Ultima zi a perioadei de transfer de iarnă aprobată de Comitetul Executiv al FRF este 20 februarie, urmând ca pe 25 februarie să se reia competiţia în Liga 2, cu meciurile etapei a 22-a, cea cu numărul trei din returul campionatului. Dacă până pe 31 ianuarie au fost consemnate doar şapte transferuri în evidenţele Departamentului Competiţii al Federaţiei Române de Fotbal, luna februarie a fost una mult mai activă.

Dovadă că până vineri au fost înregimentaţi un total de 24 de jucători, în timp ce peste 50 au plecat la cluburi din alte eşaloane sau de peste hotare. De menţionat că în această statistică au fost luate în calcul doar transferurile înregistrate oficial în evidenţele Departamentului Competiţii. Nu au fost incluse plecările cu destinaţie necunoscută şi transferurile efectuate de cluburi prin intermediul echipelor satelit la nivelul Asociaţiilor Judeţene de Fotbal şi care nu au fost încă înregistrate la Departamentul Competiţii al FRF

Luceafărul, peste o treime din noile achiziţii ale perioadei de transfer

Cea mai activă echipă a lunii februarie, dar şi a întregii perioade de iarnă a fost Luceafărul. Gruparea orădeană a adus şapte jucători noi şi i-a rechemat pe doi dintre cei pe care îi avea împrumutaţi în Liga 3, Bactăr de la Metalurgistul Cugir şi Chiş-Toie de la CS Oşorhei. Noutăţile grupării aflate la finalul anului trecut pe locul opt în Liga 2 acoperă toate compartimentele.

Rămaşi doar cu Goia şi juniorul Egri după plecarea lui Pap în primul eşalon, la ASA Târgu Mureş, orădenii l-au adus pe fostul junior al CFR-ului clujean, Răzvan Began, venit din postura de jucător liber de contract. Pe lângă mai sus amintitul Bactăr, defensiva Luceafărului îi va avea în partea a doua campionatului şi pe Florin Cordoş (FC Braşov) şi Darius Ursu (ASA Târgu Mureş II). În linia de mijloc noutăţile se numesc Miholca (AFC Bistriţa), Codoban (care a jucat în prima parte a turului la FC Braşov), Alin Predescu (Gaz Metan II) şi revenitul Chiş-Toie.

Ultima achiziţie o reprezintă golgeterul Forestei Suceava, Marius Matei (foto, numărul 20), autor a nouă goluri în 17 meciuri jucate pentru colega de serie a celor de la Luceafărul. El se va alătura în avanposturi lui Sergiu Arnăutu, golgeterul orădenilor după prima parte a campionatului, tot cu nouă reuşite, dar în 20 de jocuri.

Trei dintre jucătorii care au evoluat în prima parte a sezonului sub culorile Luceafărului au ajuns în Liga I, unde deja au figurat pe foile de joc ale primei runde din 2017. Pap şi Florin Ilie au fost integralişti pentru ASA Târgu Mureş, respectiv Pandurii, în timp ce Paul Păcurar a rămas pe bancă la egalul gorjenilor cu CSM Poli Iaşi, scor 1-1.

Alături de fundaşul Alexandru Radu, care a revenit pe meleagurile natale şi va juca în tricoul celor de la Petrolul 52 Ploieşti, mai figurează la transferuri oficiale tandemul Sorian – Cigan, cei doi optând să joace în al şaptelea eşalon al fotbalului austriac, la SV Hollenburg.

Achiziţie de peste hotare pentru ASU Poli

Unul dintre cele mai importante transferuri ale iernii a fost realizat de nou promovata ASU Poli, care l-a legitimat pe Ioan Mera (foto jos). În vârstă de 30 de ani, împliniţi pe 5 ianuarie, fundaşul născut la Reghin va evolua pentru gruparea timişoreană, după ce în ultimele două sezoane a evoluat în Kazahstan, pentru FK Taraz. Alături de Mera, în etapele rămase din acest sezon al Ligii 2 va mai evolua şi Adrian Ungureanu, jucător împrumutat de la concitadina Ripensia.

Liderul Juventus a oficializat până vineri doar două transferuri, ambele în ofensivă, acolo unde va conta în a doua parte a sezonului pe Hurdubei (Aerostar) şi Muscă (Dacia Unirea), însă mai au în cantonamentul din Antalya câţiva jucători pe care îi mai poate legitima până pe 20 februarie.

Golgeteri din Liga 3 pentru Olimpia şi Dunărea

Prestaţiile bune ale lui Adrian Voicu şi Alexandru Avram în turul de campionat al Ligii 3 le-au adus mutări cu un eşalon mai sus. Golgeterul satelitului Voluntariului, cu zece reuşite, Adrian Voicu, a ajuns sub formă de împrumut la Olimpia Satu Mare. Cu opt goluri marcate pentru AFC Hărman, Avram a ajuns tot sub formă de împrumut la Dunărea, el fiind jucătorul colegei de serie a călărăşenilor, FC Braşov.

Echipa pregătită de Adrian Mihalcea i-a mai legitimat pe Călin Cristea (CSM Rm. Vâlcea), Bogdan Stancu (Metalul) şi Cincă (FCM Alexandria), săptămâna viitoare sperând să obţină certificatul de transfer internaţional pentru încă doi jucători.

Leca, din Irak în Ţara Galilor, via FC Braşov

Şi în luna februarie au continuat plecările de jucători în Liga I sau peste hotare, unul dintre cele mai interesante transferuri fiind cel al fundaşului Mihai Leca. Bucureşteanul (foto jos) care va împlini 25 de ani pe 14 aprilie este primul jucător român care se transferă în prima ligă a fotbalului din Ţara Galilor, fiind achiziţionat de campioana ultimelor cinci ediţii şi actualul lider detaşat al competiţiei, The New Saints FC. Leca nu este la prima experienţă inedită din carieră, după ce a jucat în Irak înainte de a ajunge la FC Braşov.

Tot peste hotare au ajuns trei jucători ai Metalului, după Prvulovic şi Selishta, plecaţi în luna ianuarie, părăsind echipa antrenată de Mihai Stoica şi afganul Modjieb Jamali, ajuns la FK Dečić, ocupanta locului trei în primul eşalon al Muntenegrului.

Jumătate dintre echipe nu au făcut încă transferuri

Zece dintre grupările din Liga 2 nu au oficializat transferuri până pe 10 februarie, printre ele numărându-se UTA Bătrâna Doamnă, CS Mioveni sau FC Braşov. O parte dintre ele au preferat să lase pe ultima săptămână formalităţile de înregimentare a noilor achiziţii, în timp ce grupările cu sateliţi la judeţ au efectuat deja aceste operaţiuni prin intermediul AJF-urilor, însă nu au adus încă actele doveditoare la Departamentul Competiţii, motiv pentru care aceste transferuri nu apar încă în evidenţele oficiale.

Până luni, 20 februarie, Federația Română de Fotbal – prin Direcția Competiții – va continua operațiunile privind acordarea vizelor anuale pentru jucătorii seniori și juniori participanți în competițiile organizate. În zilele rămase până la termenul limită, echipele cluburilor din fiecare județ au fost programate să se prezinte cu documentele necesare la FRF conform calendarului de mai jos:

Luni, 13.02.2017 – Caraș-Severin, Timiș
Marţi, 14.02.2017 – Arad, Bihor
Miercuri, 15.02.2017 – Neamț, Iași
Joi, 16.02.2017 – Cluj, Sălaj
Vineri, 17.02.2017 – Bistrița, Satu Mare
Luni, 20.02.2017 – Maramureș, Suceava, Botoșani

Cotizația anuală trebuie plătită de membrii afiliați în condițiile stabilite de art. 52 din Statutul FRF. Pentru acordarea vizei anuale cluburile solicitante trebuie să prezinte la FRF următoarele documente:
– a) Carnetele de legitimare ale jucătorilor amatori;
– b) Licențele de jucători profesioniști;
– c) Tabelele nominale cu jucătorii – descarcă formular PDF;
– d) Contractele încheiate cu jucătorii profesioniști (dacă nu se află în evidența FRF);
– e) Cerere de acordare a licenței pentru jucătorii amatori cărora li se schimbă statutul;
– f) Chitanța de plată a taxei de viză anuală.

Conform deciziei Comitetului Executiv din 25 ianuarie 2017, taxele de transfer, taxa de licențiere a jucătorilor și viza anuală pentru cluburile participante în Liga 2 au fost diminuate cu 20%. Noile cuantumuri ale acestora sunt: 720 lei – taxa de transfer, 72 de lei – taxa de licenţiere şi 85 de lei – taxa pentru viza anuală

LISTA TRANSFERURILOR OFICIALIZATE PÂNĂ PE 10 FEBRUARIE:

Juventus Bucureşti
Sosiri: Al. Muscă (Dacia Unirea), Hurdubei (Aerostar)
Plecări: Arsu (liber, prin decizie CNSL), R. Alecsandru (Petrolul 52), Stoenac (Cetate Deva, împrumut)

FC Braşov
Sosiri:
Plecări: Ş. Moraru (liber, prin decizie CNSL), Petra (ASA Tg. Mureş, împrumut terminat), Leca (The New Saints FC, Ţara Galilor), Săftescu (FC Dinamo, împrumut terminat), Fl. Cordoş (Luceafărul), Fl. Răsdan (Concordia Chiajna, împrumut terminat)

Olimpia Satu Mare
Sosiri: A. Voicu (FC Voluntari, împrumut)
Plecări: D. Muntean (liber, prin decizie CNSL), Takacs (Asociaţia Club Sportiv de Fotbal "Alb-Negru" al Studenţilor Clujeni)

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
Sosiri: Ghinga (Metalul Reşiţa), Bujor (Foresta Suceava)
Plecări: –

CS Mioveni
Sosiri:

Plecări: Bg. Stancu (AFC Dănuţ Coman), Boboc (Astra)

Chindia Târgovişte
Sosiri:
Săftescu (FC Dinamo, împrumut)
Plecări:

Luceafărul Oradea
Sosiri:
Began (liber), Fl. Cordoş (FC Braşov), Bactăr (Metalurgistul Cugir, revenire împrumut), D. Ursu (ASA Tg. Mureş), Chiş-Toie (CS Oşorhei, revenire împrumut), Codoban (liber), A. Predescu (Gaz Metan Mediaş), Miholca (FC Bistriţa), M. Matei (Foresta)
Plecări: Pap (ASA Tg. Mureş), Fl. Ilie, Păcurar (ambii Pandurii), Al. Radu (Petrolul 52), Sorian, Cigan (ambii SV Hollenburg, Austria)

Foresta Suceava
Sosiri:

Plecări: R. Avram (CS Afumaţi), Bujor (Sepsi OSK), M. Matei (Luceafărul)

Dacia Unirea Brăila
Sosiri: –

Plecări: Al. Muscă (Juventus), Enciu (Lanusei Calcio), Mucuţă (Sportul Chiscani, împrumut)

CS Afumaţi
Sosiri:
Muţiu (Dinamo via CSM Rm. Vâlcea, împrumut), R. Avram (Foresta), Niţescu (Înainte Modelu),
Plecări: Balgiu (ASA Tg. Mureş via Concordia Chiajna)

Dunărea Călăraşi
Sosiri:
Al. Avram (FC Braşov via AFC Hărman, împrumut), C. Cristea (CSM Rm. Vâlcea), Cincă (FCM Alexandria), Bg. Stancu (Metalul Reşiţa)
Plecări: Zsivanovics (Borac Čačak, Serbia), Ov. Popescu (Atletic Bradu)

Academica Clinceni
Sosiri:

Plecări: R. Crişan, Butean (ambii Astra, împrumut terminat), Fota (Concordia Chiajna, împrumut terminat), Fl. Ştefan (FC Olt Slatina, împrumut terminat), C. Predescu (Skënderbeu Korçë, Albania), Antohi (Sohar SC, Oman)

CSM Râmnicu Vâlcea
Sosiri:

Plecări: Muţiu (CS Afumaţi via FC Dinamo), Samson, Buşu, Stana (toţi Pandurii, primii doi împrumut), C. Cristea (Dunărea Călăraşi), S. Drăghici (FC Ardealul, împrumut terminat), N. Mocanu (Unirea Jucu), Ceapă (Atletic Bradu), Bg. Geantă, Ov. Mihai (ambii Cosmos Aystetten, Germania), Ad. Stoica (SCM Piteşti)

ASU Politehnica Timişoara
Sosiri:
Mera (FK Taraz, Kazahstan), Ad. Ungureanu (Ripensia, împrumut)
Plecări: Al. Mitrea (CS Ineu, împrumut terminat), Todorov (ACS Poli, împrumut terminat), D. Constantinescu (TSV Berg, Germania, împrumut terminat), Dănăricu, D. Mărgărit (ambii Pandurii, împrumut terminat), D. Băban, P. Niţă (ambii Marcel Băban Jimbolia, împrumut terminat)

CS Baloteşti
Sosiri:

Plecări: Bâtfoi (ASA Tg. Mureş)

Unirea Tărlungeni
Sosiri:

Plecări: I. Popescu (FC Dinamo, împrumut terminat), G. Lazăr (Unirea Slobozia), Zaina (Pandurii), V. Mihai (FC Voluntari, împrumut terminat), Sin (ASA Tg. Mureş), Şt. Niculae (Metaloglobus), R. Nae (FC Dinamo II via FC Voluntari)

Metalul Reşiţa
Sosiri:

Plecări: Prvulovic (Spvgg 05 Frankfurt-Oberrad, Germania), Bg. Stancu (Dunărea Călăraşi), Ghinga (Sepsi OSK), Jamali (FK Dečić, Muntenegru), Selishta (TuS Erndtebrück, Germania)