România și Georgia vor găzdui în perioada 9 iunie – 2 iulie 2023 turneul final EURO Under 21. Tricolorii așteaptă să își afle rivalii, fiind calificați din oficiu!

România U21 pregătită de Florin Bratu continuă seria de partide amicale pe care le are programate până în 2023, anul în care vom fi gazde la EURO! Între timp, celelalte reprezentative europene se luptă pentru calificarea la turneul final. Următoarea etapă de preliminarii e în luna iunie a acestui an.

Sunt 14 locuri disponibile pentru cele mai bune naționale U21 care se vor alătura României și Georgiei. Pentru cele 14 poziții la EURO 2023 se duelează în preliminarii 52 de echipe, după suspendarea Rusiei. Acestea sunt împărțite în 9 grupe de calificare. La turneul final merg:

  • Câștigătoarele celor 9 grupe
  • Cel mai bun loc secund în clasamentul celor 9 locuri secunde
  • 4 echipe câștigătoare de play-off (tur-retur) din restul echipelor de pe locurile secunde

Grupa A: Croația și Norvegia, duel direct

Croația are nevoie să nu piardă în Norvegia și să câștige deplasarea din Estonia, ultima clasată, pentru a fi sigură de primul loc și de calificare. Are 19 puncte și încă două meciuri de jucat, așadar. Norvegienii au 15 puncte, dar meciul direct de care aminteam și alte două partide!

Austria (16 puncte) mai are un singur meci de jucat în vreme ce Finlanda (13 puncte) mai are trei!, așadar lupta pentru locul secund e una intensă.

Grupa B: Aproape cert, Germania

Mai sunt două meciuri pentru toate echipele în față, iar Germania e clar favorită la locul 1, fiind lider la zi și cu 5 puncte avans. Mai are de jucat acasă cu Ungaria și în deplasare cu Polonia, așadar calculele pentru calificarea directă sunt aproape gata.

Pentru locul 2 se luptă Israel (16 puncte) și Polonia (15 puncte), ambele având de jucat cu San Marino, însă deplasarea din Letonia e infinit mai ușoară pentru israelieni decât meciul polonezilor pe teren propriu cu germanii.

Grupa C: Spania se pregătește

Cu 7 victorii din 8 meciuri disputate până acum, într-o grupă în care principala competitoare, Rusia, a fost suspendată, Spania deja se pregătește pentru turneul final din România și Georgia.

Grupa D: Portugalia, cu un pas și jumătate la EURO

Lusitanii nu pot pierde prezența la turneul final decât printr-o catastrofă. Portugalia are 2 puncte în fața Greciei, dar mai are de jucat în Belarus, în Liechtenstein, apoi pe teren propriu cu elenii. Iar aceștia mai au doar 2 partide restante!

Singura consolare pentru Grecia este faptul că în proporție de 90% are asigurat locul 2.

Grupa E: Țările de Jos, la mâna lor

Batavii și elvețienii vor fi ocupanții primelor două poziții. Depinde însă doar de Țările de Jos dacă vor reuși să termine pe locul 1! Asta pentru că Elveția e lider, are 2 puncte avans, însă doar 2 meciuri de disputat. Olanda joacă în Moldova, în Țara Galilor și acasă cu Gibraltar, iar dacă învinge pe linie, merge la EURO!

Grupa F: Italia e favorită

Sunt trei echipe în cărți pentru primele două poziții, Italia (17p), Suedia (14p) și Irlanda (13p). Nordicii mai au două partide de jucat, celelalte echipe, câte trei. Așadar Italia e marea favorită la prima poziție. Ea și Suedia au deplasări în Luxemburg, apoi meci direct pe teren scandinav. Cu o remiză, italienii își fac drum spre EURO. Mai au apoi cu Irlanda, pe teren propriu.

Grupa G: Poate reuși Cehia o minune?

Deși Cehia e lider, cu 19 puncte și două meciuri de disputat, favorită rămâne… Anglia. Asta pentru că, deși la 3 puncte în spate, mai are de jucat patru partide! Una dintre ele e deplasarea din Cehia, dar chiar și așa, e greu de crezut că nu poate obține maximum de puncte din meciurile cu Albania și Slovenia pe teren propriu, plus deplasarea în Kosovo.

Cum la Burnley a fost 3-1 pentru Anglia în meciul direct, cehii au nevoie de victorie la diferență suficientă de goluri și succes cu Andorra. O misiune deloc ușoară.

Grupa H: Franța confirmă predicțiile

Franța are 19 puncte și încă 3 meciuri de jucat, iar Ucraina, ale cărei partide recente au fost amânate, are 13 puncte și încă 4 meciuri de disputat. Dintre care unul pe teren propriu cu Franța, învingătoare în tur cu 5-0. Așadar, francezii au mari șanse la locul pentru calificarea directă.

În ciuda situației dificile, Ucraina are șanse uriașe la locul secund. Are 2 puncte avans față de Serbia și două meciuri în plus de jucat.

Grupa I: Ultima grupă, singura echipă calificată deja!

Belgia, cu 6 victorii și o remiză din 7 partide disputate, e deja calificată la EURO 2023, singura echipă din preliminarii sigură de acest fapt. Danemarca are 3 puncte avans față de Turcia și un meci în plus de disputat, plus duel direct în ultima etapă, pe terenul vikingilor. Așadar, șanse mari la locul secund.