Miercuri, 8 iunie, la exact 100 de ani de la primul meci jucat de echipa națională a României, Federația Română de Fotbal a organizat la Casa Fotbalului un eveniment la care au participat și președintele FRF, Răzvan Burleanu și ministrul Sportului, Eduard Novak.

Pe lângă discursurile invitaților, participanții au avut ocazia să urmărească și mesajele transmise de președintele FIFA, Gianni Infantino, și președintele UEFA, Aleksander Čeferin, ambele felicitând echipa națională pentru cei 100 de ani de istorie și contribuție la familiile fotbalului european și mondial. Mihai Covaliu, președintele COSR, a transmis și el un mesaj către invitați, printre care s-au numărat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, Comisia Tehnică și oameni din conducerea FRF. Evenimentul a fost moderat de Răzvan Mitroi, managerul departamentului de relații publice al FRF.

Următoarea generație de jucători a fost reprezentată de Mihai Andronesi, 13 ani, cel mai bun jucător și cel mai bun marcator la faza finală a Cupei Satelor, competiția națională dedicată micilor fotbaliști din mediul rural.

Suntem astăzi la 100 de ani și aproximativ 700 de meciuri ale naționalei de seniori de la momentul Belgrad. Privim cu dragoste și respect ceea ce a însemnat fotbalul românesc, dar ne asumăm și responsabilitatea viitorului. Ce va fi peste 100 de ani, cum pregătim dezvoltarea fotbalului? Cum construim emoția și satisfacția în jurul unui joc ce nu mai seamănă mai deloc cu ce au inaugurat Regele Ferdinand și Regina Maria? Cum asigurăm finanțarea fotbalului pentru viitor? Acestea sunt întrebările pentru care Federația Română de Fotbal lucrează în zilele de azi.

Sunt convins că peste o sută de ani, se va putea vorbi despre momentul schimbării de mentalitate în fotbal și despre viziunea la care s-a lucrat cândva, în anii 2020. Le urăm urmașilor noștri să aibă grijă de cele 19 echipe naționale, sau și mai multe, pentru bucuria și mândria tuturor românilor!”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Din acești 100 de ani putem să tragem concluziile și să facem următorii 100 de ani mult mai buni. Am încredere în fotbal, în conducerea acestui sport și cred că vor urma niște ani foarte buni acesta. Important este mesajul că fotbalul face parte din sportul românesc și această familie trebuie să fie împreună”, a declarat ministru Sportului, Eduard Novak.