Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul meci jucat de naționala feminină a României.

Pe 4 iunie 1990, naționala feminină disputa primul său joc din istorie. Adversara de atunci a fost selecționata olimpică a Italiei. România s-a impus cu 7-1, grație golurilor marcate de Victorina Simion (5′, 45′, 50′, 62′) și Camelia Humulescu (10′, 25′, 57′).

Primul 11 al naționalei feminine în acel meci a fost format din jucătoarele: Henrieta Petre (Stoenescu), Lucia Cormos Ghioc, Carmen Apostol, Dana Vasilescu, Maria Delicoiu (căpitan), Ana Stăncuță, Carmen Marinău, Camelia Obada (Humulescu), Georgeta Ciocan, Violeta Mîndruț, Victorina Simion. Pe banca de rezerve s-au aflat: Marioara Ghindă, Doina Stoica, Amalia Papara.

Foto: Arhiva personală a Cameliei Obada (Humulescu)

Cu ocazia acestei zile, tricolorele Florentina Olar, Antonia Bratu, Ioana Bortan, Ioana Bălăceanu, Laura Rus, Teodora Meluță și Andreea Părăluță au povestit cum a fost primul lor meci în tricoul echipei naționale.

La rândul lor, Cristi Dulca și Mirel Albon, actualul și fostul selecționer al naționalei feminine, au transmis un mesaj cu ocazia sărbătoririi celor 31 de ani de la primul meci al tricolorelor.

Sunt un membru nou în familia fotbalului feminin, însă am venit aici cu un singur obiectiv: să adăugăm noi performanțe în istoria echipei naționale. În cei 31 de ani de la primul joc al naționalei feminine s-a schimbat percepția societății despre fetele care joacă fotbal. S-au adunat victorii și performanțe importante precum barajul cu Portugalia din campania de calificare la Campionatul European din 2017. Fotbalul feminin este pe un trend ascendent în România și, împreună cu echipele de club și investițiile care se fac în dezvoltarea acestuia, sperăm să obținem prima calificare la un turneu final. La mulți ani, naționala feminină!” – Cristi Dulca.

„În cei peste 20 de ani de când fac parte din fotbalul feminin am adunat nenumărate amintiri frumoase, unele memorabile, care mi-au marcat într-un fel sau altul viața. Însă, mă voi rezuma la a mulțumi pentru familia pe care mi-a oferit-o și pentru paginile de istorie scrise de jucătoare excepționale, care au dat întotdeauna totul pentru echipa națională. La mulți ani, naționala feminină!” – Mirel Albon.

La mulți ani, Naționala Feminină! Continuăm povestea ÎMPREUNĂ!