Activitățile din cadrul programului au fost orientate spre îmbunătățirea cunoștințelor legate de conceptul de leadership. Principalele exerciții organizate au vizat întărirea abilităților de comunicare, identificarea tipologiilor de personalitate, sesiune de feedback în cadrul grupului de lucru, întâlniri unu la unu cu mentorul și antrenorul ai fiecărui participant.
 
Printre persoanele consacrate care au ținut discursuri în cadrul programului s-au regăsit Claudia Bokel (Comitetul internațional Olimpic), Florence Lombardo (Credit Suisse) și Raphael Crowe (Organizația Internațională a Muncii), care au prezentat diverse subiecte legate de nevoia participării femeilor în top management și probleme cu care acestea se pot confrunta. Cursul a oferit participantelor posibilitatea de a face schimb de bune practici cu privire la cultura organizațională, de a învăța din experiențele celorlalte femei participante pentru a contribui ulterior la dezvoltarea instituțiilor naționale. 
 
”Eu am avut-o ca mentor pe Sarah O'Shea, secretar general adjunct și manager al departamentului juridic din Republica Irlanda, iar antrenor mi-a fost Janet Hewetson, persoană cu peste 20 de ani de experiență în formare personală. Programul va include și întâlniri ulterioare cu cele două pentru a asigura o continuitate a cunoștințelor acumulate”, spune Mălina Cîntic, reprezentanta FRF la programul ”Femeile în fotbal”.
 
Punctul culminant al programului a fost simularea unui meci de Liga Campionilor. ”Toate participantele au fost împărțite în patru grupuri, fiecare fiind responsabile de un anumit rol: Venue Director, UEFA Control Center, Media Officer și Venue Services and Sponsorship Manager împreună cu Venue operations and Broadcast Manager. Exercițiul a durat două ore și a constat în colaborarea celor patru echipe pentru a găsi rezolvarea unor probleme inspirate din realitate într-un mediu cu presiunea constantă a timpului și un nivel ridicat de stres. În urma exercițiului am dobândit o serie de cunoștințe tehnice, dar am și realizat complexitatea acestui fenomen și implicațiile organizării unui eveniment de asemenea amploare. Totodată, exercițiul a demonstrat nevoia unei colaborări intense între toți membrii echipei împreună cu o comunicare eficientă”, a punctat reprezentanta FRF la întâlnirea de la Nyon. 
 
”Atât participantele din anii trecuți, cât și cele din această ediție au fost de acord că programul este unul de maximă importanță la nivel național și european. Acesta demonstrează investiția organismelor sportive în pregătirea continuă a femeilor care fac parte din fotbal și încurajarea lor în asumarea unor funcții de conducere. Cunoștințele acumulate aduc un plus de valoare instituțiilor prin crearea unui mediu decizional divers. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a învăța de la specialiști și de la femei cu un număr impresionant de ani în fotbal și pentru posibilitatea implementării acestor cunoștințe în România”, a adăugat Mălina Cîntic. 
 
Participarea în cadrul acestui program contribuie la îndeplinirea Obiectivului specific 4.1 din Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, ”Îmbunătățirea calității profesionale și dobândirea aptitudinilor de lucru în echipă”.