Federația Română de Fotbal este una dintre cele 11 instituții la nivel european implicate în proiectul denumit ”ONSIDE” cu rol în promovarea educației în și cu ajutorul sportului, punând accent pe dezvoltarea abilităților oficialilor din domeniu.

În prima parte a lunii mai a avut loc cea de-a șaptea întâlnire între partenerii din cadrul proiectului. Programată inițial la Sofia, în Bulgaria, reuniunea a avut loc prin intermediul videoconferinței, ca urmare a situației create de pandemie.

Din partea FRF au participat Alexandru Deaconu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, și Augustus Constantin, membru CCA.

În cadrul întâlnirii au fost discutate demersurile privind elaborarea standardului ocupațional pentru oficialii din sport, definind pentru prima dată la nivel european aptitudinile și cunoștințele specifice fiecărei ramuri sportive. Documentul care în urma unui proces îndelungat de consultări între diferiții parteneri va fi finalizat în curând va avea un rol important în pregătirea viitorilor oficiali de joc.

Finanțate din fonduri europene prin programul Erasmus+, activitățile care se desfășoară pe o durată de trei ani se realizează cu implicarea mai multor parteneri de prestigiu, cum ar fi Federația Europeană de Handbal, Comitetul Olimpic din Olanda sau Asociația Arbitrilor Sportivi din Franța.

În cadrul proiectului ”ONSIDE” sunt studiate și evidențiate, în premieră, caracteristicile, abilitățile și informațiile necesare îndeplinirii rolului de oficial în toate sporturile pe baza analizei din toate țările europene. Până la finalul anului va fi publicat standardul ocupațional pentru oficialii din sport pe continent și manualul care va sta la baza pregătirii tuturor celor care fac parte din fenomen.