Întâlnirea Regională a federațiilor de fotbal din Sud-Estul Europei s-a derulat în perioada 19 – 20 septembrie 2018, la București, sub patronajul Federației Române de Fotbal.
Acest for are sesiuni de lucru periodice în vederea conceperii de acțiuni comune pentru dezvoltarea fotbalului în regiune. Un obiectiv permanent al federațiilor din zonă este acela de a reduce decalajul dintre Est și Vest prin introducerea de noi competiții, afaceri publice și conștientizarea beneficiului social al investiției în sport.

La reuniunea de la București au participat Președinți și Secretari Generali ai federațiilor și asociațiilor din 14 țări din regiunea Sud-Est a Europei: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovenia și Turcia. De asemenea, prezenți la discuții au fost și invitați din cadrul UEFA și Federația de Fotbal din Anglia.

Primul punct al agendei a fost prezentarea inițiativei FRF de a crea o competiție regională inter-țări la nivel de reprezentative pentru grupa de vârstă U15. Inițiativa FRF a fost aprobată cu unanimitate, urmând ca prima ediție să fie găzduită de Turcia, conform deciziei unanim adoptate.

“Ne dorim să evităm ca țările din zonă să râmână simple pepiniere, fără performanțe sportive majore pe termen mediu și lung. Se urmărește o creștere fotbalistică, prin competiție, care să furnizeze și performanțe interne, la nivel de cluburi și de reprezentative”, a explicat Răzvan Burleanu, președintele FRF.

Reprezentantul UEFA, Noel Mooney, Manager de Dezvoltare, a prezentat modelul Social Return on Investment UEFA GROW, care reliefează beneficiile investițiilor publice în fotbal pentru comunitate și le dă decidenților politici argumente pentru dezvoltarea infrastructurii. Modelul SROI asigură în continuare autonomia fotbalului și oferă un model de business pentru implicarea autorităților publice în creșterea fotbalului de bază.

“Sunt fericit că am luat parte la această întâlnire productivă, vrem să determinăm cât mai mulți oameni să joace fotbal, să vină pe stadion, să urmească transmisiunile fotbalistice. E foarte importantă inițiativa competiției U15 pe care a avut-o FRF, astfel vom da copiilor șansa să joace la nivel înalt într-un turneu major”, a detaliat Noel Mooney.

Invitat special al FRF a fost Paul Stănescu, viceprim-ministru, care a reliefat utilitatea studiului UEFA în politicile publice de investiții: ”Potrivit acestui studiu, ale cărui concluzii le împărtășesc și eu, investiția în fotbal nu doar se justifică, ci contribuie direct la dezvoltarea socială și economică. Factori precum rezultatul economic direct, impactul social, economiile la bugetul sănătății ne dau o argumentație cuprinzătoare cu privire la oportunitatea și necesitatea unor investiții publice susținute în fotbal, dar și în sport, în general. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pe care îl conduc, a construit sau are în curs de construire, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, printr-un program național dedicat, un număr de patru stadioane de fotbal la Craiova, Turnu Măgurele, Alexandria, Târgu Jiu, alături de alte proiecte de baze sportive care includ și terenuri de fotbal, în toată țara. Investiția cea mai consistentă, de peste 100 de milioane de euro, va fi în reconstrucția celor patru stadioane din cadrul proiectului UEFA EURO 2020”.

Zoran Lakovic, UEFA Head of National Associations Account Manager, a declarat că “principalul țel al întâlnirii a fost stabilirea unei baze de lucru împreună în zonă, stabilirea unor strategii comune între țările vecine, ne-am bucurat să descoperim viziunea importantă pe care o are FRF vizavi de dezvoltarea fotbalului”, în vreme ce Greg Clarke, președintele Federației de Fotbal din Anglia a apreciat că “principalul câștig al acestei întâlniri a fost cooperarea, împărtășirea diferitelor strategii și ajungerea la un numitor comun”.

Totodată, cei 14 reprezentanți ai federațiilor și asociațiilor de fotbal au decis în unanimitate adoptarea unei declarații comune de susținere a candidaturii domnului Aleksander Čeferin la alegerile din 2019 pentru președinția UEFA.