La eveniment au participat Președintele Comitetului Tehnic al Federației de Fotbal din Rusia, Nikita Simonyan, Directorul Adjunct al Federației de Fotbal din Rusia, Alexander Zorkov, Directorul Executiv al Primei Ligi de Fotbal din Rusia (RFPL), Sergey Cheban, Director General Adjunct al RFU pe plan internațional, Ekaterina Fedyshina, și antrenorul echipei de tineret a Rusiei, Alexander Kerzhakov. Directorul Adjunct al Departamentului de editură "Sport-Express", Dmitry Zelenov, a fost moderatorul prezentării.
În timpul conferinței de presă, tinerii participanți la programul "Fotbal pentru Prietenie", Dennis Aladyev (Penza) și Daniel Korobkov (Moscova), au discutat despre istoria și semnificația premiului unic Cupa Celor Nouă Valori, dar și despre modul în care se pregătesc pentru evenimentele majore din cadrul programului care se va desfășura la Moscova în perioada 8-15 iunie.
În cel de-al 6-lea sezon al programului "Fotbal pentru Prietenie", Cupa Celor Nouă Valori va fi acordată uneia dintre cele 32 de echipe naționale de fotbal care participă la Cupa Mondială FIFA 2018 din Rusia. Câștigătorul premiului va fi ales prin intermediul voturilor pentru Tinerii Ambasadori din 211 țări și regiuni ale lumii: în cadrul Taberei Internaționale a Prieteniei din perioada 9-11 iunie, Tinerii Participanți la program vor numi topul primelor trei echipe. Rezultatele vor fi anunțate pe 13 iunie, la Forumul Internațional pentru Copii Fotbal pentru Prietenie, iar o copie a Cupei, realizată de faimosul sculptor german Achim Ripperger, va fi inclusă în expoziția permanentă a Muzeului de Fotbal din Rusia începând din iunie 2018.
Cupa Celor Nouă Valori este un trofeu unic care celebrează principalele nouă valori ale programului – prietenie, egalitate, corectitudine, sănătate, pace, devotament, victorie, tradiție și onoare.
"Federația Rusă de Fotbal a colaborat încă de la început cu programul <Fotbal pentru Prietenie>. În 2013, când proiectul abia începea, au participat copii din doar 8 țări, iar în acest an, numărul total de participanți provine din 211 țări și regiuni! Este nemaipomenit de plăcut să fim martorii popularității crescânde din întreaga lume a programului. Acest fapt sugerează că valorile promovate de <Fotbal pentru Prietenie> sunt cu adevărat importante pentru toată lumea și sunt împărtășite de copii și adulți de pe tot globul. Este un real succes! Așteptăm cu nerăbdare rezultatul votului copiilor, pentru a afla care dintre echipele naționale ale Cupei Mondiale din 2018 va primi acest premiu unic", a declarat Alexander Alaev, Directorul General al Federației de Fotbal din Rusia.
"Le urez mult noroc tuturor Tinerilor Ambasadori ai Programului Fotbal pentru Prietenie în promovarea valorilor umane fundamentale, cum ar fi justitia, victoria si onoarea. Este imposibil să devii un fotbalist de succes, un antrenor sau un reprezentant al oricărei alte profesii, în lipsa înțelegerii acestor principii fundamentale. Cu un an în urmă, am fost destul de norocos să asist la Campionatul de Fotbal pentru Prietenie din Sankt Petersburg, unde au jucat copii din 64 de țări. Pe parcursul Campionatului, jurații aveau o singură atribuție, cea de a monitoriza durata meciurilor și nu au existat neînțelegeri pe teren, ci doar prietenie adevărată și dreptate. Mă bucur că puștii de 12 ani promovează astfel de valori minunate si ne arată nouă, adulților, ceea ce ar trebui să fie nu numai fotbalul, dar și viața însăși", a declarat faimosul jucător de fotbal și Ambasadorul programului Fotbal pentru Prietenie, Alexander Kerzhakov.
Anul acesta, 11 Tineri Antrenori din orașele-gazdă ale Cupei Mondiale FIFA 2018 din Rusia iau parte la programul Fotbal pentru Prietenie. Primul președinte al Comitetului Tehnic al Uniunii de Fotbal din Rusia, Nikita Simonyan, a subliniat importanța dezvoltării programului care formează atât echipele de copii și tineri, cât și antrenorii acestora, remarcând succesul programului "Fotbal pentru Prietenie" din acest punct de vedere.
"Fotbalul este o școală a vieții, pentru că în fotbal simți o întreagă varietate de emoții, iar această bogăție spirituală va rămâne cu tine pentru tot restul vieții. Valorile fotbalului sunt purtate în profunzimea fiecărei persoane în timpul vieții, iar cea mai importantă valoare a fotbalului este comunicarea. Am jucat recent un meci amical la Volgograd, disputat între echipe alcătuite din tineri proveniți din diferite tari. După meci, jucătorii ruși și germani au început să comunice, au râs, se înțelegeau perfect, în ciuda faptului că nu vorbeau aceeași limbă. Poate că nu se vor mai întâlni în viitor, dar își vor aminti acele emoții și experiențe toată viața", a declarat Ekaterina Fedyshina, director adjunct al RFU pe plan internațional.
"Când urmărești un meci de fotbal, te gândești că este o mică replică a planetei noastre. Fotbalul reunește totul. Nouă valori – prietenie, egalitate, corectitudine, sănătate, pace, devotament, victorie, tradiții și onoare – ele reprezintă forța guvernantă nu numai în sport, ci și în viața de zi cu zi. Este minunat că puștii creează prietenii, atât pe terenul de fotbal, cât și în afara acestuia. Datorită acestui program, în familia noastră, a fotbalului, există încă trei milioane de oameni. Vă așteptăm mereu la meciurile din Prima Ligă de Fotbal din Rusia", a declarat Sergey Cheban, directorul executiv al Primei Ligi din Rusia.
“Este minunat că programul <Fotbal pentru Prietenie> oferă Tinerilor Participanți posibilitatea de a alege clubul de fotbal profesionist care primește un premiu atât de neobișnuit și important, Cupa Celor Nouă Valori. Acest lucru îți permite să te simți ca o parte a ceva global și important. Este admirabil faptul că organizatorii programului sunt gata să ne încredințeze o astfel de decizie nouă, copiilor obișnuiți din întreaga lume, care merg la școală în fiecare zi și joacă fotbal prin curte. În plus, cred că cele nouă valori ale programului joacă un rol important în viața fiecărei persoane, ba chiar mai important – în viața fiecărui jucător de fotbal. Așadar, în cadrul evenimentelor finale ale programului, voi împărtăși cu drag aceste valori și modul prin care fotbalul și prietenia unesc țările, culturile și popoarele în întreaga lume", a declarat Tânărul Ambasador al programului Fotbal pentru Prietenie, Denis Aladiev (12 ani).
"Pentru mine, cele nouă valori-cheie ale programului reprezintă un ghid în relația cu alte persoane. Cred că este imposibil să devii o persoană bună și de succes fără să aderi la valorile umane principale. Mă bucur că programul Fotbal pentru Prietenie ne permite mie și altor oameni din întreaga lume să devenim ambasadori ai prieteniei, egalității, corectitudinii, sănătății, păcii, devotamentului, victoriei, tradițiilor și onoarei. Cu cât mai mulți oameni din întreaga lume discută și atrag atenția asupra acestor valori, cu atât mai bună va fi viața noastră. Cred că un premiu precum Cupa Celor Nouă Valori ar trebui acordat în viitor nu numai celor mai bune cluburi de fotbal, ci și celor care promovează de multă vreme aceste valori în propriul lor domeniu de activitate – de exemplu, doctori, profesori sau organizații caritabile care salvează oameni", a declarat Tânărul Ambasador al Programului Fotbal pentru Prietenie, Daniel Korobkov (12 ani).