Sănătatea Cluj a eliminat-o pe FC Viitorul din ”16”-imile Cupei României, ediția 2019/20 Foto: Sport Pictures

Nivelul la care 32 de echipe ajung în cursa pentru trofeu este prilejul multor rezultate neașteptate și testul de foc, practic, pentru echipele din eșaloanele inferioare.

Începând cu sezonul 2011/12 și încheind cu cel recent încheiat în Cupa României, adică pe durata unui deceniu de competiție, s-au produs multe surprize în faza ”16”-imilor, practic farmecul inegalabil al Cupei. Asta și pentru că în această fază intră în joc toate formațiile de Liga 1, tocmai prilejul pentru cluburile din eșaloanele inferioare cu parcursuri remarcabile de a răsturna ierarhiile!

În total, 28 de partide din ”16”-imi în care o echipă a eliminat un adversar de eșalon superior, în ultimul deceniu. Dar cum arată top 5 surprize ale deceniului în ”16”-imile Cupei?

1. Minunea Ripensiei

Ripensia (5) – U Cluj (1)  2-1 – sezonul 2013/14

La începuturile ascensiunii sale recente spre L2, Ripensia a scris istorie în Cupă, după ce o făcuse la începuturile acestei competiții. Pe când juca în Liga 5 din Timiș, a eliminat în reeditarea finalei Cupei din 1934 pe U Cluj din Liga 1! Asta deși la învinșii pregătiți de Ionel Ganea au jucat fotbaliști precum Cordoș, Calcan, Ursu sau Lemnaru!

2. Tradiția Sănătății

Sănătatea Cluj (3) – FC Viitorul (1) 1-0 – sezonul 2019/20

Deja o obișnuită a parcursurilor de apreciat în Cupă, Sănătatea a eliminat în 2019 chiar câștigătoarea en titre a trofeului, Viitorul! Golul lui Rus a trimis acasă echipa lui Hagi în care se regăseau Cojocaru, Țîru, Dulca, Pitu, George Ganea sau Steliano Filip! La ardeleni au jucat inclusiv veteranii Ciupe, Dan Matei, Laurențiu Rus, Dan Roman și Rada!

3. Sărbătoare în Bucovina

Foresta Suceava (3) – Gaz Metan Mediaș (1) 2-1 – sezonul 2019/20

În sezonul în care a jucat în play-off-ul Ligii 1, Gaz Metan a fost scoasă de o trupă ambițioasă pregătită de Petre Grigoraș. Și asta deși pe teren au fost pentru ardeleni Larie, Pleașcă, Buș sau Chamed, adică experiență de top pentru fotbalul nostru! Și deși medieșenii au condus din minutul 8! Pentru Foresta au marcat Drugă și Martin.

4. Oltenia în derivă

SC Bacău (2) – Universitatea Craiova (1) 1-1 și 5-3 pen –  sezonul 2015/16

Cu Săndoi pe bancă, Știința a fost eliminată de o echipă de eșalon secund de mijlocul clasamentului. Deși îi avea în componență pe Bancu, Mateiu sau Băluță! Conduși de gazde, au egalat prin Măzărache, dar au pierdut la lovituri de departajare, Andrei Ivan ratând pentru olteni șansa de a evita intrarea în acest top. SC Bacău, de poveste!

5. Eliminare de două eșaloane

Chindia Târgoviște (3) – Săgeata Năvodari (1) 2-0 – sezonul 2013/14

În debutul unui sezon în care se concentrau mai mult pe rămânerea în primul eșalon, dobrogenii au fost scoși din Cupă de o trupă cu aspirații mari și dintr-un oraș de tradiție al fotbalului nostru, care finalmente a ajuns azi pe prima scenă cu rezultate bune. Pentru Chindia au marcat Honciu și Cherchez, ultimul și azi în lotul Chindiei!

Cine va face surprizele și va modifica topul nostru în acest an?

Programul complet al 16-imilor Cupei României 2021/22, care încep mâine, 21 septembrie, este disponibil AICI.