Programul FootbALL, dedicat diversității și incluziunii în fotbalul european își propune să scoată în evidență rolul pe care fotbalul îl are în a genera schimbare socială în toate comunitățile europene.

Programul este structurat pe baza a trei componente principale – Campania, Platforma și Activarea – care aduc laolaltă toate inițiativele, evenimentele și campaniile de responsabilitate socială ale UEFA. Această nouă inițiativă vine în completarea angajamentului deja existent la UEFA, de a promova fotbalul ca motor al schimbării sociale cu un mesaj simplu, dar de impact: toată lumea e binevenită să joace fotbal.

FootbALL va contribui și la atingerea obiectivelor din Strategia de Sustenabilitate UEFA, care își propune să inspire, să activeze și să accelereze acțiunile colective din domeniul sustenabilității sociale și de mediu în contextul fotbalului european.

„Fotbalul, prin limbajul său universal, poate sparge bariere și uni inimi. Incluziunea și deschiderea sunt cheile care deblochează adevăratul potențial al jocului. Primind alături de noi pe oricine, indiferent de origine, gen sau abilități, fotbalul creează un mediu echitabil unde oricine se va simți binevenit, respectat și apreciat. Prin inițiativa FootbALL, ne propunem să cultivăm un mediu în care talentul prosperă, fără discriminare, și unde visurile n-au limite”, a spus președintele UEFA, Aleksander Ceferin.

La finalul acestei luni, ediția inaugurală a premiilor FootbALL va prezenta federațiile naționale, cluburi, jucătorii și ligile naționale care au avut contribuții extraordinare în proiectele de incluziune, egalitate și diversitate din fotbal.

Anul trecut, prin adoptarea Strategiei de Sustenabilitate, Federația Română de Fotbal s-a aliniat principiilor UEFA privind acțiunile de responsabilitate socială din viitor. Adoptarea Strategiei de sustenabilitate a fost primul pas în îndeplinirea viziunii prevăzute în Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2021-2026, conform căreia în 2026, FRF va deveni cel mai important actor instituțional și social din sport, în domeniul sustenabilității.