În această vară, UEFA, prin EURO U21, va evidenția problema tot mai mare a poluării aerului și amenințarea pe care aceasta o reprezintă pentru sănătatea noastră și pentru joc.

Michele Uva (foto), directorul pentru sustenabilitate al UEFA, pune în lumină semnificația campaniei și subliniază acțiunile planificate ale turneului în colaborare cu asociațiile de fotbal din Georgia și România. Campania Cleaner Air, Better Game exemplifică angajamentul neclintit al UEFA de a aborda obiective specifice de mediu și sustenabilitate, ca parte a strategiei de sustenabilitate, Strength Through Unity.

Foto: Kristian Skeie – UEFA/UEFA via Getty Images

Care este scopul campaniei Cleaner Air, Better Game și de ce ați decis să o relansați anul acesta?
Campania a fost lansată inițial în 2021 la Campionatul European UEFA Under-21 din Slovenia și Ungaria. Am decis să folosim platforma celui mai important turneu internațional de tineret la nivel european pentru a atrage atenția întregului peisaj fotbalistic asupra importanței problemelor de mediu. În acest caz specific, ne-am concentrat pe poluarea aerului, despre care Organizația Mondială a Sănătății estimează că impactează peste șapte milioane de vieți anual și este o amenințare pentru sănătatea noastră și viitorul jocului nostru. Acest mesaj a fost în centrul unei campanii care a implicat fanii din țările gazdă și nu numai. Acum l-am relansat pentru ediția din acest an a turneului pentru a continua să sensibilizăm această problemă importantă și să inspirăm comunitățile europene să se implice în inițiative și activități care protejează mediul.

Ce activități vor avea loc în Georgia și România în cadrul Campionatului European Under 21?
În primul rând, aș dori să le mulțumesc președinților celor două federații gazdă, Răzvan Burleanu și Levan Kobiashvili, care și-au arătat imediat sprijinul pentru strategia noastră generală de sustenabilitate și pentru activarea campaniei în România și Georgia. Vom încuraja asociațiile naționale participante, jucătorii, fanii, voluntarii și personalul, toate părțile interesate, să adopte practici conștiente de mediu prin diverse inițiative care vor fi organizate în orașele gazdă. Aceste inițiative se vor concentra pe gestionarea deșeurilor, eforturile de curățare a comunității și programe pentru a stimula călătoriile durabile la jocuri.

Cum se încadrează această campanie în strategia generală de sustenabilitate?
UEFA este prima organizație sportivă care a dezvoltat o strategie de sustenabilitate a fotbalului pe 10 ani, Strength through Unity. Am pornit de la conceptul că fotbalul nu trebuie pur și simplu să intercepteze și să urmeze sustenabilitatea și tendințele sociale, ci trebuie să le anticipeze și să le inițieze. Abordarea noastră este condusă de o mentalitate orientată spre viitor, în care ne imaginăm un viitor durabil și luăm pași concreti pentru a-l atinge. Credem cu tărie că sustenabilitatea nu este doar o cheltuială, ci o investiție. Campania Cleaner Air, Better Game este un astfel de efort care ne poate ajuta să abordăm probleme concrete și să ne apropie de obiectivele noastre.

Cât de mult poate face UEFA cu probleme de mediu ca acesta?
Fotbalul este considerat cel mai popular sport din lume și are un potențial imens de a genera schimbări pozitive. UEFA este dedicată îmbrățișării sustenabilității pe termen lung, crezând sincer că este responsabilitatea noastră să contribuim la această cauză majoră. Pe măsură ce procedăm, trebuie să fim, de asemenea, realiști și să găsim un echilibru între subiectele în care fotbalul poate face direct diferența și cele în care influența noastră, deși mai indirectă, rămâne semnificativă. Există numeroase provocări pe care fotbalul singur nu le poate rezolva, dar avem capacitatea de a amplifica gradul de conștientizare cu privire la amploarea acestor probleme și de a ne angaja activ cu un public mai larg.

Cât de strâns va colabora UEFA cu părțile interesate, precum UE, pentru a-și atinge obiectivele de durabilitate socială și de mediu?
Misiunea noastră este de a inspira, a sprijini și a accelera acțiunea colectivă pentru sustenabilitatea socială și de mediu. Colaborarea se află în centrul abordării noastre, deoarece credem că putem obține rezultate remarcabile doar lucrând împreună. Ne străduim să sprijinim instituțiile internaționale, guvernele și peste patru miliarde de fani și oficiali de fotbal din întreaga lume, uniți de credința comună că sustenabilitatea este piatra de temelie a unei societăți de succes. Și, într-un spirit fotbalistic adecvat, ne străduim să lucrăm în sinergie și să creăm un viitor mai luminos.

Ce altceva intenționează UEFA pentru a se asigura că fotbalul devine mai responsabil pentru impactul său asupra climei și asupra mediului?
UEFA și-a exprimat angajamentul pe termen lung de a conduce acțiuni de colaborare și monitorizare, ferm convinsă că sustenabilitatea se află în centrul succesului fotbalului european. Strategia UEFA 2030 nu este privită ca o destinație finală, ci mai degrabă un punct de plecare pentru catalizarea și accelerarea schimbării. Accelerarea acțiunii necesită, de asemenea, inovații în domenii precum economia circulară, infrastructura, emisiile de carbon și sustenabilitatea evenimentelor. Știm că transformarea este necesară, dar pur și simplu direcționarea banilor în idei învechite care nu mai funcționează nu este soluția. În schimb, strategia noastră prevede o tranziție clară de la creșterea gradului de conștientizare și stimularea angajamentului la acțiuni concrete. Suntem încântați să vedem un angajament sincer al comunității noastre de fotbal față de aceste obiective comune și sunt încrezător că ele ne pot ajuta să inspirăm și să mobilizăm societatea în general.