Naționala antrenată de Sorin Lăpădatu a terminat la egalitate ultimul meci de la EURO 2022, 2-2 cu Grecia, și a încheiat turneul pe locul 8. Tricolorii au jucat în perioada 10-17 iunie la Campionatul European desfășurat la Pescara (Italia).

După ce a terminat grupa de la EURO pe locul al patrulea, România a jucat în play-out-ul pentru ierarhia finală, unde a întâlnit Italia și Grecia. Naționala a fost învinsă de Italia cu 4-2 și a remizat cu Grecia, 2-2.

Elenii au deschis scorul, însă Florin Kovacs și Krisztian Kovacs au adus România în avantaj înainte de pauză. Grecia a egalat înainte de final și încheie turneul pe locul 6, în timp ce tricolorii s-au clasat pe poziția a opta.

Naționala României și-a îndeplinit astfel obiectivul setat înainte de plecarea în Italia, clasarea între primele 8 echipe, ceea ce îi va asigura prezența la următorul European fără a mai juca turneu de calificare.

VIDEO GRECIA – ROMÂNIA

România s-a calificat la EURO în urma unui mini-turneu găzduit la Buftea, când tricolorii au terminat pe primul loc, cu patru victorii din patru posibile, în fața Poloniei, Albaniei și Greciei (de două ori). Este a treia participare a României la Campionatul European.

Cele 10 formații participante la Campionatul European au fost împărțite în două grupe, astfel:

GRUPA A: Italia, Franța, Turcia, Grecia, Cehia
GRUPA B: Germania, Spania, Anglia, Polonia, România

Rezultatele României la EURO 2022:
10 iunie: România – Germania 0-6
11 iunie: Spania – România 1-2
12 iunie: România – Anglia 0-4
13 iunie: Polonia – România 1-2
15 iunie: Italia – România 4-2
16 iunie: România – Grecia 2-2

Lotul României la EURO 2022:
Portari / Ghizi: Vlad Tofan, Marius Corolea
Jucători: Alexandru Cucu, Cosmin Calota, Nicolae Burulea, Krisztian Kovacs, Florin Kovacs, Tiberiu Păun.
Antrenor: Sorin Lăpădatu

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susținerea organizării acestei selecționate naționale, asociația a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Național Paralimpic Român și a Federației Române de Fotbal, structuri ce au finanțat primele acțiuni interne și internaționale.