Gaz Metan Mediaș a revenit în 2016 în Liga 1, iar în actualul sezon evoluează în play-off

Încheiem astăzi analiza dedicată parcursului echipelor care au retrogradat din Liga 1 în ultimul deceniu, cu un episod dedicat celor mai stabile și performante cluburi după șocul ieșirii de pe prima scenă.

În primele două episoade ale analizei noastre, care pot fi studiate în integralitate AICI și AICI, am acoperit echipele care au dispărut direct după retrogradarea din L1, cele care au început, dar nu au finalizat, primul sezon din Liga 2 după retrogradare, apoi cluburile care au retrogradat succesiv până în Liga 3 și cele care au rezistat în L2 dar au dispărut ulterior. Iată contextul analizei și graficul situației generale:

  • echipele care au retrogradat sportiv din Liga 1 în ultimul deceniu, între sezonul 2009/2010 și 2018/19, inclusiv
  • 28 de parcursuri sub semnul a 26 de echipe (trei au retrogradat de două ori în acest interval), exluzând Universitatea Craiova care a retrogradat sportiv dar apoi a fost exclusă din rațiuni dincolo de aspectul sportiv sau financiar.

→ CITEȘTE AICI PRIMUL EPISOD AL ANALIZEI

→ CITEȘTE AICI AL DOILEA EPISOD AL ANALIZEI

FORȚA SUPRAVIEȚUIRII ÎN LIGA 2

Continuăm azi cu cele mai fericite categorii de echipe, cele care încă se regăsesc azi în Liga 2, alături de cele care au reușit să revină în Liga 1 după retrogradare, fie și doar pentru o vreme.

În prima categorie regăsim patru formații, prima dintre ele fiind o fostă reprezentantă a fotbalului românesc în cupele europene, Pandurii Târgu Jiu. Gorjenii au retrogradat din L1 la capătul sezonului 2016/17, când au încheiat la egalitate de puncte în play-out cu ACS Poli Timișoara, dar bănățenii au mers la barajul de menținere pe prima scenă, pe care l-au și câștigat.

Au urmat două sezoane în Liga 2 pe care Pandurii le-a încheiat pe locurile 14 și 15, iar sezonul curent, oprit din cauza pandemiei COVID-19, i-a prins pe gorjeni cu doar 8 puncte după 23 de etape!

Alte două reprezentante sunt Dunărea Călărași și Concordia Chiajna, adică cele două cluburi care au căzut din L1 la finalul sezonului 2018/19 și care, în actualul sezon, se aflau în posturi diferite la oprirea competiției. Călărășenii aproape de mijlocul clasamentului, ilfovenii mai aproape de retrogradare, însă planurile lor pentru viitor sunt de revenire în Liga 1.

Foto: Facebook CS Mioveni

Un caz aparte îl reprezintă CS Mioveni, club care în 2012 a retrogradat din Liga 1 și care ulterior a disputat 7 sezoane consecutive în Liga 2, niciodată încheind mai jos de locul 9! Ba, mai mult, în acest sezon se află în play-off-ul pentru promovarea pe prima scenă!

UN EXEMPLU DE URMAT: CS MIOVENI

Fost jucător de poveste al Argeșului și internațional român, Constantin Stancu este președinte executiv la CS Mioveni și ne dezvăluie din argumentele succesului la clubul care reprezintă un exemplu de urmat în contextul analizei noastre.

Domnule Stancu, cum s-a obținut stabilitatea de care clubul avea nevoie după retrogradare?
– Am beneficiat permanent de susținerea Consiliului Local, un lucru foarte important care ne-a garantat supraviețuirea. Clubul este finanțat 90% de Consiliul Local, iar sportul reprezintă o precupare constantă în zona noastră, nu doar fotbalul. Este de apreciat ce s-a realizat din punct de vedere al infrastructurii: stadionul, acum se lucrează la o sală de sport modernă, bazin de înot, baze de antrenament, terenuri. Atât primarul Ion Georgescu, cât și ceilalți reprezentanți ai administrației locale, sunt dornici să investească în sport și sunt conștienți de importanța acestor activități în comunitate.

– Ce sfat ați avea pentru alte cluburi într-o situație similară?
– Fiecare club are propria strategie, dar este important să se asigure că are alături niște parteneri care nu îl va lăsa la greu.

– Cum a reușit Mioveni să se mențină la un nivel înalt în Liga 2, mereu de la locul 9 în sus?
– Am fost an de an preocupați să compunem un lot valoros. Mereu ne-am propus o clasare în primele șase. Eu sunt de 7 ani în conducerea clubului și vă pot spune că suntem un club serios, atractiv pentru jucători. Nu avem datorii la jucători, nu ne vedeți des la comisii, deși am schimbat destul de mulți antrenori. Cu o singură excepție, cazul Oprița. În general, nu am avut divergențe, ne salutăm cu toți cei cu care am lucrat împreună, ne respectăm.

Cum credeți că a evoluat nivelul la Liga 2 în ultimul deceniu?
– În această ultimă parte, de când s-a format o singură serie, mi se pare că nivelul a crescut. E un câștig. E o competiție mult mai atractivă, chiar și nivelul jocurilor a fost și este în creștere.

– Care sunt obiectivele clubului, pe termen scurt, dar și pentru următorii ani?
– Obiectivul pe termen scurt este clar: promovarea în Liga 1! Și, desigur, pentru următoarea perioadă, să ne putem menține la nivelul primei ligi.

MODELE DE COME-BACK ÎN LIGA 1

Ultima categorie din analiza noastră și aparent cea a echipelor cele mai fericite prin prisma parcursului ulterior retrogradării din L1 cuprinde formațiile care au reușit un come-back rapid pe prima scenă după experiența în Liga 2.

În 2010, Ceahlăul Piatra-Neamț cobora în L2 după un sezon în care a fost pregătită, pe rând, de Florin Marin, Gheorghe Mulțescu și Zoran Filipovic. Dar cu Marin Barbu pe bancă și un lot în care se aflau Chitoșcă, Marc, Forminte, Barna sau Nohai, toți nemțeni!, galben-negrii aveau să câștige seria I din L2 cu doar 3 înfrângeri și reveneau pe prima scenă! Și aveau să rămână aici alte 4 sezoane consecutive, semn că miza pe pepiniera proprie a fost soluția.

În 2015, echipa din Târgu Mureș a ratat titlul în Liga 1 în ultima etapă. Foto: Sport Pictures

În 2012, FCM Târgu Mureș a terminat prima sub linie în L1 și a pornit cursa revirimentului. În ciuda obiectivului clar, a încheiat pe 5 în seria II a Ligii 2 în 2012/13, la 5 puncte de promovare. Ținta a fost însă atinsă în sezonul următor, când, sub un nou nume, ASA 2013 Tg. Mureș, au reușit un exercițiu de forță în play-off-ul L2 care le-a adus promovarea. Pe bancă, în acel sezon, Edward Iordănescu, Ovidiu Sabău, apoi Adrian Falub. Au urmat trei sezoane pe prima scenă, în unul fiind viceampioană!, apoi declinul prezentat în episoadele anterioare ale analizei noastre.

Foto: Agerpres

CSMS Iași retrograda în 2013 din Liga 1, însă reușea cu Marius Lăcătuș (foto) antrenor un parcurs de excepție în sezonul 2013/14, câștigând seria I a Ligii 2 în fața Rapidului. Revenirea rapidă nu a fost doar un foc de paie, moldovenii aflându-se în prezent la al șaptelea sezon consecutiv pe prima scenă de la acea performanță de come-back. Linia pozițiilor lor în clasament a fost 10-7-7-6-10, în prezent luptându-se în play-out.

Cu un lot destul de tânăr, ACS Poli Timișoara a retrogradat în 2014 din Liga 1 deși între poziția sa finală (16), prima retrogradabilă, și locul 9 au fost doar trei puncte! Cu Dan Alexa antrenor, bănățenii au avut un sezon 2014/15 fulminant în Liga 2, reușind come-back-ul la 12 puncte de locul secund în serie! Un secret al reușitei pare să fi fost tot utilizarea talentelor din zonă, dacă vedem că în lotul de succes se regăsesc jucători precum Deian Sorescu, Vlad Dragomir, Ovidiu Popescu sau Cristi Bărbuț.

Gaz Metan Mediaș a retogradat din Liga 1 în 2015. În sezonul imediat următor a reușit revenirea pe prima scenă, câștigând seria a doua din Liga 2. De atunci, se află pe prima scenă, reușind, sezonul trecut, să câștige play-out-ul, iar în actuala ediție chiar să evolueze în play-off, încheind sezonul regular pe poziția a cincea.

Ultima performeră este Rapid București, care în 2015 cobora un eșalon, la capătul unui sezon în care rulase enorm de mulți jucători, cu precădere străini. Dar giuleștenii, în primul sezon de Liga 2, și-au câștigat seria cu același Dan Alexa antrenor, în ciuda datoriilor și a situației investiționale foarte nesigure. Finalmente, eșecul financiar avea să aibă ultimul cuvânt.