În mai multe episoade, am descoperit formațiile cu cel mai bun parcurs în ultimul an calendaristic, din fiecare zonă a fotbalului românesc. Astăzi, încheiem cu o perspectivă geografică a performanței!

V-am prezentat în ultimele săptămâni o serie de analize care evidențiază echipele cu cel mai bun parcurs în anul recent încheiat (puncte pe meci) în cele mai importante competiții ale fotbalului masculin. Practic, un top 10 pentru fiecare zonă competițională:

Astăzi, în materialul de bilanț, o perspectivă inedită asupra performanței, geografică de data aceasta!

Podium spectaculos!

Practic, am punctat județul de proveniență al fiecărei echipe aflate în topurile de mai sus. Cu 10p locul 1, cu 9p locul 2 etc. În situația a două echipe aflate la egalitate de puncte într-un top 10, au fost punctate identic ambele județe de proveniență (spre exemplu, în ierarhia dedicată Cupei și Supercupei României, județele fiecăreia dintre cele 5 echipe cu 10 puncte din top a primit câte 5 puncte, fiind practic la egalitate pe locul 5).

Iată cum se prezintă și ierarhia:

Județ/Regiune Puncte
București 70
Dolj 63
Cluj 57
Ilfov 40
Prahova 39
Constanța 37
Argeș 33
Caraș-Severin 19
Harghita 18
Hunedoara 16
  • Poziția Capitalei se explică prin punctele obținute constant în de FCSB, Dinamo și Rapid, cluburile ai căror seniori activează în Liga 1, inclusiv la nivelul competițiilor de juniori. Totodată, prin contribuția Progresului Spartac (L3 și U17) și a Sport Team (U17).
  • Performanța Doljului vine atât în urma punctajului important și constant furnizat în ierarhii de Universitatea Craiova, dar și prin contribuția majoră a CSJ Știința Craiova (U19 și U17) sau a FCU Craiova 1948 (Liga 2).
  • Harghita prinde top 10 exclusiv în urma rezultatelor clubului Csikszereda la nivel juvenil, diferite categorii de vârstă, în vreme ce poziția Constanței e dependentă de Farul Constanța, fostă Viitorul, pe aproapte toate planurile (un singur punct de la Kinder Constanța – CS Copiii Constanței la nivel juvenil).