Comitetul Executiv UEFA a aprobat în ședința din 22 septembrie, care a avut loc la Chișinău, modificarea plăților de solidaritate pentru cluburile care nu vor participa în competițiile de club, în perioada 2021-2024.

Federațiile din afara top 5 vor primi sume mai mari, iar valorile vor fi plafonate pentru cele din Top 5 (Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța). Va exista și o diferență redusă între asociațiile ale căror cluburi participă în grupele UEFA Champions League și cele care nu participă.

Procentul de 4% al plăților de solidaritate pentru cluburile non-participante (140 de milioane de euro) va fi suplimentat cu 30%, bani proveniți din veniturile generate de competițiile de club care depășesc proiecția veniturilor totale (de 3,5 miliarde de euro), dar în limita a 35 de milioane de euro.

Drept urmare, UEFA preconizează că 175 de milioane de euro vor fi disponibile din veniturile competițiilor pentru echipele non-participante, comparativ cu 130 de milioane, disponbile în ciclul 2018-2021. Partea care va reveni federațiilor din afara Top 5 va crește cu aproape 50 de milioane de euro (o creștere de peste 60%, comparativ cu schema precedentă), la un total de 132,5 milioane de euro.

Dublarea premiilor pentru naționalele de fotbal feminin, la EURO 2022

Comitetul Executiv a apribat și o creștere a premiilor oferite echipelor participante la Campionatul European de Fotbal Feminin din 2022, alături de un nou model de distribuire a banilor, înaintea turneului final care va avea loc vara viitoare în Anglia.

Cele 16 echipe calificate vor împărți în total 16 milioane de euro, dublul sumei oferite la EURO 2017. Vor crește atât premiile garantate, cât și bonusurile bazate pe rezultatele echipelor în faza grupelor.

Mai mult decât atât, UEFA va introduce în premieră și un program de benficii pentru cluburi, făcând disponibile 4,5 milioane de euro pentru a recompensa cluburile care le permit jucătoarelor să participe la turneul final EURO 2022, contribuind astfel la succesul evenimentului.

Creșterile premiilor financiare și introducerea unui program de beneficii pentru cluburi sunt inițiațive strategice cheie ale Strategiei UEFA pentru Fotbalul Feminin – TimeForAction, care se asigură că mai mai mulți bani sunt distribuiți în fotbalul feminin.