Foto: agerpres

Forul conducător al fotbalului european va investi și în proiecte de energie regenerabilă, în vederea compensării emisiilor de carbon generate de fani și de UEFA în timpul deplasării spre meciuri.

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a anunțat o importantă investiție, ce va fi realizată cu ocazia turneului final al UEFA EURO 2020 și care este menită să combată problematica schimbării climei.

UEFA va sădi câte 50.000 de copaci în fiecare dintre cele 12 țări-gazdă ale EURO, celebrând cea de-a 60-a aniversare a Campionatului European și lăsând, astfel, o moștenire durabilă a competiției.

În plus, UEFA va investi, în parteneriat cu organizația South Pole, în proiecte de energie regenerabilă “gold standard”, astfel încât să compenseze cantitatea estimată de 405.000 tone de carbon, care vor fi produse de suporteri și de staff-ul UEFA ca urmare a deplasării lor către meciurile din cadrul turneului final.

Anunțând demararea acestui plan, Aleksander Čeferin a declarat: “UEFA EURO 2020 reprezintă o sărbătoare a fotbalului european, care va avea loc pe întreg continentul. Specificitatea acestui turneu final produce mai multe beneficii, cum ar fi construirea unui număr mai mic de noi stadioane și a unor conexiuni de transport, ca și accesul la un număr mai mare și mai divers de comunități de-a lungul și de-a latul Europei. Dar acestea au și un preț, căci un număr mai mare de suporteri se va deplasa pentru a-și vedea echipele favorite jucând. UEFA își asumă responsabilitatea în cel mai serios mod posibil, fiind de la sine înțeles că este datoria noastră să combatem emisiile de carbon generate de această deplasare. Munca noastră alături de organizația South Pole ne va ajuta să derulăm proiecte de energie regenerabilă de tip gold standard, care va reprezenta o valoare pe termen lung pentru întreaga planetă”.

Președintele UEFA a continuat: “În plus, în condițiile celebrării a 60 de ani de Campionat European, împletirea acesteia cu realizarea unei moșteniri în ceea ce privește mediul înconjurător reprezintă o alegere cât se poate de logică. Vor fi sădiți aproximativ 600.000 de copaci, însemnând 50.000 în fiecare dintre cele 12 țări-gazdă. Cred că asta va veni în ajutorul tuturor acestor comunități, astfel încât ele să aibă și beneficii de pe urma disputării EURO 2020 pe teritoriile lor”.

UEFA este semnatară a Inițiativei Sportul pentru Acțiune Climatică.