România și Georgia vor găzdui în perioada 9 iunie – 2 iulie 2023 turneul final EURO Under 21. Tricolorii, calificați din oficiu, știu acum mare parte din rivali!

Au fost, așadar, 14 locuri disponibile pentru cele mai bune naționale U21 care se vor alătura României și Georgiei. Pentru cele 14 poziții la EURO 2023 s-au duelat în preliminarii 52 de echipe, după suspendarea Rusiei. Acestea au fost împărțite în 9 grupe de calificare. La turneul final merg:

  • Câștigătoarele celor 9 grupe
  • Cel mai bun loc secund în clasamentul celor 9 locuri secunde
  • 4 echipe câștigătoare de play-off (tur-retur) din restul echipelor de pe locurile secunde

La acest moment, dincolo de Georgia, știm câștigătoarele celor 9 grupe plus cel mai bun loc secund din toate preliminariile. Pentru celelalte 4 locuri se va juca baraj, detaliat mai jos.

Grupa A: Norvegia

Nordicii au câștigat lupta cu Croația pentru primul loc și au încheiat grupa la două puncte avans față de aceasta. Formația în care îi regăsim pe atacantul Botheim sau ofensivul Strand Larsen a făcut un adevărat tur de forță în luna iunie: 3-2 cu Croația, 2-0 în Finlanda și 2-1 pe teren propriu cu Azerbaidjan. Cea mai bună performanță la EURO a Norvegiei sunt semifinalele, la edițiile 1998 și 2013.

Grupa B: Germania

Nemții au confirmat statutul de favoriți și, după un start de campanie cu oarecare îndoieli, au încheiat grupa pe prima poziție și la 8 puncte avans față de Israel. Din lot se remarcă Burkhardt (Mainz), Moukoko (Dortmund) și Knauff (Frankfurt), toți cotați la peste 10 milioane de euro pe transfermarkt.com! Germania a cucerit de 3 ori titlul de campioană europeană Under 21.

Grupa C: Spania 

Misiune facilă pentru iberici, care au terminat preliminariile cu 8 victorii din 8 posibile și la 9 puncte avans față de Slovacia. De 5 ori campioană europeană la această categorie de vârstă, Spania beneficiază și acum de o arie impresionantă de tinere talente. Foarte probabil îi vom regăsi în lotul ei la EURO pe Bryan Gil (Valencia), Miranda (Betis), Vecendor (Bilbao), Abel Ruiz (Braga) sau Manu Sanchez (Osasuna).

Grupa D: Portugalia

Preliminarii de… “antrenament” și pentru lusitani, care au reușit 9 victorii și o singură remiză în cele 10 partide disputate, clasându-se la final cu 10 puncte peste Islanda! Portugalia a jucat de trei ori finala EURO U21 și a pierdut-o de fiecare dată, semn clar că obiectivul acestei generații e prima poziție la turneul final! Iar tehnicianul Rui Jorge are argumente în lot pentru acest obiectiv: Fabio Vieira (Porto), Inacio (Sporting), Fabio Silva (Wolves), Nuno Tavares (Arsenal), Djalo (Lille) ori Carvalho (Fulham)!

Grupa E: Țările de Jos și Elveția

Din această grupă s-a calificat direct și locul secund, asta pentru că elvețienii, cu 3 puncte mai puțin în topul final al grupei comparativ cu Țările de Jos, au avut în clasamentul locurilor secunde același număr de puncte precum Ucraina și Danemarca, dar golaveraj mai bun! Cum era de așteptat, vom vedea valori extraordinare atât în lotul Țărilor de Jos (Botman – Lille, Bakker – Leverkusen, Boadu – Monaco, Brobbey și Rensch – Ajax), cât și în cel al Elveției (Mambimbi și Rieder – Young Boys, Sohm – Parma).

Grupa F: Italia 

Italia a terminat cu 5 puncte peste Irlanda în grupă și, în contextul ezitărilor de la nivel de seniori, e de așteptat ca reprezentativa U21, de 5 ori campioană europeană!, să încerce să propună un schimb de generații valoros. În lotul Italiei îi vom regăsi foarte probabil pe Rovella (Genoa), Lovato (Cagliari), Vignato (Bologna), Viti (Empoli) sau Ricci (Salernitana), nume foarte cunoscute deja pentru Serie A.

Grupa G: Anglia

Britanicii au avut parte de o evoluție a grupei poate mult mai grea decât s-ar fi așteptat la startul preliminariilor, încheind pe prima poziție dar la numai 3 puncte peste Cehia. Anglia, dublă campioană europeană U21, va miza la turneul final pe o generație cu staruri deja în confirmare precum Smith Rowe (Arsenal), C. Jones și Elliott (Liverpool), Ramsey (Aston Villa), Gordon (Everton), Gibbs-White (Wolves).

Grupa H: Franța 

Cu două remize în cele 10 partide disputate și restul victorii, francezii nu au avut viață tocmai ușoară, Ucraina reușind să mențină ritmul până spre final de preliminarii și încheind la doar 3 punte în spate. Foarte probabil însă ca la turneul final să vedem o altă concentrare, iar nume de fotbaliști extraordinari precum Kalulu (Milan), Camavinga (Real Madrid), Badiashile (Monaco), Gouiri (Nice) sau Caqueret (Lyon) să iasă la rampă!

Grupa I: Belgia

În singura grupă de 5 echipe a preliminariilor, belgienii au terminat cu 3 puncte peste danezi. Belgia, care a atins maximum semifinalele la EURO U21 (2008), are obiective îndrăznețe și se bazează pe un lot cu jucători foarte interesanți precum Vrankx (Wolfsburg), Siquet (Freiburg), Matazo (Monaco) ori El Hajd (Anderlecht).

Baraj pentru ultimele 4 locuri!

Pe 21 iunie, la Nyon, va avea loc tragerea la sorți pentru barajul în urma căruia vom afla ultimele 4 echipe calificate la EURO U21 de anul viitor. Se va juca tur-retur iar cele 8 echipe aflate în cursă sunt:

  • Ucraina
  • Danemarca
  • Croația
  • Cehia
  • Slovacia
  • Irlanda
  • Israel
  • Islanda