A fost campion cu Dinamo și a bucurat tribunele, a câștigat de trei ori Cupa României, a jucat pentru echipa națională, dar și la Genoa sau Verona. Ulterior, a început antrenoratul, activând în staff-ul tehnic al echipei naționale în mandatul lui Cosmin Contra, după experiențe la nivel de club. Întors în Ștefan cel Mare ca tehnician într-o perioadă de degringoladă, a renunțat și a mers apoi la Unirea Slobozia, clubul unde a început fotbalul.

La 45 de ani, Adi Mihalcea e antrenorul revelației din L2. La finele sezonului trecut, abia se salva de la retrogradare. Acum, Unirea e neînvinsă după 5 etape, câștigând cu 6-0 la Brașov, remizând la fosta campioană Astra și cu CSA Steaua. La Slobozia, mirajul Ligii 1 începe să se contureze. Ajutat poate și de amintirea ialomițeană a meteoritului Unirea Urziceni, ajunsă campioană în 2009 și apoi desființată!

“Promovare e departe, iar o pagină de istorie ar fi doar… o pagină!”

– Sincer, crezi într-o promovare istorică a Sloboziei în prima ligă?
– Nu e vorba de crezut. Realist vorbind, obiectivul chiar este clasarea pe locurile 1-10. Lumea se entuziasmează și e frumos, e și firesc. Dar nu avem de ce să punem presiune în plus pentru ceva ce realist nu văd a fi obiectivul nostru. Urmează oricum o serie de 6 meciuri, cea mai grea, în opinia mea. Să fim cumpătați.

– Cum ar fi pentru Ialomița ca, după Unirea Urziceni, o altă Unirea, Slobozia, să joace în Liga 1?
– Nu m-am gândit atât de departe. Nici nu vreau! Impactul ar fi uluitor, s-ar întâmpla lucruri frumoase pentru echipă, oraș, comunitate… dar nu vreau să creștem speranțe!

– Dunărea Călărași, altă echipă la care ai jucat și pe care ai și antrenat-o, a ajuns în Liga 1 și apoi a început căderea. E o pălărie prea mare și un risc important, poate ajunge Slobozia în același tipar?
– Tocmai de aceea trebuie să fim cumpătați. În Liga 1 e nevoie de susțineri financiare de alt nivel și, mai ales, pentru termen mediu și lung. Dacă promovezi doar pentru un sezon, scrii o pagină frumoasă de istorie. Dar riști să rămâi cu o pagină. Nu asta îmi doresc.

Revoluție cu 14 jucători noi!

– Cum s-ar rezuma secretul acestui start de succes, poate să vină Slobozia spre Liga 1?
– La club și la echipă e o liniște constructivă. Pe acest fond, avem din punct de vedere organizatoric și financiar tot ce îmi puteam dori. Toată comunitatea e lângă echipă! Apoi, am avut pregătire foarte bună, 7 săptămâni, durată și nivel cum visam. Am schimbat masiv echipa, avem 14 jucători noi, transferuri sau din pepinieră, față de sezonul trecut. Pe profilurile dorite de mine.

– Contează enorm faptul că ești la echipa unde te-ai format ca jucător, unde ești apreciat de mult timp?
– Sunt acasă. Și când ești acasă, ai șanse mari să te simți cel mai bine! Am venit într-un moment greu în iarnă, dar ne-am salvat de la retrogradare. Știam că există potențial, cunoșteam situația foarte bine. O parte din sufletul meu a rămas oricum mereu aici, chiar dacă am bătut lumea ca jucător și antrenor, apoi.

– Deja apar convocări istorice, aș spune. Ai doi jucători la loturi, unul la U20, unul la U21. Mustacă și Stoica. A mai avut Slobozia așa ceva?
– Nu a mai fost niciodată așa ceva, sunt sigur de asta. Dar trebuie să admitem că și scăderea nivelului de la Liga 1 permite convocări din Liga 2. Eu sunt foarte bucuros atât pentru cei doi jucători, cât și pentru club, dar și pentru munca mea.

“Naționala mi-a schimbat modul de lucru

– Te-ai întoarce antrenor la Dinamo, cândva?
– Vom vedea. Știu că nu ești mulțumit cu acest răspuns. Dar crede-mă că nu evit un alt răspuns. Pur și simplu depinde de atât de multe lucruri, încât dacă aș răspunde concret, ar fi o minciună. Nu mă apuc să detaliez ce înseamnă Dinamo pentru mine, oamenii știu prea bine. Dar depinde de multe lucruri. De aceea, răspunsul acum chiar acesta este: vom vedea!

– S-a schimbat ceva în modul de lucru al antrenorului Adi Mihalcea după experiența în staff-ul echipei naționale și după scurta perioadă la Dinamo?
– Oooo, da! Mai ales după perioada la echipa națională. Mi-am dat seama ce înseamnă în toată profunzimea și complexitatea analiza, antrenamentul și iarăși analiza antrenamentului. Am învățat enorm. Am acumulat și acumulez permanent. A fost o școală de performanță perioada la națională. Am învățat să utilizez tehnologia foarte mult, acum aloc studierii adversarului 20% din timpul pregătirii unui meci.

– Știu că te canalizezi total pe proiectele în care ești implicat, dar nu îți e dor și de echipa națională?
– Ba da, mereu mi-a fost, chiar din prima zi când am plecat. Și îmi va fi mereu! Am jucat pentru România, am antrenat, nu are cum să nu îmi fie.