Cu ocazia centenarului rapidist, povestea clubului din Giulești începând pe 25 iunie 1923, descoperim azi o categorie deosebită din istoria lui specială: jucătorii furnizați echipei naționale!

De la înființare și până azi, Rapidul a furnizat 99 de internaționali români, fotbaliști care au jucat pentru prima reprezentativă în timp ce erau legitimați la clubul giuleștean. Acești 99 de tricolori alb-vișinii contabilizează împreună 546 de apariții pentru echipa națională de fotbal.

Top 5 rapidiști la națională după apariții

Liderul incontestabil al acestei categorii este fostul portar Necula ”Rică” Răducanu, cel care a îmbrăcat de 41 de ori tricoul primei reprezentative, în perioada 1967-1975 din postura de rapidist. Pozițiile 2, 4 și 5 din acest vârf al ierarhiei sunt ocupate de foști mari jucători din aceeași perioadă, în vreme ce pe ultima treaptă a podiumului se află un tricolor din epoca interbelică: Vintilă Cossini, cu 25 de meciuri (1935-1941).

Ceilalți giuleșteni reprezentativi în raport cu istoria naționalei României sunt Dan Coe (29 meciuri), Niculae Lupescu (20 meciuri) și Ion ”Liță” Dumitru (18 meciuri), toate apariții doar în perioada când erau jucători ai Rapidului.

Dintre fotbaliștii aflați încă în activitate, fundașul Marius Constantin cu 3 meciuri pentru România (2007-2009) din tricoul Rapidului, astăzi legitimat la 38 de ani la FC Argeș, și Horațiu Moldovan, titular în 3 jocuri în poarta României, în ultimul an, sunt în frunte.

Top marcatori România din tricoul Rapidului

Cei mai prolifici jucători la capitolul goluri marcate pentru echipa națională în perioada în care reprezentau ca fotbaliști și Rapidul compun iarăși un tablou cu mai multe perioade istorice.

Lider este Iuliu Baratky, cu 13 reușite, într-o perioadă interbelică în care și-a fixat performanța și Ionică Bogdan (3 goluri). Ulterior, îl avem pe Ion Lungu, tot 3 goluri, în 1949-1950.

Anii ’60 vin cu Ion Ionescu (4 goluri) și Emil Dumitriu (3 goluri), iar în anii ’70 îl regăsim pe Alexandru ”Sandu” Neagu (4 goluri). Tot atâtea reușite pentru România provenind din Giulești are și ultimul fotbalist, din punct de vedere cronologic, atacantul Ionel Ganea, toate cele 4 reușite venind din anul 1999!

Ultimii tricolori în alb-vișiniu

Anul trecut, în 2022, portarul Horațiu Moldovan și mijlocașul Antonio Sefer s-au adăugat listei impresionante fotbaliști ai Rapidului care reprezintă România. Iar în 2021, i-a precedat mijlocașul Alexandru Albu.

Anterior acestora, în 2013, Nicolae Grigore a jucat pentru prima reprezentativă, iar în 2012, alături de Grigore, a fost și Mihai Roman.