FRF Intelligence Centre își propune să dezvolte fotbalul românesc printr-o abordare orientată către date, susținând cluburile, academiile și echipele naționale.

În această săptămână, au avut loc la sediul FRF patru sesiuni de consultare care au adus împreună peste 80 de persoane cu roluri administrative și de suport pentru zona tehnică din organizațiile fotbalistice din România. Sesiunile au avut ca subiect FRF Intelligence Centre, un nou proiect al Federației Române de Fotbal, care vizează centralizarea și optimizarea utilizării datelor despre performanța fotbalistică, în scopul îmbunătăți eficienței și rezultatelor obținute de cluburi, academii și echipe naționale.

Pentru a stabili modul optim de operare al acestui centru, FRF a demarat în luna septembrie o analiză realizată de compania olandeză Hypercube și experții lor în analiza și folosirea datelor. Astfel, au fost realizate:

  • un chestionar completat de 50 de organizații fotbalistice din România, privind modul actual de utilizare al datelor și rolul pe care acestea l-ar putea avea în viitor;
  • interviuri cu analiști ai performanței care folosesc cele mai avansate metode disponibile în industrie pentru a înțelege procesele și instrumentele care ar putea sta la baza FRF Intelligence Centre;
  • 4 workshopuri desfășurate la FRF cu experții administrativi din zona tehnică a FRF, antrenorii loturilor naționale de juniori, reprezentanți ai cluburilor din Superliga și Liga 2 Casa Pariurilor, reprezentanți ai primelor 24 de academii conform clasificării din 2023.

Studiul va fi finalizat la sfârșitul lunii ianuarie, iar pe baza rezultatelor va fi inițiată activitatea operațională a FRF Intelligence Centre. Acest proces de analiză este susținut și de UEFA, care consideră proiectul drept un exemplu de inovare la nivel de industrie și își dorește să descopere dacă astfel de centre ar putea fi replicate și în alte federații naționale europene.

Hypercube a mai fost implicată în proiecte importante pentru fotbalul românesc, inclusiv definirea noilor formate competiționale ale Superligii și Cupei României. În primul sezon, noul format al Cupei României Betano a avut un impact pozitiv major asupra competiției. În plus, propunerile lor inovative de reformare a formatelor competiționale sunt vizibile și în competițiile UEFA, ei realizând analizele care au condus la extinderea numărului de echipe la turneele finale ale Campionatelor Europene, dar și la noul format UEFA Champions League care va fi folosit începând cu sezonul 2024/25.

FRF Intelligence Centre se va dezvolta în jurul unor valori cheie, deja identificate în primele etape ale analizei proiectului:

  • Utilizarea cât mai inteligentă a informațiilor provenite din date, în vederea îmbunătățirii calității fotbalului românesc.
  • Instrumente și servicii personalizate oferite cluburilor, academiilor și echipelor naționale, în funcție de nivelul de dezvoltare al fiecărei organizații.
  • Crearea unei legături strânse între experții în analiza datelor relevante pentru performanța sportivă și zona tehnică – în special antrenori și staffurile suport.
  • Specialiștii în prelucrarea datelor din România (inclusiv data engineers, data scientists, data analysts) vor beneficia continuu de oportunități de implicare în fotbalul românesc, prin Intelligence Centre.
  • Centrul se va dezvolta treptat, iar instrumentele și serviciile vor fi dezvoltate într-un ritm potrivit pentru beneficiari: cluburi, academii, echipe naționale.
  • Suporterii fotbalului românesc vor avea și ei acces la statistici și informații noi, care să le ofere o perspectivă nouă asupra fotbalului.

Pentru mai multe detalii despre FRF Intelligence Centre poate fi contactat Andrei Angelescu, manager de proiect, printr-un e-mail la adresa andrei.angelescu@frf.ro.