Un grup format din oficiali de joc selectați de CCA din lotul arbitrilor de Liga 2 și din asistenți de Liga 1 care încă nu au obținut certificarea s-au familiarizat cu sistemul VAR alături de instructori și de operatorii video și au început etapa de aplicare a protocolului VAR prin analizarea unor faze simple în camera de asistență video.

În total, 24 de arbitri noi plus 6 operatori video vor trece prin etapele de pregătire pentru utilizarea VAR și vor putea lucra ulterior cu sistemul și în meciuri oficiale.

Pregătirea este supervizată de managerul de implementare a proiectului VAR din România, Alexandru Deaconu, și va cuprinde 29 de ore practice necesare fiecărui arbitru pentru a obține certificarea.

„Profităm de fiecare zi de pauză între meciurile din competițiile interne pentru a parcurge etapele de pregătire alături de noul grup de arbitri în mașinile VAR. Momentan suntem abia la început, arbitrii se familiarizează cu sistemul, cu modul de lucru în camera VAR pentru a putea aplica corect protocolul, vor urma și exerciții practice la meciuri. Tot acest proces este unul temeinic pentru că la final ne dorim să fie sută la sută pregătiți pentru meciurile oficiale”, a declarat Alexandru Deaconu.

Pregătirea arbitrilor pentru folosirea sistemului VAR include următoarele etape:
– Familiarizarea cu sistemul împreună cu instructorii VAR și operatorii video
– Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple
– Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci
– Asistență video în modul offline la meciuri live (fără a influența deciziile de pe teren)
– Simularea incidentelor în jocuri de pregătire pentru intervenția sistemului de asistență video
– Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii de reacție
– Jocuri oficiale de juniori cu situații analizare în timp real, iar VAR poate interveni în luarea deciziilor pe teren

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.