În vederea creşterii nivelului calitativ al fotbalului juvenil, Federaţia Română de Fotbal a lansat în acest sezon două competiţii de elită dedicate juniorilor, Liga Elitelor U19 şi Liga Elitelor U17. Fiecare dintre aceste competiţii beneficiază de o extensie sub forma unei Cupe a României dedicate categoriei respective de vârstă, în care au drept de participare primele opt clasate din fiecare serie a Ligii Elitelor aferente (Est şi Vest).

Cupa României Elită U19 debutează miercuri

Sezonul regular al Ligii Elitelor U19 s-a încheiat pe 27 aprilie, prilej cu care s-au aflat şi cele 16 participante în ediţia inaugurală a Cupei României Elită U19. Prima rundă a competiţiei, cea a optimilor de finală, a fost programată pentru data de 11 mai 2016. Ora iniţială de disputare a partidelor a fost 18:00, însă aceasta a fost devansată cu şase ore, pentru a permite cluburilor oaspete să revină mai uşor în oraşele de reşedinţă.

Împerecherea echipelor a fost stabilită de la începutul sezonului 2015-2016, prin regulamentul oficial al Ligii Elitelor U19, echipa gazda fiind cea mai slab clasată, după următoarea formulă: 8E – 1V, 7V – 2E, 6V – 3E, 5V – 4E, 5E – 4V, 6E – 3V, 7E – 2V şi 8V – 1E.

Finalistele Ligii Elitelor joacă la Craiova şi Voluntari

Joia trecută s-au disputat semifinalele ediţiei inaugurale a Ligii Elitelor U19, în care outsiderul FC Ardealul (foto) a învins cu 4-2 pe Dinamo, iar FC Viitorul a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de "U" Cluj. Cele două echipe se vor întâlni în finala competiţiei pe 21 mai, după decizia Federaţiei Române de Fotbal de a reprograma meciurile din 7-9 mai, în urma decesului camerunezului Patrick Ekeng.

Clujenii de la FC Ardealul se vor deplasa azi la Voluntari, acolo unde vor da piept cu ocupanta locului 6 în seria Est, în timp ce FC Viitorul are un meci greu la Craiova, cu juniorii celor de la CS U, pregătiţi de Adrian Popescu. Alte meciuri interesante se vor disputa la Arad, acolo unde UTA Bătrâna Doamnă va da piept cu Dinamo, la Satu Mare, unde Olimpia va primi vizita Farului şi la Roşu, acolo unde FC Viitorul Mihai Georgescu va fi oaspetele Concordiei.

Premii de 13.100 de euro pentru participantele în Cupa României

Sferturile de finală ale competiţiei se vor disputa duminică, 15 mai, de la ora 12:00, în timp ce semifinalele sunt programate pe 19 mai. Ultimul act al competiţiei se va disputa pe terenul de iarbă al Centrului Tehnic de la Buftea, marţi, 24 mai 2016, de la ora 18:00.

Federaţia Română de Fotbal va acorda premii în bani pentru cele 16 echipe participante în competiţie. Fiecare echipă eliminată în optimile de finală va primi câte 200 de euro, cele eliminate în sferturi câte 500 de euro, iar învinsele din semifinale câte 1.000 de euro. Învinsa finalei va primi 2.500 de euro, în timp ce echipa care va câştiga ediţia inaugurală a Cupei României Elită U19 va încasa 5.000 de euro.

Iată şi programul optimilor de finală:

LPS Roman – FC Universitatea Cluj, stadion Constantinescu Nehoiu (Roman)
CS U Craiova – FC Viitorul, stadion Centrul Turistic pentru Agrement si Sport Dolj (Craiova)
FC Ceahlăul Piatra Neamţ – ACS Poli Timişoara, stadion Ceahlăul central (Piatra Neamţ)
Pandurii Lignitul Târgu Jiu – CS Mioveni, stadion Gilortul (Târgu Cărbuneşti)
Concordia Chiajna – FC Viitorul Mihai Georgescu, stadion Roşu – Chiajna (Roşu)
FC Olimpia 2010 Satu Mare – Farul Constanţa, stadion Olimpia (Satu Mare)
FC Voluntari – FC Ardealul Cluj, stadion Gheorghe Dincă (Voluntari)
UTA Bătrâna Doamnă – FC Dinamo 1948 Bucureşti, stadion Sânicolau Mic (Arad)