Orgolii fotbalistice, tensiuni şi rivalitate au fost mereu între Performanţa Ighiu şi Industria Galda de Jos, cel puţin de când cele două comune au reprezentante în eşalonul terţ. Iar sâmbătă, cu prilejul ultimului episod din derby de Alba din acest sezon, din seria a patra, etapa a 22-a, la ora 17.00, la Ighiu, cota de adrenalină va fi suplimentată.

Vara trecută, Performanţa anunţa că va ataca promovarea, însă a capotat pe parcurs, locul său fiind luat de Industria Galda de Jos, surpriza stagiunii, lider cu 5 etape înaintea finalului şi cu şanse reale de a accede în Liga 2. În Alba, la 11 kilometri de casă, Industria îşi joacă o parte din şansele de accedere în eşalonul fruntaş, într-o partidă ce stârneşte interes pentru rivalele Ripensia Timişoara, Naţional Sebiş, CSM Şcolar Reşiţa şi CNS Cetate Deva.

Ighienii nu a pierdut de şase întâlniri şi au întregul efectiv la dispoziţie, revenind Potopea şi Fetiţa. "Ştim ce înseamnă un derby judeţean şi câte ambiţii sunt în jurul unui asemenea meci. Noi ne apărăm interesul, jucăm fotbal pentru Performanţa Ighiu, fără să ne intereseze prea mult lupta la vârf", a declarat antrenorul gazdelor, Mihai Manea. În efectivul grupării găldene sunt jucători ce au îmbrăcat tricoul Ighiului, nume precum Cioară (la juniori), Cernea, Frenţiu, D. Lupşan, Rodean sau R. David (atacantul părăsind Performanţa în iarnă). Înainte de a activa la Industria, antrenorul Paul Ciucă a pregătit Performanţa Ighiu, cu care în 2013 a câştigat Cupa României, faza judeţeană.

Întreaga serie, cu privirile pe derby "de Alba"

Industria, invincibilă în 2017 şi cu 11 partide fără eşec are însă probleme de lot. Andrei Cernea, vedeta Industriei, golgeterul seriei şi principalul marcator al formaţiilor din Alba va lipsi, fiind suspendat, adăugându-se absenţei îndelungate a apărătorului Ionuţ Cioplântă. În plus, D. Lupşan a suferit zilele trecută o accidentare (probleme la inginali) şi are şanse minime să evolueze, iar Weiner este plecat în Germania. Olar acuză o întindere la coapsă, Al. Man este răcit, dar cei doi sunt recuperabili până la ora jocului.

"În condiţiile în care va absenta o serie importantă dintre titulari, cu o Performanţa Ighiu care sunt convins că va fi extrem de motivată, aşa cum este şi normal să fie într-un meci de fotbal, mai ales un derby local, misiunea noastră pare a fi imposibilă. Cred încă o dată în puterea de luptă şi starea de spirit pe care suntem capabili să le avem în momentele grele, aşa cum am dovedit în toată această primăvară", a menţionat Paul Ciucă.

"Principalul" Galdei a analizat, cu prilejul acestui joc al marilor orgolii, frumoasa aventură a echipei pe care o conduce. "Nu avem bani, există atâtea accidentări şi absenţe importante, avem sute de milioane de plătit către alte cluburi, rezultă o situaţie în care obiectivul iniţial, evitarea retrogradării, este maximum ce putea obţine echipa noastră. Contrar tuturor aşteptărilor suntem în plutonul fruntaş, aşadar nu putem vorbi de presiune, ci doar de încercarea de a ne depăşi cu mult limitele şi nu de a sta cu capul plecat precum un condamnat la pieire", a conchis Paul Ciucă.

Probleme majore de lot pentru lider, înaintea derby-ului de la Ighiu

Ultimul derby "de Alba" din actuala ediţie a eşalonului terţ, sâmbătă, 29 aprilie, la Ighiu, între Performanţa şi Industria Galda de Jos, este fără îndoială, cel mai important duel dintre conjudeţene. Asta întrucât vizitatorii se plasează pe prima poziţie a ierarhiei seriei a patra, cu cinci etape înaintea finalului stagional, echipa condusă de Paul Ciucă având şanse de promovare în eşalonul superior. Rivalitatea fotbalistică între cele două comune despărţite de unsprezece kilometri este arhicunoscută, iar acum se consemnează un episod "fierbinte".

"Performanţa Ighiu reprezintă o formaţie compusă din  jucători experimentaţi, cu personalitate, care formează un grup unit, greu de învins, dovadă fiind şi rezultatele obţinute în retur, când au pierdut un singur meci", a afirmat Paul Ciucă, preocupat în primul rând de problemele de efectiv. "În mod normal aş avea emoţii mai mari decât la meciul cu Naţional Sebiş. Însă, ţinând cont că este posibil să nu pot folosi aproape jumătate din titularii jocului anterior, nu-mi mai permit să fiu stresat de valoarea adversarului sau de rezultat, ci să fiu precupat de încropirea unui prim unsprezece capabil să se ridice la nivelul aşteptărilor", a mai adăugat "principalul" liderului, ce mizează pe revenirea lui Baghiu. Industria este invincibilă în retur, a strâns 20 de puncte din 24 posibile şi are o serie de 11 partide consecutive fără eşec.

Mihai Manea: "Un derby judeţean în care orice este posibil"

Dincolo, amfitrionii au întregul efectiv la dispoziţie, ighienii bifând şase partide fără a cunoaşte gustul înfrângerii. "Întâlnim Industria Galda, liderul seriei şi se anunţă un meci cu o încărcătură aparte, un derby judeţean în care orice este posibil, cu presiunea pe adversari. Va fi o confruntare importantă pentru noi, ne măsurăm forţele cu o echipă ce se luptă pentru promovare, neînvinsă în primăvară. Ne jucăm şansele, ne dorim să ne continuăm seria bună, iar la final să fim noi cei ce se bucură", a spus Mihai Manea, antrenorul Performanţei, aflat la al doilea derby de Alba, după cel cu AFC Unirea 1924 Alba Iulia, scor 2-2, din Vinerea Mare.

Manea a oferit şi o caracterizare a Industriei Galda, surpriza serie a patra în acest campionat. "Paul Ciucă este un antrenor profesionist, ce pune mult suflet şi a transformat Industria Galda într-o echipă «frumoasă», ce se caracterizează prin atitudine şi joc colectiv, rezultatele bune fiind o consecinţă a modului cum abordează fotbalul", a afirmat Manea. În turul campionatului, la Galda de Jos s-a înregistrat o remiză albă, la întâiul duel în Liga a 3-a, pe atunci Romică David fiind în efectivul ighian, în toamnă egalul oprind Industria să urce pe prima treaptă a ierarhiei.