© FOTO: Răzvan Păsărica/SPORT PICTURES

După participarea arbitrilor români la Campionatul Mondial din Qatar, țara noastră va fi reprezentată de centralul Iuliana Demetrescu și arbitrul asistent Mihaela Țepușă și la Mondialul de fotbal feminin din Australia și Noua Zeelandă, care va avea loc în perioada 20 iulie – 20 august 2023.

Pentru Iuliana Demetrescu, vestea delegării la Campionatul Mondial a fost încununarea unui 2022 de succes: participarea în premieră la Campionatul European de fotbal feminin, arbitrarea unei semifinale de Campionat Mondial U17, dar și delegarea la meciul dintre Rapid și Gaz Metan Mediaș, în Superliga României.

Într-un interviu acordat FRF, a povestit despre schimbările pe care le-a făcut odată ce a aflat că e pe lista extinsă a arbitrilor pentru Mondialul din acest an, inclusiv renunțarea la jobul de zi cu zi pentru a se dedica arbitrajului.

Ce înseamnă pentru tine să fii pe lista arbitrilor pentru Campionatul Mondial din Australia și Noua Zeelandă?
E foarte important, vine după an în care am avut o participare la Campionatul European, am fost la Campionatul Mondial U17 în India, unde am arbitrat o semifinală. 2022 a fost un an important și vestea asta vine ca o încununare a muncii depuse. Mă bucur foarte mult. Mi-am dorit întotdeauna să fiu prezentă la un Campionat Mondial. Cred că oricine, orice arbitru și-ar dori lucrul ăsta. E un vis devenit realitate.

Un pas important a fost includerea mea pe lista extinsă de arbitri. Și atunci am făcut tot ce a ținut de mine să pot să ajung la Campionatul Mondial și planurile mi le-am schimbat atunci, în toamna lui 2022. În sensul că nu am mai mers la școală, la jobul meu, și m-am dedicat arbitrajului. N-a fost o decizie ușoară, dar mă bucur mult că am luat-o, că a fost un an important și acum va urma un altul. Nu se putea altfel.

Ce s-a schimbat odată cu renunțarea la jobul de învățătoare?
Înainte mergeam la școală, făceam antrenamente, tot ce ținea de un învățător. Acum mă dedic total arbitrajului, fac antrenamente, particip la ședințe. Mă simt mult mai bine, în sensul că fac ceea ce-mi place. Făceam și înainte ceea ce-mi plăcea, doar că era foarte greu să fac două lucruri în același timp. A trebuit să aleg partea arbitrajului, să profit acum cât pot de acest moment. O să am timp să mă duc la școală, să fiu profesor și să fac și cealaltă parte care-mi place foarte mult.

Unde erai când ai primit vestea delegării, cum ai celebrat?
M-am bucurat mult că sunt și cu asistenta mea, cu Mihaela Țepușă. Îmi doream mult să fie și cealaltă asistentă, Petruța Iugulescu, dar așa a fost să fie. Sunt fericită că suntem împreună, cred că e o veste extraordinară nu doar pentru mine, ci și pentru abritrajul românesc.

Noi am fost împreună și în India și am tras acolo cât am putut de tare să arbitrăm cât mai mult, să rămânem cât mai mult, ceea ce dus într-o semifinală. Am făcut un turneu foarte bun, cumva aveam speranțe să mergem la Campionatul Mondial. Făcusem tot ce ținea de noi, mai puteam doar să așteptăm.

Revenind la anul recent încheiat, cum a fost atmosfera de la Campionatul European din Anglia?
A fost excepțional. A fost prima mea participare la un campionat important, am avut multe lucruri de învățat. Au fost arbitri cu experiență, oameni cu experiență, mentori. Am învățat multe lucruri, a fost o experiență care m-a ajutat în carieră, am evoluat. La fel și Mondialul din India. Au fost ca un bonus pentru cariera mea, în sensul de dezvoltare.

A fost vreo lecție anume pe care ai luat-o cu tine de la aceste turnee?
Cred că să am mai multă încredere în mine și în ceea ce văd eu pe teren.

Cum îți schimbă vestea participării la Mondial planurile pentru 2023?
Cam asta a fost schimbarea cea mai importantă, faptul că am renunțat la școală și m-am dedicat arbitrajului. Cred că participarea a fost posibilă și în urma delegărilor din țară și le mulțumesc președintelui CCA, Kyros Vassaras, și Comisiei de Arbitri pentru delegările pe care le-am primit, pentru că am debutat în Liga 1, am fost susținută și sunt susținută de CCA, de Federație. N-aș putea să spun că e doar meritul meu, sunt oameni în spatele meu care mă ajută și mă susțin foarte mult. Nu aș fi reușit niciodată să ajung aici de una singură.

Cum va decurge pregătirea pentru turneul final? Chiar dacă mai sunt câteva luni, probabil pentru asta muncești deja.
Eu urmam deja un program de pregătire în cadrul FIFA, însă a început deja să fie monitorizat mai atent acest program de pregătire. Într-adevăr, va fi o perioadă de șase luni de pregătire intensă, din punct de vedere fizic, teoretic și practic. Vom avea seminar de pregătire – primul va fi de pe 22 până pe 27 ianuarie la Doha -, unde vom avea teme teoretice și practice, testări fizice, video. După care urmează seminarul UEFA de la Roma, de pe 27 ianuarie pe 2 februarie. La fel, teste fizice, teoretice. Urmează o perioadă de muncă și pregătire, ca atunci când ajungem în Australia și Noua Zeelandă să fiu pregătită și să dau tot ce e mai bun acolo pe teren.

Din lucrurile pe care le faci tu, de la alimentație la pregătire fizică de exemplu, e ceva ce o să adaptezi înainte turneului final?
Întotdeauna e o variantă mai bună și ceva ce putem îmbunătăți. N-aș putea spune, cred că sunt un om organizat, încerc să fiu cât mai disciplinată pentru că, fără asta, în sport nu se poate să ai rezultate. N-ar fi foarte multe lucruri de schimbat, dar cred că programul de pregătire fizică va fi îmbunătățit, urmând o pregătire din cadrul FIFA mult mai atentă. Bineînțeles, pregătirea se face și în țară, pentru că-l avem pe domnul Dan Monea care se ocupă îndeaproape de noi și urmăm sfaturile dumnealui.

Cum te provoacă delegările de la meciurile din ligile masculine să crești ca arbitru? Ai bifat deja meciuri în Liga 1 și Liga 2.
Sunt foarte importante aceste delegări pentru că FIFA le urmărește îndeaproape și ei își doresc să evoluezi pe plan intern la cel mai înalt nivel. Viteza jocului este alta, ceea ce pe mine mă ajută, pentru că mă adaptez mult mai ușor la jocurile de femei pe care le arbitrez.

În același timp, cât de importantă crezi că e delegarea ta la Campionatul Mondial din Australia și Noua Zeelandă pentru imaginea fotbalului feminin de la noi?
Eu sper ca prezența mea la Campionatul Mondial să deschidă drumul și echipei noastre de fotbal feminin, să ajungă și să se califice la un turneu final. Îmi doresc și cred, cu multă muncă și multă răbdare, că vor ajunge acolo.