Anul viitor, la Pașcani, fotbalul va sărbători un veac de existență! Deși nu a reușit nici măcar o dată promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc, orașul Pașcani și-a câștigat respectul tututor și a reușit să țină steagul sus, în ciuda greutăților apărute după 1989.

Echipa de băieți a Clubului Sportiv Municipal Pașcani continuă să existe și joacă în Liga 3, iar de câțiva ani gruparea moldoveană are și echipe de fete! Cel care le-a dat o șansă fetelor din Pașcani și din împrejurimi să joace fotbal este un ploieștean.

Marian Ivan s-a născut în 1965 la Ploiești și a fost unul dintre cei mai talentați juniori ai generației sale. S-a stabilit la Pașcani, acolo unde și-a încheiat cariera de jucător, și nu a încetat vreun moment să se dedice fotbalului! „Nu aș fi reușit singur în acest proiect. Am avut oameni de calitate care m-au susținut”, mărturisește Marian Ivan.

„Traversăm o perioadă foarte dificilă”

Domnule Marian Ivan, ce fac fetele de la CSM Focșani?
– Of! Greu de dat un răspuns. Traversăm o perioadă foarte dificilă, dar sper ca în cele din urmă să o încheiem cu bine. Fetele au primit programe de pregătire, pe care le respectă.

Cum a ajuns un ploieștean la Pașcani?!
– Fotbalul m-a adus aici! Am început la juniorii Petrolului, unde am lucrat cu Aurelian Gheorghiță și, mai apoi, cu Eduard Iuhasz. Am fost convocat în mai multe rânduri la naționala de juniori, într-o generație din care mai făceau parte Bojoagă, Zlotea, Bănuță, Manase, Nicu Pană, Radu Nicolae și al cărei căpitan era Dorin Mateuț. Nu am avut șansa să joc la prima echipă a Petrolului pentru că am fost trimis pe perioada stagiului militar la Plopeni. Am jucat apoi la Chimia Brazi, la Unirea Urziceni, unde i-am avut colegi pe Dudu Georgescu, Aelenei, Vali Cârlan, și, într-un final, am ajuns la Pașcani! CFR-ul avea echipă bună, cu Marinov, Botez, Cărpuci, iar antrenor Viorel Kraus. În 1994 am terminat cu fotbalul, am fost apoi 12 ani arbitru la Liga a 3-a, iar în 2012 am absolvit Școala de Antrenori.

„Trei ani în liga secundă”

Câte fete joacă fotbal la CSM Pașcani?
– Avem 50 de fete legitimate la CSM Pașcani. Avem echipe în Liga a 3-a, în campionatul U15 și în cel U13. Avem și fete mai micuțe, 9-11 ani. Cu ultimele mergem la evenimentele din cadrul programului „Fotbal și feminitate”. Ultimul turneu bifat de cele mici a fost în această iarnă la Odorheiu Secuiesc.

De unde sunt fetele?
– Cele mai mici, sub 14 ani, sunt din oraș, din Pașcani. La celelalte grupe sunt fete atât din oraș, cât și din împrejurimi. Fetele vin la fotbal, le place, sunt pasionate.

Când ați început?
– Înființarea unei echipe de fete la Pașcani a fost un gând al meu mai vechi! Nu l-am putut pune însă în practică decât în 2013. Mai bine de jumătate de an am făcut selecție. Ne-am înscris în campionat în 2014, în liga secundă. Am stat trei ani acolo. În 2015 am înființat și o grupă de U15, apoi au apărut și celelalte.

„Am fost deschizători de drumuri”

Ioana Grigoraș (CSM Pașcani), în poarta României U17 la turneul de calificare din toamna trecută

Care a fost obiectivul la început, atunci, în 2013?
– Să înființăm o echipă de fete, să le dăm o șansă fetelor care iubesc fotbalul. Era și o premieră în zonă. Mă pot considera norocos pentru că am avut alături încă de la început de oameni de mare calitate, Dumitru Pantazi, primarul orașului Pașcani, și Vasile Pleșca, care este principalul nostru finanțator. Nu știam ce o să fie, cum o să fie, erau multe necunoscute! Am rezistat trei ani în Liga 2, ceea ce nu e puțin lucru. Am fost deschizători de drumuri.

Care sunt acum obiectivele?
– Vom continua politica pașilor mici, vom continua să le oferim fetelor bucuria de a juca fotbal, vom continua să le antrenăm pentru a le dezvolta calitățile. Vă spun sincer, avem condiții foarte bune de pregătire, cum puține echipe din Liga 1 au. De la CSM Pașcani a ajuns la naționala U17 a României Diana Năcuță, portar de mare valoare. Acum e la Iași, joacă la Navobi. A mai evoluat la Galați, la Prundu Bârgăului. Ioana Grigoraș a jucat, de asemenea, la naționala U17.

Articol de ADI DOBRE