FRF TV
BUCUREȘTI

Numele Bucureștiului a apărut prima dată în documente în 1459, însă orașul a devenit capitala țării abia în 1862, iar în prezent este centrul cultural și artistic al României. Arhitectura orașului îmbină tendințe istorice (neoclasic și art nouveau), interbelice (bauhaus și art deco), din perioada comunistă și modernă. În perioda dintre cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă a orașului și elita sofisticată i-au adus Bucureștiului titlul de „Micul Paris”. Zilele acestea, Bucureștiul este o metropolă modernă și în dezvoltare – al zecelea cel mai mare oraș al Uniunii Europene – și casa a aproape două milioane de oameni. Din punct de vedere economic, București este cel mai prosper oraș al României. Capitala are un număr important de locații culturale, institute educaționale, zone comerciale și recreaționale. Bucureștiul e mândru să găzduiască două grupe ale UEFA European Under 21 Championship și este gata să întâmpine fani din toată lumea.

STADIOANE

La UEFA European Under 21 Championship, Bucureștiul va găzdui șase meciuri din faza grupelor, un sfert de finală și o semifinală. Toate cele opt meciuri se vor desfășura în a doua jumătate a lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie, mai exact:
Faza grupelor: miercuri, 21 iunie; duminică, 24 iunie; marți, 27 iunie;
Sferturi de finală: sâmbătă, 1 iulie;
Semifinală: miercuri, 5 iulie.

Meciurile se vor disputa pe stadioanele Giulești și Steaua.

GIULEȘTI

Găzduiește meciurile echipei Rapid București. Arena a costat 39 de milioane de euro și este localizată în cartierul Giulești, pe locul pe care a fost vechiul stadion, „Giulești-Valentin Stănescu”. După reconstrucție, stadionul are o capacitate de 14.054 de locuri și întrunește criteriile UEFA pentru categoria IV în clasificarea stadioanelor. Noua arenă include și o pistă de atletism, o sală de fitness, spații administrative, magazine, spații media și pentru VIP.

STEAUA

Este o arenă multifuncțională care găzduiește în primul rând meciurile de pe teren propriu ale echipei de fotbal CSA Steaua București, fiind construit în locul vechiul stadion Steaua. Stadionul actual a fost inaugurat pe 7 iulie 2001, în cadrul unui meci dintre Steaua București și OFK Belgrad – aceeași dispută care inaugurase vechiul stadion –, câștigat de Steaua cu 6-0. Actuala arenă are o capacitate de 31.254 de locuri și întrunește criteriile UEFA pentru categoria IV.

Autoritățile locale bucureștene consideră evenimentul drept o șansă extraordinată de a promova sportul printre locuitorii orașului, de a deszvolta infrastructura și de promova România drept o destinație turistică.

10 OBIECTIVE DE NERATAT

1. PALATUL PARLAMENTULUI

Considerat una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, a intrat în Cartea Recordurilor la categoria clădiri administrative, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă după Pentagon. Proiectul grandios a început în 1984 sub supravegherea directă a liderului comunist Nicolae Ceaușescu. În prezent, clădirea este sediul Parlamentului României, însă găzduiește și Muzeul Național de Artă Contemporană și alte câteva instituții. De asemenea, clădirea fucnționează și ca un centru de întâlniri și conferințe internaționale. Palatul Parlamentului poate fi vizitat, iar tururile pot fi organizate în mai multe limbi internaționale.

2. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Considerat una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, a intrat în Cartea Recordurilor la categoria clădiri administrative, fiind a doua cea mai mare clădire administrativă după Pentagon. Proiectul grandios a început în 1984 sub supravegherea directă a liderului comunist Nicolae Ceaușescu. În prezent, clădirea este sediul Parlamentului României, însă găzduiește și Muzeul Național de Artă Contemporană și alte câteva instituții. De asemenea, clădirea fucnționează și ca un centru de întâlniri și conferințe internaționale. Palatul Parlamentului poate fi vizitat, iar tururile pot fi organizate în mai multe limbi internaționale.

3. Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României este una dintre instituțiile reprezentative ale culturii române. Este găzduit de o clădire istorică, denumită în trecut Palatul Poștei, în centrul istoric al Bucureștiului. Aici se află o replică în mărime naturală a faimoasei Columna lui Traian din Roma, un set impresionant de marmură romană, câteva dintre faimoasele Brățări Dacice and comoara de la Pietroasele (o comoară cu obiecte de aur din secolul al patrulea).

4. Centrul Vechi

Centrul Vechi este parte a centrului istoric care nu a fost demolat în perioada comunistă. Astăzi, Centrul Vechi este foarte populat, renumit pentru atracțiile sale turistice and activități de relaxare, fiind locul de întâlnire pentru tânara generație din oraș. Sunt nenumărate restaurante, terase, cafenele, baruri și cluburi, dar și magazine de artă și antichități, librării și teatre. Strada Lipscani este una dintre cele mai vechi străzi din București, fiind documentată prima dată pe 5 iunie 1589.
Descoperirile arheologice făcute pe locurile unde se află Hanul cu Tei, Hanul Gabroveni și pasajul Lipscani demonstrează că zona a fost locuită încă din secolul 15. Alături de români, în această zonă se aflau și comunități de negustori și comunități de greci, bulgari, sârbi, armeni, evrei, albanezi și austrieci. Acesta este motivul pentru care clădirile au fost influențate de numeroase stiluri arhitecturale, precum cel renascentist și baroc.

5. Calea Victoriei

Calea Victoriei este printre cele mai vechi și, probabil, cea mai șarmantă stradă din București. Construită în 1692 pentru a lega Vechea Curte Domnească de Palatul Mogoșoaia, a fost pavată inițial cu grinzi de stejar. Strada a devenit Calea Victoriei în 1878, după victoria din Războiul de Independență. În prezent, este foarte populată, dar ocupată și de numeroase restaurante, baruri și cafenele. Calea Victoriei este și un magnet pentru cumpărături, având în vedere numeroasele branduri aflate aici.

6. Parcul Regele Mihai I

Parcul Regele Mihai I (cunoscut în trecut ca Parcul Herăstrău) se află în zona de nord a Bucureștiului, pe marginea Lacului Herăstrău, acoperind o zonă de 110 hectare. Este un loc excelent pentru plimbări și recreere. Aici se aflăm un cinema în aer liber, un teatru de vară și terenuri de tenis. Pe timpul verii, pa marginea lacului se deschid terase, iar turiștii se pot plimba cu bărcile sau mici vaporașe pe lac.

7. Muzeul Vechii Curți Domnești

Muzeul Vechii Curți Domnești se află pe spațiul Curții domnești, unde conducătorii valahi au avut reședința începând cu secolul 14 și păstrează amprenta istorică a secolului 18, precum și fragmente din clădirea de pe timpul lui Vlad Țepeș (1456-1462) – cunoscut și ca Vlad Dracula –, dar și o parte din fundația primei reședințe. Conform legendei locale, Vlad își ținea prizonierii în temnițe care începeau de la Curtea Domnească și se extindeau sub oraș.
Adresă: Strada Franceză, nr. 25

8. Muzeul Național de Artă

Muzeul se află în sediul fostului Palat Regal, construit între 1927 și 1937 în stil neoclasic, fosta reședință a Regelui Carol al II-lea și a fiului său, Regele Mihai I, până în 1947, când monarhia a fost abolită în România. Muzeul Național de Artă conține una dintre cele mai largi colecții de picturi din România. Muzeul deține o colecție de peste 70.000 de exponate împărțite în două galerii principale: Galeria Națională, care conține lucrări ale pictorilor români (Ion Andreescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, etc.) și Galeria de Artă Europeană, care conține colecția de artă a Regelui Charles I.
Adresă: Calea Victoriei, nr. 49-53

9. Muzeul București – Palatul Șuțu

Palatul Șuțu este una dintre cele mai vechi reședințe aristocrate din București și una dintre puținele clădiri care au rămas neschimbate timp de peste 150 de ani. Muzeul găzduiește numeroase colecții și expoziții despre istoria Bucureștiului, precum și aspecte ale vieții orașului de-a lungul timpului.
Adresa: Bulevardul Ion Brătianu, nr. 2

10. Arcul de Triumf

Arcul de Triumf este un monument de arhitectură și un obiect de moștenire culturală reprezentativ al Bucureștiului, care comemorează vvictoria armatei române în Primul Război Mondial, înfăptuirea României Mari și încoronarea regelui.

CAZARE

Mulți dintre turișrii care ajung în București părăsesc orașul ca prieteni. Alții...nu-l mai părăsesc deloc. Odată ce ai testat viața entuziasmantă a orașului, e tentant să rămâi puțin mai mult. Cu o ofertă de cazare incredibil de diversă și una dintre cele mai accesibile piețe imobiliare din Europa, Bucureștiul este un oraș atractiv în care e simplu să te relochezi. Dacă decizi să petreci o scurtă perioadă de timp aici, ești răsfățat cu opțiuni. În prezent sunt 353 de unități de cazare în București (hoteluri de la 1 la 5 stele, hosteluri, gazde, apartament de închiriat) cu o capazitate de cazare de 27.588 de locuri. Iar numărul de opțiuni are o creștere rapidă.

GASTROMIE

Bucureștiul a trecut printr-o revoluție culinară în ultimii ani, devenind rapid una dintre destinațiile preferate ale gurmanzilor din toată lumea. Bucătăria românească este foarte diversă și bogată în arome, existe multe obiceiuri și tradiții, feluri culinare și rețete speciale pentru sărbători. Cele mai bune specialități românești sunt micii, sarmalele sau ciorba de burtă, iar pentru desert sunt recomandați papanașii. În ce privește băuturile tari, poți încerca țuica – o băutură făcută din prin fermentarea și distilarea prunelor.

CUMPĂRĂTURI

Orașul le are pe toate: de la malluri, magazine mari și lanțuri ale brandurilor internaționale, la mici magazine de cartier și boutiquri de lux. Mergi la o plimbare pe Calea Victoriei și vei găsi galerii moderne și magazine de exclusivitate, precum și mici magazine cu bijuterii și articole românești unice.
Iubitorii de artă găsesc librării, galerii de artă și decorațiuni, porțelan sau sticlă ornamentală. Pentru suveniruri inspirate de folclorul românesc sau chilipiruri vintage, încearcă magazinele artizanale din centrul istoric al Bucureștiului.

AFACERI

București e un oraș în care trăiesc aproximativ 2 milioane de locuitori. 181.000 de companii și o forță de muncă formată din aproape un milion de oameni produc un produs intern brut de 31,144 de milioane de euro, adică 20% din PIB-ul României. În acest mediu productiv, care cuprinde un mix de industrii, companii de toate mărimile prosperă: de la grupuri industriale mari, la mici dezvoltatori de software. București este cel mai important centru de business din Românie, găzduind atât sediile băncilor românești, cât și pe cele ale băncilor străine.

ÎMPREJURIMI

Odată ce ajungi în București, merită să faci o scurtă plimbare și la:
• Palatul Mogoșoaia, situat la 17 kilometri de București, unde se găsește Muzeul de Artă Brâncovian
• Mănăstirea Snagov, aflată la 45 de kilometri în partea de nord a orașului și construită pe o insulă de pe Lacul Snagov. Mănăstirea a devenit celebră datorită unei legende care spune că Vlad Țepeș a fost înmormântat aici de călugării mănăstirii.
• Parcul Natural Comana, la aproximativ 30 de kilometri de București, unde se găsește cea mai întinsă arie protejată din sudul României; parcul are 25.000 de hectare și este al doilea ca biodiversitate în țară, după Delta Dunării.

Notă: Bucureștiul se află la 260 de kilometri de Delta Dunării, 120 de kilometri de Munții Carpați și 226 de kilometri de Marea Neagră.

INFORMAȚII UTILE

Cum ajungi.

Dacă plănuiești o excursie în București, vei fi surprins de cât de ușor se ajunge în capitala României. Situat în Otopeni, pe autostrada București-Ploiești, aeroportul este la 16,5 kilometri de centrul orașului. Există o linie expres de autobuz care merge către centrul orașului, 783 (către / de la Piața Unirii), zilnic între orele 5.30 am și 11.00 pm. Călătoria durează în jur de 45-60 de minute. Există și un tren disponibil de la / către Gara de Nord.

Transport în oraș.

Metrou: Deși nu acoperă întreaga suprafață a orașului, metroul este cea mai eficientă metodă de transport. Harta completă este disponibilă pe site-ul oficial. Programul este zilnic, de la 5.00 am la 11.00 pm, există cinci magistrale (M1, M2, M3, M4 și, recent inaugurată, M5). Stațiile de metrou sunt indicate cu litera M, scrisă cu albastru, pe fundal alb.
Autobuz/Tramvai/Troleibuz: Bucureștiul beneficiază de o rețea extinsă de transport în comun, care constă în autobuze, troleibuze, tramvaie și linii express. Toate circulă între orele 5.00 am și 11.00 pm, însă sunt disponibile și unele linii de noapte. Pentru mai multe detalii, accesează www.stbsa.ro.

Toate autobuzele operate de Societatea de Transport București (STB) sunt accesibilizate. Majoritatea stațiilor de metrou sunt accesibile persoanelor în scaun rulant, însă ar putea fi nevoie de asistență pentru a traversa distanța dintre trenuri și peron.

Top tip: Pass-uri de 24/72 de ore pot fi achiziționate la birourile tuturor operatorilor: STB, Metrorex, CFR Călători și Transferoviar Călători. Poți alege și să plătești direct cu cardul la turnicheții de la metrou sau validatoarele din autobuze.

La picior: De ce să nu pleci pe jos în explorarea orașului? E o modalitate excelenetă pentru a a te familiariza cu împrejurimile și te va ajuta să te orientezi în oraș ca un profesionist.

Cu bicicleta: Plimbările cu bicicleta nu sunt atât de populare în Bucuerști, comparativ cu alte orașe europene, dar poți explora numeroasele parcuri pe două roți, într-o activitate relaxantă după o zi agitată de meci. Purtarea căștii de protecție nu e obligatorie, însă e recomandată. Cu mașina: Dacă e posibil, evită să conduci în oraș. Unele străzi vor fi închise în jurul stadioanelor și nu vei găsi locuri de parcare disponibile. Cu taxiul: Aplicațiile de taxi funcționează perfect în București și vei ști exact prețul călătoriei în avans. Dacă preferi un taxi mai tradițional, le poți găsi cu ușurință în zonele centrale, însă evită operatorii nelicențiați. Taxiurile legale au de obicei prețul pe kilometru afișat pe ușă și folosesc tot timpul aparate pentru a calcula costul călătoriei. Prețul per kilometru pornește de la 0.40-0.50 euro.

Această secțiune este gestionată de Federația Română de Fotbal. UEFA nu își asumă răspunderea legală pentru acuratețe și nu își asumă caracterul exhaustiv al informațiilor. În același timp, opiniile exprimate pe această secțiune FRF nu reprezintă opiniile sau politicile UEFA. Cuvântul UEFA, logo-ul UEFA, mărcile UEFA și secvențele video în legătură cu competițiile UEFA reprezintă proprietarea UEFA și sunt protejate de legile aplicabile ale mărcii comerciale, drepturilor de autor şi alte legi referitoare la proprietatea intelectuală. Utilizarea acestor logo-uri și mărci nu este permisă.