Foto: UEFA

Începând cu sezonul 2025/2026, UEFA Women’s Champions League va avea un nou format competițional, iar forul european a votat și introducerea unei a doua competiții intercluburi pentru echipele de fotbal feminin.

Numărul echipelor participante în cea mai importantă competiție europeană va crește de la 16 la 18, iar conform noului format, toate cluburile vor face parte dintr-o grupă unică. În loc de formatul actual, în care întâlneau trei adversari în dublă manșă, din sezonul 2025/2026, echipele calificate în faza principală a Ligii Campionilor vor întâlni șase echipe, cu trei meciuri jucate pe teren propriu și trei în deplasare.

Astfel, echipele vor fi ordonate în trei urne valorice, în ordinea coeficientului UEFA. Pentru a avea un echilibru în ce privește nivelul adversarilor și calendarul meciurilor, fiecare echipă extrasă va juca împotriva a doi adversari din fiecare urnă, un meci fiind programat acasă, iar al doilea în deplasare. Rezultatele din aceste meciuri vor decide clasamentul final din grupa generală.

Primele patru echipe se vor califica automat în sferturile de finală (și vor fi capi de serie, jucând manșa retur a acestei faze pe teren propriu), în timp ce echipele de pe locurile 5-12 vor juca într-un play-off eliminatoriu, în dublă manșă, pentru ultimele locuri din sferturile de finală. Echipele de pe locurile 13-18 vor fi eliminate.

Schimbări și în sistemul de calificare pentru UEFA Women’s Champions League

Pe lângă câștigătoarea competiției din sezonul precedent și echipele campioane din cele mai bine cotate trei campionate europene, se vor califica direct în faza principală campioanele din ligile de pe locurile 4-6, dar și vicecampioanele din cele mai bune două competiții interne.

Patru echipe se vor califica de pe ruta campioanelor și alte cinci de pe ruta preliminară pentru restul cluburilor, care va include și vicecampioana din liga de pe locul 17 și echipa de pe locul al treilea din liga a șaptea în ierarhia UEFA.

O nouă competiție europeană pentru cluburi

Tot în sezonul 2025/2026 va debuta și o nouă competiție dedicată echipelor de club, care se va juca în sistem eliminatoriu, în șase runde, în paralel cu UEFA Women’s Champions League. Duelurile se vor juca în dublă manșă.

13 echipe – cluburile care termină pe locurile trei în ligile de pe locurile 8-13, precum și vicecampioanele din campionatele 18-24 – vor intra în competiție direct. Lor li se vor alătura o parte din echipele eliminate în preliminariile Ligii Campionilor; mai exact, cluburile eliminate în runda a doua de calificare și echipelor de pe locurile doi și trei din turneele primei runde.