Ștefan Baiaram a pasat decisiv în victoria Universității Craiova Foto: Facebook Universitatea Craiova

În cele 3 partide disputate vineri, sâmbătă și duminică din play-off-ul primului eșalon au apărut pe teren cinci jucători foarte tineri, unul doar cu 18 ani împliniți. Cum evaluează selecționerii loturilor de juniori potențialul acestor “speranțe”?

Cronologic, prima partidă a adus și primul puști în lupta pentru primele locuri din Liga 1. Este vorba de o cunoștință deja mai veche pentru fani, Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova), jucător cu profil ofensiv născut pe 31 decembrie 2002.

Assist decisiv de la Baiaram pentru Craiova

Baiaram a intrat pe teren în minutul 86 al partidei de acasă cu Astra Giurgiu, după ce oaspeții egalaseră pentru 1-1 în minutul 71. Iar intrarea lui a fost decisivă! Baiaram a pornit o cursă impetuoasă în minutul 91 și l-a servit perfect pe Koljici pentru golul victoriei care ține Craiova aproape de CFR Cluj în lupta pentru titlul de campioană!

Titular debutant de 17 ani în poarta campioanei

Ziua de sâmbătă a însemnat a doua partidă din play-off și a doua apariție impresionantă pentru un jucător U18. Dan Petrescu a surprins decizând să îl titularizeze între buturi pentru partida de la Botoșani pe debutantul Otto Hindrich (CFR Cluj), portar născut pe 5 august 2002.

O decizie foarte inspirată, pentru că ardelenii au învins, 2-0, păstrând poarta intactă, iar siguranța conferită de Hindrich, alături de o intervenție spectaculoasă care i-a adus și laudele antrenorului la final, a contribuit direct la succes!

Forțată și de numărul mare al jucătorilor indisponibili, FCSB a mizat pe mai mulți jucători foarte tineri din propria academie. Astfel, Vintilă a titularizat duminică, pentru meciul de acasă cu Gaz Metan Mediaș (2-2), un fundaș central și un fundas stânga Under 18!

Niță a obținut o lovitură de la 11 metri pentru FCSB
Foto: Facebook FCSB

Penalty obținut de unul din cei trei puști FCSB

Ovidiu Perianu (FCSB) și Grigoraș Pantea (FCSB) au fost marile surprize din echipa de start, primul născut pe 16 aprilie 2002, iar al doilea, pe 11 septembrie 2003! Dacă evoluția lui Perianu a fost marcată de emoții, Pantea s-a achitat cu brio de sarcinile lui în bandă.

Foarte aproape să fie decisivă însă intrarea unui alt puști, Romeo Niță (FCSB)! Jucătorul născut pe 8 martie 2003 a intrat pe teren în minutul 85, la scorul de 1-1, și a produs penalty-ul transformat de Adi Petre pentru ce se prefigura a fi victoria obținută in extremis de gazde.

„Pantea și Niță sunt de bază la națională”

Selecționer U17 al României, Adrian Văsâi lucrează la nivelul loturilor reprezentative cu Pantea și Niță încă din 2017 și spune că “au progresat constant, îi felicit pe cei care investesc și muncesc zilnic pentru ei la club, noi venim cu experiența internațională care îi ajută să facă saltul valoric”. Iată cum îi caracterizează:

  • Sunt jucători diferiți nu doar ca posturi, ci și ca temperament, Pantea și Niță, dar amândoi jucători de bază pentru echipa națională.
  • Pantea are un echilibru interior admirabil, poate juca împotriva oricui prin felul în care se detașează, fie că e un amical cu Moldova sau o partidă oficială cu Germania!
  • Niță are viteză foarte bună, forță de pătrundere, e un stângaci care poate juca în ambele benzi și e de apreciat că se poate adapta pe multe sisteme de joc.
  • Amândoi sunt jucători de caracter, dau 100% în antrenamente, sper ca debuturile să le aducă un nou val de entuziasm și să confirme la cel mai înalt nivel

„Inteligență, combativitate și tehnică în regim de viteză! Cred mult în ei!”

Selecționerul României U18, Dan Oprescu, îi cunoaște foarte bine pe toți cei 3 jucători născuți în 2002 care au evoluat în Liga 1 în acest weekend, Baiaram, Hindrich și Perianu:

  • Otto Hindrich este un portar cu calități tehnico-tactice indiscutabile, iar inteligența lui aparte îl transformă într-un jucător cu potențial fantastic, pentru că îl ajută să ia cele mai bune decizii în momentele esențiale.
  • Ovidiu Perianu este al doilea căpitan la națională, are trăsături de lider, viziune și o combativitate cum rar găsești! Postul său de bază e mijlocaș central și asta s-a văzut în meci, cu toate că nu cred că e vina lui exclusivă la primul gol al medieșenilor.
  • Pe Ștefan Baiaram îl urmăresc atent de multă vreme, are o tehnică în regim de viteză de tipul lui Mihăilă și o foarte bună disciplină tactică. Nu am putut lucra la lot până acum, deși a fost convocat de multe ori, tocmai pentru că este important pentru Universitatea și asta spune multe despre potențialul său! Vom lucra la partidele oficiale.