Valentina Petre (22 de ani) este cea mai bună marcatoare în actualul sezon la Fair Play București, iar la finalul anului trecut a primit și prima convocare la echipa națională a României.

Într-un interviu pentru FRF, tânara jucătoare a vorbit despre cele mai frumoase momente pe care le-a trăit până acum în carieră, despre evoluția echipei sale în turul Ligii 1 Feminin, dar și despre obiectivele pe care și le-a propus în fotbal.

Valentina Petre își aduce aminte cu drag de primii săi pași în fotbalul profesionist. În 2009, a fost remarcată în timp ce se juca fotbal în parc, ajungând astfel la Fair Play București, echipă la care se află și în prezent. „Tot timpul ieșeam în parcul din cartier și mă jucam fotbal, iar într-o zi m-au văzut niște fete de la echipa mea actuală. Am stat de vorbă cu ele, mi-au spus că există un club de fotbal feminin, cu toate că eu căutasem câțiva ani la rând. După ce am avut acea discuție cu ele, a doua zi am mers la antrenament și de atunci am rămas acolo”, a povestit jucătoarea în vârstă de 22 de ani.

Valentina Petre este o jucătoare polivalentă, evoluând ca fundaș central, fundaș stânga, mijlocaș stânga sau în spatele vârfului. Fair Play București a adunat șase puncte în turul actualului sezon din Liga 1 Feminin, cinci din cele zece goluri ale echipei fiind marcate de Valentina Petre.

Ea a înscris primul gol chiar în etapa de debut a sezonului, în meciul pierdut de Fair Play în fața nou-promovatei Carmen București, scor 1-3. În runda a opta, Valentina a bifat o dublă, contribuind la prima victorie a echipei sale în actuala ediție a campionatului, scor 3-2, în deplasarea cu Banat Girls. În ultima etapă a turului, Valentina și-a mai trecut în cont o dublă, în meciul pierdut de Fair Play în fața liderului Universitatea Olimpia Cluj, scor 2-5. „Golurile mă motivează și mai mult să înscriu și în celelalte meciuri. Nu-mi iese de fiecare dată, dar atunci când îmi iese mă ambiționează foarte mult”, spune Valentina Petre.

Atmosfera la Fair Play București

Valentina a dezvăluit cum a fost atmosfera în cadrul echipei Fair Play în turul campionatului și care este obiectivul acestui sezon pentru formația bucureșteană. „Atmosfera este din ce în ce mai bună, ne-am omogenizat ca echipă, deși media noastră de vârstă este foarte mică, undeva la 17-18 ani. Echipa este în formare, toate jucătoarele sunt din club, nu avem nicio jucătoare venită de la alt club, niciun transfer, niciun împrumut. Jucătoarele sunt crescute în club și promovate la senioare”.

„Noi avem răbdarea necesară că ele vor crește și se vor maturiza, vor conștientiza că dacă dau totul pe teren și rezultatele vor veni pe parcurs. Exact ce s-a întâmplat și la meciul de la Reșița, unde am fost conduse cu 2-0 la pauză și datorită omogenizării grupului am reușit să întoarcem și am câștigat cu 3-2. Același lucru s-a întâmplat și la Constanța, unde am câștigat cu 1-0, am fost foarte motivate după meciul de la Reșița, unde am obținut prima victorie, și ne-am dorit ca de acolo să creștem de la meci la meci și a venit și victoria de la Constanța.

Echipa este în creștere de formă și așteptăm rezultatele în retur. Noi ne propunem ca în partea din retur, când avem de jucat play-out-ul, să fim între primele echipe dintre cele șase, deci locul 1, 2 sau 3, pentru că nu ne dorim să retrogradăm”, a precizat tânara jucătoare.

Cele mai frumoase momente ale carierei

Pentru Valentina, unul dintre cele mai frumoase momente de până acum ale carierei este legat de echipa națională U14 a României. „A fost un moment special când am fost convocată prima dată la echipa națională de junioare, în 2013, la U14, la un turneu de dezvoltare”, a precizat sportiva.

În schimb, la echipa de club, Valentina Petre a trăit cel mai frumos moment în sezonul 2015/2016, când Fair Play București s-a calificat în semifinalele Cupei României, fază în care a înfruntat-o pe ASA Târgu Mureș. „Pentru noi, a fost ceva wow că am ajuns până în semifinale, pentru că de fiecare dată ieșeam încă din primul tur”.

La polul opus, Valentina Petre a menționat că printre dificultățile pe care le-a întâmpinat în cadrul echipei de-a lungul timpului a fost aria mică de selecție a jucătoarelor. „De fiecare dată noi ne-am lovit de acest impediment, pentru că vara veneau la antrenament 25, 27 de fete, iar în momentul când trebuia să înceapă campionatul, noi ne strângeam cu greu 11 jucătoare la meci”.

Cine au fost persoanele care au susținut-o cel mai mult

De când a început fotbalul, Valentina l-a avut mereu aproape pe bunicul său. „Datorită bunicului meu am ajuns aici unde sunt acum, pentru că el a fost singurul care a spus că este de acord să mă ducă la fotbal. Părinții, la început, în primele două, trei luni nu au fost de acord. După, ușor-ușor au început să vină și ei la meciuri”.

Din lumea fotbalului cea mai mare susținere a primit-o din partea lui Florin Bugar, fostul antrenor al echipei naționale U19 a României, care a decedat în luna octombrie a anului trecut. „Antrenorul care m-a sprijinit de fiecare dată și m-a motivat a fost domnul Florin Bugar, care din păcate a decedat”.

Rutina din ziua meciului

Valentina Petre a povestit care este rutina sa din ziua meciurilor și care este coechipiera cu care se înțelege cel mai bine pe teren. „În ziua meciurilor mă trezesc de dimineață, încerc să mă motivez, îmi spun că nu am nimic de pierdut, că trebuie să dau din ce în ce mai mult pe teren și să demonstrez atât mie, cât și celorlalți că am ajuns aici prin muncă. Consider că mă înțeleg bine cu toată echipa, dar în mod special cu Lăzăreanu Alexandra”.

Jucătoarea de la Fair Play București a vorbit și despre adversara care o punea întotdeauna în dificultate atunci când echipele lor se întâlneau. „S-a întâmplat când eram mai mică și a fost un duel controversat de fiecare dată. Era o jucătoare la Târgoviște, Radu Mihaela, care acum este campioană la box. Eu aveam 1.20 metri, iar ea avea aproape 2 metri, era total disproporționat duelul și de fiecare dată la meciul cu ele antrenorul îmi spunea: ai grijă, ea este omul tău. Și eu spuneam: bine, o să fac tot ce pot, dacă o să pot”.

Prima convocare la echipa națională a României

Valentina Petre a trecut pe rând pe la echipele naționale U14, U15, U17, U19, iar la finalul anului 2020 a bifat și prima convocare la naționala feminină a României. Ea fost selecționată de Mirel Albon pentru meciul contra Croației, care nu s-a mai disputat conform programului din cauza depistării a două cazuri de COVID-19 în cadrul delegației României. Partida a fost reprogramată pe 22 februarie 2021.

„Am fost foarte bucuroasă de această veste, deoarece a fost și promisiunea pe care i-am făcut-o bunicului meu înainte să moară și m-am bucurat că am reușit în sfârșit să îmi îndeplinesc această promisiune. M-am simțit ușurată, mi-am luat o piatră de pe inimă. În același timp, am fost mândră să ajung din nou acolo, având o pauză de trei ani de la echipa națională. A fost un sentiment plăcut să știu că din nou munca mea a fost apreciată”.

Experiența ca antrenoare

În ultimii doi ani, Valentina Petre s-a dedicat și antrenoratului, ea având licența UEFA C. În 2019, a pregătit echipa U11 din cadrul clubului Fair Play București, iar din vara anului recent încheiat este antrenoarea echipei de fete U13 de la Academia ProSport București.

„Am antrenat în cadrul clubului meu pentru lucrarea de licență, mi-a fost puțin mai dificil pentru că nu puteam să fac și licența, și antrenamentele în același timp, nu-mi permitea programul. Am renunțat la această idee, pe parcurs a venit oferta de la ProSport, unde mi-am fixat eu antrenamentele după programul meu. De atunci am rămas la ProSport și avem o echipă de fete U13 în construcție”.

„Se vede foarte mult că își doresc, poate mai mult decât băieții, sunt impresionată de ceea ce pot la momentul actual și de lucrurile noi pe care le învață. În momentul în care le iese ceva bine, sunt mult mai bucuroase decât băieții, se bucură de fiecare reușită. Și sunt mult mai unite, la fete unitatea de grup este mult mai mare și se lucrează mult mai ușor, sunt mai atente și mult mai maleabile”.

Obiectivele pe plan sportiv

Valentina Petre și-a setat obiective atât pentru cariera de jucătoare, cât și pentru cea de antrenoare. „Primul obiectiv pe care îl am este un transfer în străinătate. Am avut multe oferte și multe contradicții pe acest subiect de-a lungul carierei. Fiind prea mică, părinții nu au vrut să mă lase să plec de acasă. În alte cazuri, nu s-a putut realiza deoarece nu s-au înțeles cluburile între ele și în continuare acesta este un prim obiectiv pentru mine. Pe plan de antrenorat, îmi doresc, bineînțeles, obținerea licenței UEFA B și, de ce nu, licența UEFA A. Totodată, îmi doresc o dezvoltare cât mai bună a fotbalului feminin”.

Despre pasiuni și sportivii care o inspiră

Valentina ne-a împărtășit pasiunile sale și a vorbit despre cum își petrece timpul atunci când nu este cu echipa. „Îmi place să călătoresc și să descopăr lucruri noi. Ascult muzică, îmi petrec timpul cu familia, cu prietenii. Sunt și profesor, astfel că îmi ocup timpul și cu elevii, îmbin perfect fotbalul cu jobul”.

O mare iubitoare a fotbalului, Valentina a dezvăluit care sunt numele din fotbalul internațional care o inspiră în carieră. „Din fotbalul feminin, îmi place foarte mult Alex Morgan. Dintre antrenori, îl apreciez foarte mult pe Mourinho, deoarece el nu a avut o carieră fotbalistică ca jucător absolut deloc, dar antrenează la cel mai înalt nivel. Din fotbalul masculin, îl admir foarte mult pe Sergio Ramos, fiind și pe postul pe care joc eu”.

„Fotbalul nu ține cont de gen. Pasiunea este aceeași”

Un sfat important pe care Valentina Petre îl oferă fetelor care vor devină fotbaliste este să nu se descurajeze atunci când cineva le spune că nu pot juca fotbal. „În primul rând, ar trebui să aibă foarte multă încredere în forțele proprii, să nu ia în serios ce spun persoanele de lângă ele sau din preajma lor, cum ar fi că fetele nu pot juca fotbal. Până la urmă este aceeași inimă într-un corp diferit. Pasiunea este la fel pentru ambele sexe”.

În plus, jucătoarea de 22 de ani a enumerat beneficiile pe care i le-a adus fotbalul până acum. „Fotbalul m-a ajutat foarte mult din punct de vedere al sănătății, pentru că practicarea exercițiilor fizice ajută foarte mult organismul. M-a ajutat să cunosc foarte multe persoane, mergând în foarte multe locuri. Am ajuns să călătoresc în marea majoritate a orașelor din România cu echipa de club, chiar și în multe țări cu echipa națională, să cunosc persoane noi, să aflu lucruri noi atât de la antrenori, cât și de la celelalte jucătoare”.