Trofeul acordat câștigătoarei Ligii 2 Casa Pariurilor

Comitetul Executiv al FRF a validat în ședința de marți, 18 august, noul format competițional al Ligii 2.

În ediția 2020/2021, ce va debuta la data de 29 august, echipele participante vor juca fiecare cu fiecare o singură dată în sezonul regular, urmând ca apoi să fie repartizate, pe baza clasamentului, în cea de-a doua fază a competiției, play-off sau play-out.

Sistemul din play-off

La fel ca în ediția recent încheiată, primele 6 clasate își vor disputa locurile de promovare într-un play-off. De această dată, partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație.

La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul Ligii 1.

Sistemul din play-out

Echipele din play-out-ul ediției 2020-2021 a Ligii 2 vor fi împărțite în două grupe.

În cadrul ședinței Comitetului Executiv au fost validate două scenarii, cu 20, respectiv 21 de echipe la start în sezonul 2020-2021 al Ligii 2. Certificarea CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu și dreptul de participare vor fi stabilite ca urmare a unei decizii a Comisiei de Apel.

Pentru scenariul cu 20 de echipe:

 • Grupele A și B din play-out vor avea câte 7 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
 • Din ambele grupe vor retrograda locurile 6 și 7.
 • Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga 2.

Pentru scenariul cu 21 de echipe:

 • Grupa A din play-out va avea 7 echipe, în timp ce grupa B va avea 8 echipe. Se va disputa un singur joc între participante.
 • Din grupa A vor retrograda în Liga 3 locurile 6 și 7, din grupa B vor retrograda locurile 6, 7 și 8.
 • Cele două formații de pe locul 5 în cele două grupe vor juca un baraj pentru menținerea în Liga 2.

Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micșora corespunzător, însă împărțirea în cele două grupe se va face în același mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.

MODIFICARE ROAF ÎN CEEA CE PRIVEȘTE BARAJUL DE MENȚINERE/PROMOVARE ÎN LIGA 1

Odată cu schimbarea sistemului competițional, în cadrul ședinței Comitetului Executiv de azi, s-a modificat și art. 29, pct. 2.1. din ROAF.

 • În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile de participare în Liga 1.
 • Dacă în situația mai sus descrisă nu sunt suficiente echipe din play-off care să îndeplinească condițiile de participare în Liga 1, locurile vacante, promovabile sau care dau dreptul la barajul de promovare, vor fi ocupate de echipele din play-out-ul Ligii 2, astfel:
  • Dacă este un singur loc vacant, atunci echipele situate pe locurile 1 în cele 2 grupe de play-out ale Ligii 2 vor disputa un baraj tur-retur pentru ocuparea respectivului loc.
  • Dacă sunt două locuri vacante atunci fiecare echipă situată pe primul loc în fiecare grupă din play-out-ul Ligii 2 va beneficia de câte un loc.
  • Dacă este doar un loc vacant și doar una dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out ale Ligii 2 îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, atunci aceasta din urmă va ocupa locul promovabil sau care dă dreptul la participarea la barajul pentru menținerea/promovarea în Liga 1.
  • Dacă niciuna dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out al Ligii 2 nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, principiile de mai sus vor fi aplicabile echipelor situate pe locul al 2-lea și așa mai departe.
  • Dacă există 2 locuri vacante conform celor de mai sus, și doar o echipă din cele situate pe primul loc în grupele de play-out ale Ligii 2 îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, atunci aceasta va obține unul dintre cele două locuri vacante, urmând ca pentru cel de-al doilea loc să se dispute un baraj tur-retur între echipele clasate pe locul al doilea în cele două grupe de play-out ale Ligii 2.
 • În mod similar, se vor aplica aceleași reguli și în cazul în care rămân locuri vacante în Liga 2 ca urmare a neîndeplinirii de către unele cluburi a condițiilor de participare în Liga 2 (de ex. neobținerea certificării).