Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, și președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, au semnat vineri, 1 februarie, protocolul de colaborare privind înființarea la Iași a unui Centru Național de Pregătire pentru copii sub 14 ani proveniți din mediul rural.

Evenimentul a avut loc în cadrul Galei Laureaților Sportului Ieșean, pe scena Teatrului Luceafărul.


”Acest protocol este extrem de important. Gândiți-vă că 68 la sută dintre cei mai mari fotbaliști ai României de după Revoluție provin din mediul rural. În 2015, noi ca Federație am început să conștientizăm acest lucru și am început un proiect umbrelă denumit Împreună Suntem Fotbal, care practic schimbă total abordarea. Pentru noi, fotbalul nu mai este doar pentru cei mai buni 11 jucători, ci este pentru fiecare dintre dumneavoastră care jucați fotbal. Ultima inițiativă, lansată tot aici, la Iași, este legată de fotbalul în grădinițe. Un proiect care a avut foarte mare succes, de aceea am revenit
aici”
, a declarat președintele Federația Română de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a amintit și de Răzvan Sava, internaționalul român U17 descoperit în cadrul proiectului “Performanța are viitor”, un proiect de scouting în mediul rural: “Să nu uităm că un român, Răzvan Sava, a plecat la Juventus, echipă la care a ajuns și Cristiano Ronaldo. Dar înainte cu doi ani de a ajunge la clubul torinez, Sava nu juca fotbal în cadru organizat și a fost descoperit pe una dintre ulițele din România. Astăzi, sunt 15.000 de copii din satele din România care joacă fotbal. De aceea îl felicit pe președintele CJ Iași, Maricel Popa, pentru faptul că acesta este primul proiect în care cei mai talentați 20 de copii din mediul rural din județul Iași vor avea posibilitatea să viseze că vor ajunge fotbaliști”.

”Am inițiat la nivelul Consiliului Județean o serie de pași în sprijinul sportului, mai ales în rândul copiilor. Am perfectat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal pentru înființarea unui centru de pregătire la nivelul juniorilor, în mod deosebit din mediul rural. CJ Iași va acorda 20 de burse unor copii foarte talentați la fotbal și care nu au șansa să evolueze în mediul din care provin. Acesta va reprezenta un punct de plecare pentru susținerea sportului la nivel județean. Am aprobat deja în ultima ședință de plen includerea în bugetul CJ a unei sume de 84.000 euro pentru aceste burse. Selecția micilor sportivi va fi realizată în 3 etape, în perioada martie –iulie. Vor fi aleși 80 de copii, apoi 40 și în final vor rămâne 20”, a spus Maricel Popa, președintele CJ Iași.

Pregătirea școlară a copiilor va fi asigurată de Liceul cu Program Sportiv Iași, începând de la nivelul clasei a V-a, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Articol de Narcis Pohoață