia ”prin implicarea în programul Captains of Change, Federația Română de Fotbal are acces la o resursă valoroasă de cunoaștere și la experiențe de dezvoltare fotbalistică și de inovație, având încrederea că vom putea și mai bine concepe formate de competiții care să contribuie la îndeplinirea obiectivului strategic de creștere a vizibilității și atractivității jocului de fotbal în țara noastră. Cu sprijinul UEFA, asigurăm sustenabilitatea competiției Cupa Diversității la care participă echipe ale organizațiilor minorităților naționale din România și care celebrează prin fotbal diversitatea celei mai importante resurse a sociatății noastre: oamenii”.

Anul acesta, în programul Captains of Change, sunt promovate proiecte din România, Italia, Scoția și ale forului european.