Comitetul Executiv al UEFA, din care face parte și președintele FRF, Răzvan Burleanu, prin poziția de membru în Consiliul FIFA, s-a reunit astăzi la Nyon, Elveția, și a aprobat noi formate pentru competițiile naționale masculine care vor intra în vigoare în septembrie 2024.

În urma unui proces amplu de consultare cu federațiile din Europa, s-a decis să se modifice ușor formatele actuale ale Ligii Națiunilor și ale preliminariilor europene pentru Campionatele Europene și Mondiale cu scopul de a crește competitivitatea și suspansul, precum și de a consolida resursele federațiilor naționale pentru a asigura o redresare constantă după impactul pandemiei.

UEFA Nations League

UEFA Nations League va fi extinsă cu o nouă rundă eliminatorie care se va disputa în luna martie, creând astfel continuitate între faza grupelor, care se încheie în noiembrie, și finalele disputate în luna iunie.

Câștigătoarele de grupă și locurile secunde din Liga A vor obține accesul în sferturile de finală. Mai departe, o dublă manșă va decide naționalele care se califică în Final Four.

Locurile 3 din Liga A și vicecampioanele din Liga B, alături de locurile 3 din Liga B și vicecampioanele din Liga C, vor juca un play-off de promovare/retrogradare în dublă manșă.

Extinderea Ligii Națiunilor UEFA în fereastra calendarului internațional de meciuri din luna martie se va referi doar la un număr limitat de echipe, iar echipele rămase, care nu vor fi implicate în această fază a Ligii Națiunilor, vor putea începe deja preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026.

Preliminarii europene pentru Euro și Campionatul Mondial

Noul format al Calificărilor Europene pentru EURO sau Cupa Mondială va fi modificat, echipele urmând a fi extrase în 12 grupe de câte patru și cinci echipe, revitalizând în consecință competiția făcând-o mai puțin previzibilă și mai dinamică. Fiecare echipă va evolua acasă și în deplasare cu toate celelalte adversare din grupă.

Echipele repartizate în grupe de cinci vor începe calificările în martie sau în iunie, dacă sunt calificate în sferturile de finală ale UEFA Nations League sau sunt implicate în meciuri de promovare/retrogradare în competiția respectivă. În schimb, grupele de câte patru echipe vor începe campania în luna septembrie.

Câștigătorele celor 12 grupe din preliminariile europene se vor califica direct la EURO sau la Campionatul Mondial, în timp ce echipele de pe locul secund se vor califica fie direct, fie vor participa la meciurile de baraj (împreună cu echipele UEFA Nations League pentru calificarea la EURO).

Nu a fost propusă nicio modificare pentru turneul final EURO, care va cuprinde în continuare 24 de echipe.

Acest nou format de preliminarii va fi implementat după Campionatul European din 2024.

„Liga Națiunilor s-a dovedit a fi o poveste de succes, înlocuind jocurile amicale cu meciuri mai competitive. Și acum, prin introducerea noii etape eliminatorii, echipele vor avea și mai multe oportunități de a progresa, păstrând același număr de jocuri în calendarul internațional al meciurilor. Previzibilitatea preliminariilor europene a fost, de asemenea, reîmprospătată cu un nou format, unul care va oferi tuturor echipelor șanse egale de a se califica la turnee majore. Acest nou format promite să aducă mai mult entuziasm competițiilor naționale de fotbal din Europa, care continuă să crească”, a declarat Aleksander Čeferin, președintele UEFA.

ALTE DECIZII CEX UEFA

Supercupa Europei

Comitetul Executiv al UEFA a decis să mute Supercupa Europei din 2023, de la Kazan, Rusia, la Atena, Grecia. Meciul se va disputa pe stadionul Georgios Karaiskakis din capitala Greciei miercuri, 16 august, la ora 21:00 CET (22:00 ora locală).

Campionatul European UEFA Under-21 2025

Federația Slovacă de Fotbal a fost desemnată să găzduiască turneul final cu 16 echipe al Campionatului European UEFA Under-21 din 2025. Meciurile se vor juca în opt locații din opt orașe diferite în vara lui 2025.

Protocolul UEFA Covid-19

Ca urmare a evoluției pandemiei de COVID-19 și a evoluțiilor generale actuale din Europa, inclusiv eliminarea măsurilor anterioare în vigoare în majoritatea competițiilor interne, Comitetul Executiv al UEFA a decis să întrerupă aplicarea “UEFA Return to Play Protocol”.