În seria cealaltă, FCM Baia Mare a reuşit performanţa de a termina anul pe prima poziţie sub bagheta unui tânăr tehnician, Dorin Toma, aflat la început de carieră.

Antrenorul, care va împlini 39 de ani pe 4 martie anul viitor, se laudă în scurta sa carieră de principal cu două promovări consecutive reuşite cu elevii săi de la Baia Mare. Gruparea din nordul ţării a reuşit să urce din eşalonul judeţean până în Liga 2, iar în actualul sezon a ajuns şi în optimile Cupei României, unde a fost eliminată de FC Steaua Bucureşti după loviturile de departajare.

"Rezultatul acestei poziții în clasament în acest moment se datorează unei munci de trei ani de zile, în care alături de mine au fost staff-ul meu și jucătorii mei, o muncă foarte grea în care am mers pas cu pas. Am promovat din Liga a IV-a în Liga 3, acolo unde am mers în play-off, în urma căruia am promovat în Liga 2. Nu a fost uşor, dar este o plăcere ceea ce am făcut noi aici și ce am reușit până în acest moment. Satisfacția noastră este că am avut un parcurs foarte bun în Cupa României, am mers foarte bine în campionat, acest loc 1 fiind meritul tuturor de la staff până la jucători" a dezvăluit Dorin Toma secretul succesului său.

Tehnicianul băimărenilor a vorbit şi despre adversarii din acest sezon de campionat, în care echipa sa a debutat în Liga 2 în faţa unor echipe de calibru, care au jucat ani buni în primul eşalon.

"Am repetat-o tot timpul, noi nu ne-am considerat ca și o echipă nou-promovată. Tot timpul vrem mai mult, tot timpul țintim mai sus. Ne-am așteptat să avem un parcurs bun, dar adevărul este că nu ne gândeam la unul chiar atât de bun. Am avut adversari care au retrogradat din Liga I – Gaz Metan Mediaș, U Cluj și FC Brașov, de la care mă așteptam să ne facă viaţa mult mai dificilă. Dar jucătorii noștri s-au pliat pe ceea ce am cerut noi. Ne-a ajutat şi că am început pregătirea de vară mult mai repede pentru că am avut și mai mulți jucători noi față de sezonul trecut. Am reușit să închegăm un colectiv bun, o echipă bună și relațiile de joc au fost cele dorite de noi" a explicat acesta.

S-a lăsat de fotbal la 37 de ani

Toma şi-a pus ghetele în cui de puţin timp, renunţând la cariera de jucător după ce echipa sa a ajuns în play-off-ul ediţiei trecute de campionat. Atunci, la 37 de ani, a decis că e momentul să se concentreze doar pe antrenorat şi să lase locul altora mai tineri în teren.

"Trecerea de la jucător la antrenor am făcut-o treptat, la început am fost ca antrenor secund și jucător, după care antrenor principal și jucător. Nu a fost o ruptură dintr-o dată să ajung de la jucător la antrenor. Am luat-o treptat până în momentul în care am văzut că trebuie să fac acest pas, să las jocul și să mă ocup doar de antrenarea echipei. La început, am vrut să promovez echipa cu mine în teren. Am și promovat așa, cu mine ca antrenor secund și jucător din Liga a IV-a în Liga 3, după care, în Liga 3 am jucat până am dus echipa în play-off. Apoi am spus că este suficient și trebuie să mă concentrez doar pe această muncă de antrenor, pentru că îmi era foarte greu" s-a confesat acesta.

"Am ieşit din Cupa României neînvinşi"

Pentru Dorin Toma şi elevii săi, sezonul 2014-2015 a fost unul fructuos până acum, obiectivele propuse fiind aproape îndeplinite.

"Pentru noi, obiectivul acestui sezon a fost calificarea în play-off, iar în Cupa României am avut ca ţintă să aducem o echipă de Liga I la Baia Mare. Ne-am autodepășit până în acest moment în planul care l-am avut vizavi de Cupă, unde am reușit să eliminăm pe FC Voluntari din Liga I și am reușit să facem un joc foarte bun cu Steaua (n.r. – foto sus, afişul meciului). Practic, am ieșit din competiţie neînvinși de pe teren, după ce am pierdut meciul cu FC Steaua doar la loviturile de departajare. Am avut puțin ghinion fiindcă am făcut un joc bun, am avut ocazii și în prelungiri, acea bară a lui Codin care, din păcate, nu s-a materializat. La 11 metri, presiunea poate a fost mai mare pe jucătorii noștri, în timp ce adversarii noștri au dat dovadă de tărie de caracter și asta cred că a făcut diferența" a comentat Toma

"Forţa noastră este grupul unit"

Întrebat cine este liderul echipei, principalul băimărenilor a explicat că la echipa sa totul se bazează pe forţa grupului: "nu pot să spun că doar un jucător e lider la noi, a fost un joc de echipă, de grup, tot lotul s-a remarcat. Au fost uniți, am mers pe un lot de 20 de jucători, iar fiecare dintre ei a fost un lider pe parcurs. Am pornit de la un număr mai mare, de 29, pentru că am mers pe cele două fronturi – campionat şi cupă, dar pe parcurs am mai redus din el. Avem cinci-șase jucători care n-au intrat în preferințele noastre şi vom încerca să renunţăm la aceştia în iarnă. Vrem să întărim și noi lotul în toate compartimentele, dar încă este devreme să vorbim despre acest lucru".

"Am făcut 2.000 de kilometri în patru zile"

Pentru tehnicianul liderului din seria a doua, cel mai dificil meci al sezonului a fost cel de la Braşov, în care a avut de contracarat şi efectele oboselii după un drum de două mii de kilometri în doar patru zile.

"Am avut meci la Mioveni miercuri, ne-am întors înapoi în Baia Mare, după care am plecat la Brașov. Aşa că am făcut 2.000 de kilometri în patru zile, ceea ce a fost extrem de obositor. Un joc dificil a fost și la Mioveni, fiindcă a fost programat după partida cu Steaua. Gândiţi-vă că meciul de Cupă s-a terminat pe la 12 în noaptea de joi spre vineri, iar duminică dimineața am jucat la Mioveni. Cât despre cel mai bun joc, clar cel cu Steaua din Cupă, dar şi cel cu FC Bihor, din campionat" a rememorat Toma.

În încheiere, Dorin Toma nu a uitat să le mulţumească şi suporterilor care au fost alături de echipă meci de meci, FCM Baia Mare având una dintre cele mai mari medii de spectatori pe meci din eşalonul secund.

DANIEL POP (MARAMUREŞ)