Conference on the Future of Europe (CoFoE) - Component Citizens meeting

FRF și UEFA au organizat la București, pe 21 aprilie, o dezbatere publică privind modelul european al sportului. Evenimentul este parte a inițiativei Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene de a impulsiona cetățenii din țările UE să contribuie la definirea politicilor europene pentru viitor.

Urmărește integral evenimentul:

Evenimentul de la sediul FRF va avea două dimensiuni, urmărind dezvoltarea modelului european al sportului:

  1. Stabilirea unui set de 10 priorități pentru viitorul sportului, așa cum au fost acestea identificate de către membrii Youth Council FRF.

Youth Council este un program educațional și de leadership, derulat de FRF începând cu anul 2017, pe care l-au absolvit deja aproximativ 200 de tineri. Youth Council se adresează în special tinerilor care vor să contribuie la dezvoltarea comunităților din care provin, utilizând fotbalul ca vehicul de promovare a inițiativelor lor. În cadrul procesului de consultare cu membrii Youth Council, s-au identificat cele 10 priorități (extrase din documentele programatice ale Uniunii Europene și din strategiile stakeholderilor din fotbal), pe care aceștia le-au și discutat în cadrul unei întâlniri online. Doi dintre membrii Youth Concil vor fi prezenți la dezbatere și vor prezenta concluziile consultării.

  1. Contribuțiile invitaților cu expertiză în domeniul sportului: Răzvan Burleanu, Președinte FRF și membru în Consiliul FIFA; Eduard Novak, Ministrul Sportului; Dragoș Pîslaru, Membru al Parlamentului European; Victor Negrescu, Membru al Parlamentului European; Tudor Pop, vicepreședinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților.

În cadrul dezbaterii, participanții vor încerca să răspundă la următoarele întrebări:

  • Cum văd tinerii viitorul sportului în Europa?
  • Ce însemnătate are pentru tineri sportul pentru viitor?
  • Care ar trebui să fie prioritățile de acțiune în scopul protejării modelului european al sportului?
  • Care este implicarea diverșilor actori: Federație, Guvern, Legislativ european și național?

Context

Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene a lansat pe 9 mai 2021 forumul de dezbatere ”Conferința despre Viitorul Europei”, care se adresează cetățenilor din țările UE cu invitația de a contribui cu idei și inițiative la definirea politicilor europene pentru viitor (cu o perspectivă de ordinul deceniilor). Contribuțiile izvorâte din această sumă de inițiative sunt încărcate pe platforma futureu.europa.eu.

Formatul contribuțiilor permite abordări transnaționale, naționale sau regionale, iar concluziile vor fi consolidate în perspectiva unui eveniment public de anvergură, organizat în data de 9 mai 2022 de către Președinția franceză.

Familia fotbalului are ca obiectiv prezervarea și dezvoltarea modelului european al sportului, bazat pe principiul promovării și retrogradării în competiții conform meritului sportiv și pe principiul solidarității.

UEFA va integra contribuțiile din partea federațiilor de fotbal din România, Franța și Țările de Jos, ca rezultat al unor dezbateri publice și acțiuni de consultare cu stakeholderii. Astfel, Federația Franceză de Fotbal va contribui la activitățile organizate în cadrul Global Sports Week, Federația Regală Olandeză de Fotbal a demarat din luna martie o serie de consultări, iar FRF contribuie cu dezbaterea „Viitorul Modelului European al Sportului”.