Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a acordat un interviu cotidianului francez Le Monde în care principalul subiect este ”EURO 2020 la București”.
– România a ratat calificarea prin intermediul preliminariilor. A rămas doar varianta prin play-off-ul din martie. Sunteți optimist?
– Echipa noastră națională nu a pierdut niciun meci în Nations League. Și-a câștigat pe merit dreptul de a juca acest play-off, are șanse reale de calificare. Așa că sunt optimist că România va juca la EURO 2020.
– În cazul în care echipa nu va fi la EURO, cum credeți că va fi atmosfera la București în perioada în care va găzdui cele patru partide de la turneul final?
– Fotbalul este foarte iubit în România, este sportul numărul 1. Cred că interesul pentru meciurile găzduite pe Arena Națională, pentru spectacolul fotbalistic, va fi foarte mare. Și nu doar cred, ci am și date măsurate prin mai multe sondaje. Peste 85% dintre români susțin și sunt mândri de găzduirea turneului final. Și un alt argument – din biletele puse în vânzare până acum, fără să se știe cine joacă la București, 60% au fost cumpărate de români. Puține alte orașe gazdă au înregistrat un asemenea interes local.
– Credeți că în ciuda numărului mic de meciuri se va putea crea totuși o atmosferă festivă la București cu ocazia EURO?
– Entuziasmul, atmosfera festivă au apărut în România și când nu se jucau meciuri la noi. Cum spuneam, fotbalul este foarte iubit. În plus, știu de eforturile partenerilor noștri de la Primăria Bucureștiului care pregătesc un Fan Zone fabulos în centrul orașului. Va fi cel mai de durată festival stradal organizat vreodată în România. Va ține 31 de zile și va avea o sumedenie de atracții pentru iubitorii fotbalului.
– Această formulă cu EURO organizat în 12 orașe de pe continent, cu un sistem complicat de calificare, a primit destul critici din vestul Europei. Cum se vede această situație în restul Europei și în România?
– Suntem conștienți că fără o astfel de formulă România nu ar fi găzduit prea curând o mare competiție fotbalistică. Suntem și recunoscători UEFA pentru această alegere, pentru că EURO la București înseamnă peste 1.000 de voluntari, cel mai număr de copii care joacă fotbal după ’89, oportunitatea realizării unui ghid de bune practici pentru organizarea competițiilor majore finanțat din fonduri europene, precum și o dezvoltare a infrastructurii fotbalistice pe care altfel nu o puteam accesa: 3 stadioane noi, 400 de baze sportive pentru juniori și terenuri speciale pentru fotbal pentru nevăzători.
– Era aceasta singura oportunitate pentru români să vadă pe viu un meci de EURO la ei acasă?
– Probabil că pentru un orizont de timp mediu, da, nu am fi avut altă șansă.
– Are România ambiția de a găzdui competiții majore de fotbal în viitor?
– Ambiția nu este suficientă, ne-am lămurit de asta în trecut. E nevoie de logistică adecvată și capacitate organizatorică. Ceea ce vom avea în urma EURO 2020. Am început deja să aplicăm pentru găzduirea competițiilor mari, dar începem de jos. UEFA ne-a acordat deja organizarea EURO U19 din anul 2021.
– Deci, până la urmă, România este recunoscătoare inițiativei lui Michel Platini.
– Da, sigur. Așa am intrat și noi în Liga mare a organizatorilor de competiții. Dar, aș vrea să precizez că inițiativa fostului președinte UEFA a fost doar o șansă ce s-a acordat Federației Române de Fotbal. În rest, a fost foarte multă muncă din partea țării noastre pentru a valorifica această șansă.
– Tragerea la sorți a turneului final va fi găzduită de București, în 30 noiembrie. Să vă regăsiți în centrul fotbalului european pentru o seară reprezintă un motiv de mândrie?
– Nu este doar o mândrie, ci o satisfacție că UEFA a recunoscut rolul important al Bucureștiului în familia fotbalului. Tragerea la sorți este cel mai important eveniment non-sportiv al unui campionat european și găzduirea este o recompensă. Cred că a contat faptul că România derulează programe de dezvoltare a fotbalului foarte apreciate la UEFA.
– Dacă România se va califica, știți deja că veți întâlni Olanda. Ce alți adversari vă doriți?
– Și Ucraina va juca în grupa C. Așa că prea multe preferințe nu ne mai rămân. Dar, dacă ajungi la un turneu final, nu te mai poți gândi la meciuri ușoare. Ești acolo printre cei mai buni, trebuie să te bați cu ei, oricine ar fi.
– Ne amintim de succesul Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 și, de asemenea, echipa României în care se regăseau Hagi, Popescu, Lăcătuș. Care e situația actuală a fotbalului românesc?
– Am reînceput reconstrucția fotbalului de la bază. În ultimii 5 ani ne-am preocupat în mod constant, la FRF, să creăm competiții noi, să derulăm acțiuni de scouting permanent în țară și în diaspora, să promovăm jucătorii tineri la echipele de seniori în campionatele interne, prin reguli obligatorii. Așa am contribuit la crearea unei generații foarte bune de jucători, care a jucat anul acesta semifinala Campionatului European U21 și care s-a calificat după 56 de ani la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Avem credința că acest drum ne va readuce cu echipa de seniori la performanțele de altădată.
– Credeți că această formulă de organizare a EURO poate revitaliza fotbalul în țări care nu sunt mari beneficiare ale investițiilor?
– Este o oportunitate, cu siguranță. Dar nu este suficientă pentru revitalizarea fotbalului. Trebuie adăugată multă muncă, trebuie cooptați specialiști în toate domeniile care astăzi definesc fotbalul – marketing, comunicare, digitalizare, medicină modernă, nutriție. Ei trebuie să reașeze bazele fotbalului. Nu mai suntem de mult în era fotbalului romantic, unde o suită de driblinguri și un gol din ”foarfecă” aduceau oameni în tribună și ceva ajutor financiar. Fotbalul face parte integrantă din ce în ce mai mult din industria de entertainment, mai ales după anii 2000, cu o globalizare fără precedent, în care un CEO sau un CFO trebuie să aibă un rol foarte bine definit în structura oricărei entități fotbalistice.