În urma rezultatelor înregistrate vinerea şi sâmbăta trecută, am aflat numele a patru echipe care vor ierna în fotoliul de lider, acestea fiind, în ordinea seriilor, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (seria I), Juventus Bucureşti (seria a II-a, foto principal), Inter Olt Slatina (seria a III-a) şi CSM Avântul Reghin (seria a V-a, foto jos).

Cu un egal în două meciuri, ASU Poli termină turul pe 1

În seria a IV-a, cele mai mari şanse de a fi campioană a turului le are nou promovata ASU Poli Timişoara. Aceasta a profitat runda trecută de semieşecul celor de la Naţional Sebiş (0-0 la Filiaşi) şi s-a distanţat la cinci puncte de gruparea arădeană, e drept şi cu şansă, după o victorie la limită (1-0) în faţa echipei a doua a celor de la CS U Craiova, printr-un gol marcat în al patrulea minut de prelungiri de Ionuţ Vucea (foto).

La adăpostul victoriei din meciul direct cu Sebişul, timişorenii mai au nevoie de cel puţin un egal în cele două etape rămase de jucat în acest an pentru a termina turul în fotoliul de lider, indiferent de rezultatele pe care le va obţine gruparea arădeană.

Juventus şi Delta Dobrogea, singurele echipe neînvinse

Finalul de tur al celorlalte patru serii a consemnat şi o serie de recorduri aparte. Astfel, dintre toate echipele rămase în competiţie în Liga 3, doar două nu au simţit încă gustul amar al eşecului. Ambele fac parte din aceeaşi serie, a doua, fiind vorba de primele două clasate, Juventus şi Delta, meciul direct dintre ele terminându-se 1-1.

PROGRAMUL ETAPEI A XIV-A A SERIEI A IV-A

Bucureştenii au două puncte avans în faţa echipei din Tulcea, iar coincidenţa a făcut ca primele trei clasate din această serie, adică cele două mai sus menţionate şi Metaloglobus, să aibă acelaşi număr de goluri marcate şi primite, adică un golaveraj 20-6!

Inter Dorohoi, Tunari şi Luceafărul Bălan, la cota 0

La polul opus faţă de Juventus şi Delta Dobrogea se află alte trei echipe, care până la finalul turului nu au reuşit să bifeze prima victorie a sezonului. Este vorba de două nou promovate, Inter Dorohoi (seria I) şi Luceafărul Bălan (seria a V-a), dar şi mai cunoscuta CS Tunari, colegă de serie cu Juventus şi Delta. Dacă dorohoienii au reuşit măcar să obţină cinci egaluri, în schimb Tunariul au doar două, iar sălăjenii unul singur.

Petrotub Roman, cel mai bun atac

La capitolul ofensiv, cel mai bine dintre cele cinci serii stă Petrotub Roman (foto, jos), cu 33 de goluri marcate. Gruparea romaşcană a ajuns la această cifră după ce a reuşit două victorii la scor, un 6-1 cu Inter Dorohoi (VIDEO) şi un 8-1 cu CSM Paşcani (VIDEO).

Şanse ca ei să fie depăşiţi sau egalaţi există în teorie, în condiţiile în care ASU Poli şi Metalurgistul Cugir au câte 25 de goluri marcate şi în cele două etape rămase de jucat din seria lor ar putea să înscrie de cel puţin opt ori. FC Hunedoara ar mai avea o şansă pur teoretică, cu cele 23 de reuşite strânse până acum, dar aici vorbim de cel puţin zece goluri de marcat.

Momentan, locul secund în clasamentul ofensivelor le aparţine celor de la Avântul Reghin, cu 30 de goluri, urmaţi de colegii de serie de la Luceafărul Oradea, cu 29 de reuşite.

La polul opus, echipa din Giarmata are doar şase goluri, având cel mai slab atac, urmată de un grup de echipe, toate cu câte opt reuşite. Din acest grup fac parte CSO Filiaşi, Minerul Motru, CS Ineu (toate din aceeaşi serie cu Giarmata, deci cu şanse de a mai marca până la finalul turului), FC Zalău şi Atletico Vaslui, în timp ce sub zece goluri mai are doar Panciu (9).

Defensive impenetrabile: de cinci ori şase

Am ajuns şi la capitolul defensive, acolo unde nu există niciun dubiu. Nicio echipă din seria a IV-a nu mai poate schimba ierarhia, în care cinci echipe se laudă cu doar şase goluri primite. Procentual vorbind, Sepsi (foto, jos) şi Dinicu Golescu stau cel mai bine dintre cele cinci, cu şase goluri încasate în câte 13 meciuri, în timp ce tripleta din seria a II-a – Juventus, Delta Dobrogea şi Metaloglobus – are 12 partide disputate.

La polul opus se află nou promovata din Hărman, care a scos mingea din poartă de 42 de ori. Podiumul este completat de alte două echipe care au ajuns în premieră în eşalonul al treilea, Atletico Vaslui şi Luceafărul Bălan, ambele cu câte 37 de goluri încasate.

Verdeş şi Lemac, lideri în clasamentul golgeterilor

O ultima statistică îi are în vedere pe cei mai buni marcatori din cele cinci serii. Cu câte 11 reuşite, Bobi Verdeş (Inter Olt, foto) şi Denis Lemac (CSM Sighet) sunt pe locul întâi în acest moment. La doar o lungime de cei doi se află Tudorel Tudorache (Miroslava) şi Romică David (Ighiu).

Alţi cinci jucători au marcat de câte opt ori în acest sezon: Cristian Bahnaşu (Metalosport), Marius Jianu (Delta Dobrogea), Florinel Ibrian (Unirea Slobozia), Bogdan Bozian (Hunedoara) şi Gelu Velici (Sebiş). Ultimii doi sunt singurii care mai pot urca în acest clasament, în condiţiile în care echipele lor mai au de jucat meciuri din acest tur de campionat.

La loviturile de pedeapsă cel mai bine stau Adrián Majzik (Csikszereda) şi Ştefan Adamache (Lieşti), cu câte trei reuşite.

De 18 ori s-a marcat în propria poartă

În schimb, la autogoluri, cele mai norocoase echipe au fost Ştiinţa Miroslava şi Inter Olt Slatina, ajutate de două ori de adversari. Ieşenii au primit cadouri de la Bîrsan (Atletico Vaslui) şi portarul Torok (Zagon), în timp ce oltenii au fost ajutaţi cu autogoluri de Leasă (Voluntari II) şi Alex Popescu (Sporting Turnu).

În schimb, ghinionişti se poate spune că sunt cei de la Luceafărul Bălan, care au marcat de două ori în propria poartă. Bărnuţiu a punctat pentru CS Oşorhei, în etapa a cincea, pentru ca Marius Haiduc să îi ajute cu un gol pe cei de la FC Zalău.

CLASAMENTUL GENERAL AL CELOR CINCI SERII

Au mai beneficiat de autogoluri Sporting Lieşti (Viţu – Bucovina Rădăuţi), Aerostar (Buhălniceanu – CSM Paşcani), Viitorul II (Prunescu – Voinţa Snagov), Juventus (Filip – Delta Dobrogea), Sporting Roşiori (Dîrstar – Hărman), Măgura Cisnădie (Drăgoescu – Hunedoara), Filiaşi (Colareza – Motru), CS U Craiova II (Vladu – Cisnădie), Minerul Motru (Artimon – Becichereu Mic), Industria Galda (R. Bálint – Od. Secuiesc), Avântul Reghin (Sz. Kovacs – Unirea Dej) şi Sănătatea (R. Stanciu – FC Zalău).

Mihai ANDRIEŞ
Foto principal: Florin ALBOIU (SportB.ro)

Foto adiţional: Facebook ASU Poli, Sepsi, Petrotub, Avântul Reghin