Participarea naționalei la EURO 2024 din Germania propune trei provocări speciale pentru generația pregătită de Edward Iordănescu, raportat la istoricul nostru în competiție.
Dincolo de obiectivul cert pe care atât tricolorii, cât și Edward Iordănescu, l-au fixat la acest moment pentru EURO 2024, și anume trecerea de faza grupelor, există în contextul participărilor noastre la Campionatul European câteva borne pe care, implicit prin îndeplinirea obiectivului major, am putea să le depășim. Care sunt acestea?
Nivelul celor 4 puncte din 2000
România are până în prezent 5 participări la turnee finale EURO potrivit formatului modern al competiției. Acestea vin din anii 1984, 1996, 2000, 2008, 2016. La prima ediție din această serie se acordau 2 puncte pentru victorie încă în fotbal, dar pentru relevanța demersului nostru vom utiliza 3 puncte pentru succes, astfel încât să avem același instrument de măsurare a performanței.
Ei bine, recordul de puncte obținute de România la un EURO vine de la ediția 2000, singura când am și trecut de faza grupelor, oprindu-ne în sferturile de finală ale competiției (faza ulterioară grupelor în formatul redus al turneului de atunci, comparativ cu formatul actual).
Este vorba de 4 puncte acumulate de tricolori la EURO 2000 după 1-1 cu Germania și 3-2 cu Anglia în grupa A.
La EURO 2024, pentru a doborî recordul, tricolorii lui Edward Iordănescu fie trebuie să nu piardă niciun meci din grupă, fie să se califice în optimile de finală și să învingă aici pentru a avea un punctaj cumulat superior.
Golgheterul, azi, e Bogdan Stancu
Până azi, 10 goluri au marcat în total tricolorii la cele 5 participări EURO din palmaresul nostru. Cele mai multe la un turneu final, 4, vin firesc de la ediția 2000, menționată mai sus, la care ne-am și calificat dincolo de faza grupelor.
Cu toate acestea, golgheterul naționalei României la turneele finale EURO vine de la ediția… 2016! Asta pentru că Bogdan Stancu, prin cele două reușite ale sale sub comanda lui Anghel Iordănescu, tatăl selecționerului de azi, e pe primul loc!
Bogdan a punctat de două ori din penalty, întâi la meciul inaugural EURO 2016, 1-2 cu Franța, apoi la 1-1 cu Elveția.
Avem nevoie de un tricolor cu 3 goluri în dreptul său la EURO 2024 pentru ca istoria să se rescrie!
Există o provocare și pentru selecționer!
Cele 4 puncte obținute de România la EURO 2000, recordul pe l-am propus drept provocarea inedită numărul 1 din demersul nostru, se transformă, istoric, într-o provocare și pentru selecționerul Edward Iordănescu.
Am avut 4 selecționeri diferiți la cele 5 participări ale noastre la turneele finale. Anghel Iordănescu a avut șansa de pregăti România la două EURO, 1996 și 2016, dar din păcate a obținut un singur punct.
Astfel, recordul lui Emeric Ienei din 2000 se transformă în borna pe care și la nivelul palmaresului personal Edward Iordănescu are misiunea să o depășească:
- 4p – Emeric Ienei (EURO 2000)
- 2p – Victor Pițurcă (EURO 2008)
- 1p – Mircea Lucescu (EURO 1984), Anghel Iordănescu (EURO 2016)