Lotul arbitrilor de primă ligă, exceptându-i pe oficialii delegați la competiții internaționale, s-a reunit la Cheile Grădiștei, în perioada 1-4 iulie, pentru a pregăti startul noului sezon competițional.
Arbitrii au fost testați fizic, au participat la teste teoretice și video, la sesiuni privind noile modificări ale Legilor Jocului. Odată cu startul noului sezon, până la următoarea întâlnire fizică, oficialii de joc vor participa, în mod constant, la cursuri și seminarii online, pentru o pregătire continuă și la cele mai înalte standarde.
Comisia Centrală a Arbitrilor informează că patru arbitri nu au trecut testele fizice după ce au suferit accidentări. Lucian Rusandu, Andrei Antonie, Bogdan Dumitrache și Robert Avram vor putea fi retestați când vor fi recuperați din punct de vedere fizic, dar nu mai devreme de 30 de zile. Până în momentul în care vor trece testele fizice, aceștia nu vor putea fi delegați ca arbitri de centru, ci doar ca oficiali de joc în camera VAR.
De asemenea, la întâlnirea de la Cheile Grădiștei a existat și o componentă dedicată observatorilor de arbitri.
Președintele CCA, Kyros Vassaras, a participat și la o întâlnire cu reprezentanții mass-media, în care a prezentat activitatea arbitrilor români.
„Sunt aici de 11 ani și cred că tot ce am visat să realizăm s-a întâmplat”, a spus Kyros Vassaras, cu referire la delegările importante pe care arbitrii români le-au avut în competiții importante și la turneele finale în toată această perioadă de timp. „Înainte, era o surpriză să avem o delegare în Liga Campionilor. Acum, e ceva la care toată lumea se așteaptă. Continuăm pentru a duce arbitrajul românesc la un nivel și mai înalt”.
„Încercăm să le oferim arbitrilor, instructorilor, observatorilor cea mai bună educație, cea mai bună pregătire. Lucrăm mereu în grupuri, cu analize oneste, cu teste video și teoretice actualizate în permanență, arbitrii au de trecut 4 testări fizice într-un an, sunt teste diferite atestate de FIFA. În plus, punem în aplicare exerciții care îi ajută pe oficialii de joc să ia cele mai bune decizii când se află sub presiune”, a explicat președintele CCA.
El a oferit mai multe cifre și statistici privind activitatea arbitrilor români:
- 4.745 de arbitri sunt în România în 2024, dintre care 410 femei;
- România, locul 4 la numărul delegărilor pe plan european, într-un raport din martie 2025 al șefului Comisiei de Arbitri UEFA, Roberto Rosetti;
- Locul 10 la numărul delegărilor arbitrilor VAR și pe 9 la delegări AVAR pe plan european.