Echipa națională de nevăzători a României a disputat miercuri, 18 septembrie, primul meci de la EURO 2019, în compania echipei gazdă. 

Italia a câștigat cu 3-1 jocul disputat împotriva României, pentru reprezentativa noastră înscriind Kovacs, în repriza secundă. Următorul joc al naționalei de nevăzători la EURO 2019 este prgramat joi dimineață, de la ora 10:00, în compania Belgiei.

România s-a calificat la EURO după ce a încheiat neînvinsă turneul de calificare găzduit de Centrul Național de Fotbal Buftea în luna martie a acestui an: 2-1 cu Georgia, 3-0 cu Belarus și 1-1 cu Grecia!

Cele 10 formații calificate la turneul final sunt împărțite în două grupe astfel:

GRUPA A: Italia, Spania, Belgia, România, Turcia
GRUPA B: Rusia, Franța, Anglia, Germania, Grecia

Programul și rezultatele României la EURO 2019:
18 septembrie: România – Italia 1-3
19 septembrie, ora 09:00 (locală): Belgia – România
20 septembrie, ora 11:30 (locală): Spania – România
21 septembrie, ora 11:30 (locală): România – Turcia

Pe 22 septembrie sunt programate semifinalele, urmând ca pe 24 septembrie să se dispute jocurile pentru locurile de clasament și finala!

Pe lângă miza pentru titlul european, formațiile luptă pentru un loc la Jocurile Paralimpice din Tokyo 2020. Echipele care se vor clasa pe primele două poziții se vor alătura naționalelor Braziliei, Argentinei și Japoniei, care și-au asigurat deja prezența la Tokyo 2020.

Lotul României pentru Campionatul European de nevăzători:

Portari: Vlad Tofan, Marius Corolea
Jucători: Alexandru Cucu, Cosmin Calota, Bogdan Cristea, Mihai Nistor -cpt, Cristian Kovacs, Florin Kovacs, Tiberiu Păun.
Antrenor: Sorin Lepădatu

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susţinerea organizării acestei selecţionate naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Naţional Paralimpic Român şi a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne şi internaţionale. De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară.

Dezvoltarea în România a fotbalului pentru nevăzători a fost posibilă şi graţie unui program pe care Internaţional Blind Sport Assotiation – IBSA l-a avut în parteneriat cu Federaţia Europeană de Fotbal – UEFA.