În cadrul ședinței de Comitet Executiv care a avut loc miercuri, 3 iulie, la Casa Fotbalului, s-a aprobat înființarea, începând cu acest sezon, a unui Campionat Național dedicat juniorilor U16.

După ce sezonul trecut s-a înființat Liga Elitelor și la categoria de vârstă sub 15 ani, ediție inaugurală câștigată de FC Viitorul, s-a decis organizarea unui campionat național și la categoria de vârstă sub 16 ani.

Principalul obiectiv al acestei noi competiții este de a asigura continuitate și meciuri cu miză jucătorilor în perioada dintre Under 15 și Under 17.

Condiții de participare și formatul Campionatului Național U16:

  • Pot participa în competiție doar cluburile afiliate la FRF: echipele din Liga 1, câștigătoarele celor 16 serii din Liga Elitelor U15, ediția 2018-2019, urmând ca restul de locuri să se completeze în baza Clasificării Academiilor de copii și juniori (participarea se face în urma completării cererii de înscriere)
  • Campionatul va fi alcătuit din 36 de echipe (3 grupe a câte 12 echipe), care vor fi împărțite conform criteriului geografic
  • Sistem competițional: sunt 22 de etape care se vor desfășura în sistem tur-retur.

Categoria de vârstă sub 16 ani este una foarte importantă întrucât, la nivel de echipă națională, este premergătoare primelor partide oficiale, calificarile pentru Campionatul European U17.

Astfel, prin crearea acestui campionat național, se asigură dezvoltarea continuă în fotbalul juvenil, prin jocuri cu miză, de la sub 15 ani, până la sub 19 ani, nivel de vârstă unde sunt în acest moment trei competiții: Liga Elitelor, Campionat Național U19 și Campionat Județean U19.