Foto: UEFA

Scrisoarea-circulară a UEFA, având numărul 72/21 octombrie 2019, aduce noi clarificări referitoare la decizia Comitetului Executiv al UEFA din 24 septembrie 2019, structura, calendarul și conceptul comercial ale competițiilor UEFA inter-cluburi, ciclul 2021-2024, fiind finalizate.

După cum se știe, lista de acces pentru UEFA Champions League (UCL) va rămâne neschimbată, modificări urmând să fie aduse UEFA Europa League (UEL), în condițiile în care, peste doi ani, va apărea o nouă competiție continentală la nivelul cluburilor, UEFA Europa Conference League (UECL).

UEL
Formatul competiției
– Competiția propriu-zisă se va bucura de participarea a doar 32 de echipe, față de cele 48 care se înfruntă în momentul de față, numărul fiind valabil și în stagiunea 2020-2021.
– În ciclul 2021-2024, vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă și în deplasare, acestei faze urmându-i optimile de finală (câștigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele și finala.
– Înaintea optimilor se va disputa o rundă adițională, numită play-off. Vor fi, de fapt, opt confruntări, în fiecare dintre ele urmând să joace câte o echipă clasată pe locul 2 în una dintre grupele UEL și una de pe locul 3 din una dintre grupele UCL. Formațiile care vor triumfa în aceste “duble” vor accede, la rându-le, în optimile UEL.
– Câștigătoarea UEL se va califica automat în faza grupelor UCL, evident în sezonul următor.
– Competiția propriu-zisă UEL va însemna un total de 141 de meciuri, ce se vor disputa în 15 săptămâni.
– În faza grupelor se vor califica direct 11 echipe (câștigătoarea Cupei și locul 5 din campionat ale țărilor de pe locurile 1-4 în clasamentul coeficienților UEFA + câștigătoarea Cupei și locul 4 din campionat ale țării de pe locul 5 + câștigătoarea Cupei țării de pe poziția a 6-a) + deținătoarea UECL.
– Celelalte 20 de echipe vor veni din calificări, dar trebuie menționat că jumătate (adică 10) dintre acestea vor fi formații care vor eșua în UCL: 6 eliminate din turul 3 preliminar și din play-off-ul UCL league path (adică partea tabloului unde nu vor evolua campioanele, ci ocupantele locurilor 2 sau 3 ale țărilor de pe locurile 5-15) și 4 care vor eșua în play-off-ul UCL champions path (partea tabloului rezervat campioanelor țărilor ce vor ocupa locurile 11-55 în amintita ierarhie a coeficienților).
– Celelalte 10 echipe, care ar avea șansa să evolueze în grupe, vor ajunge prin intermediul play-off-ului UEL, unde vor participa 20 de grupări. Dar și aici cercul se restrânge, căci, pe lângă câștigătoarele Cupelor țărilor de pe locurile 7-12, în play-off vor ajunge 6 grupări ce vor fi eliminate în turul 3 preliminar (champions path) al UCL, alte 3 din turul 3 preliminar al UEL (acesta însemnând, însă, perdantele turului 2 preliminar al UCL league path + câștigătoarele Cupelor țărilor de pe locurile 13-15) și 5 calificate din turul 3 preliminar al UEL (însemnând, însă, campioanele naționale care vor pierde în turul 2 preliminar al UCL).

Evident, avem de-a face cu un hățiș și cu o interdependență cvasitotală cu preliminariile UCL, misiunea grupărilor românești urmând să devină din ce în ce mai ingrată, ținând cont de faptul că am ajuns, în momentul de față, pe locul 30.

Mai mult, conform principiilor tragerii la sorți a play-off-ului UEL, patru dintre întâlniri vor opune campioane naționale, astfel încât să existe certitudinea că printre cele 32 de echipe din faza grupelor se vor afla și (minimum) patru campioane.

UECL
Formatul competiției
– Practic, va fi o oglindă a UCL și UEL, adică 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele și finala.
– Aidoma UEL, optimile vor fi precedate de play-off (8 confruntări tur-retur), unde vor evolua câte o ocupantă a locurilor 2 din grupe și câte un loc 3 din grupele UEL.
– Și în acest caz vorbim despre un total de 141 de partide, ce vor avea loc în 15 săptămâni. Practic, copie la indigo a UEL, dar la un nivel inferior.
– Evident, câștigătoarea UECL va fi calificată automat în ediția viitoare a fazei grupelor UEL.
– Singura deosebire este aceea că nu vor exista echipe calificate direct, toate cele 32 urmând să vină din preliminarii. Este vorba despre un total de patru tururi (trei runde de calificare + play-off-ul), repartizarea grupărilor pe fiecare tur în parte fiind făcută tot prin prisma clasamentului coeficienților. Dacă, de exemplu, locurile 6 din primele patru țări ale ierarhiei coeficienților și locul 5 din țara de pe locul 5 vor fi calificate direct în play-off, este vital ca, la începutul sezonului 2020-2021, când va fi publicată lista de acces pentru sezonul următor (2021-2022), să ocupăm, în cel mai rău caz, locul 29. Motivul? Țara de pe locul 30 își va trimite toate cele trei reprezentante (câștigătoarea Cupei + locurile 2 și 3) în turul 1 preliminar. Cea de pe locul 29 va avea câștigătoarea Cupei și vicecampioana în turul 2 preliminar și locul 3 în runda inaugurală), pe când asociația națională de pe poziția a 28-a va avea toate cele trei echipele în turul 2 preliminar al acestei noi competiții, main path.
– Trebuie, însă, spus că nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificările UECL. 10 vor ajunge în faza grupelor după ce vor fi fost eliminate din play-off-ul UEL, alte 5 din așa-numita UECL champions path (trei tururi, la care vor participa eliminate din UCL și UEL) ceea ce înseamnă că preliminariile (main path) vor da un număr de doar 17 calificate. Mai intervine un “dar”, pentru că se mai creează o interdependență cu preliminariile UEL: 3 dintre echipele din play-off vor fi cele eliminate din Q3 al UEL.

UEFA specifică faptul că această veritabilă încrengătură, în care sunt implicate toate cele trei competiții, are drept scop ca minimum 34 dintre cele 55 de asociații naționale afiliate la UEFA să fie reprezentate măcar în faza grupelor unei competiții. Există garanția, evocă forul fotbalistic european, că în fazele grupelor se vor afla minimum 14 campioane în UCL, între 8 și 11 campioane în UEL și între 9 și 12 campioane în UECL.

Ca de obicei, jocurile din grupele UCL vor avea loc în zilele de marți și de miercuri, iar cele din UEL și UECL joia, existând două ore de start: 18.45 și 21.00 (orele Europei Centrale), ceea ce înseamnă că se va renunța la 18.55 (ora Europei Centrale), folosită în prezent.

Articol de Paul Zaharia