În perioada 7-11 iulie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat a patra sesiune de formare UEFA Coach Educators pentru 21 de antrenori români care urmează a fi implicați în procesul de licențiere UEFA C, UEFA B, UEFA GK și UEFA FITNESS din România.

  • 5 cursanți vor livra în procesul de licențiere UEFA C în cadrul Asociațiilor Județene de Fotbal pe care le reprezintă;
  • 2 cursanți vor livra în procesul de licențiere UEFA B în cadrul Centrelor Regionale de Licențiere din regiunea de care aparțin;
  • 4 cursanți vor livra în procesul de licențiere UEFA GK;
  • 6 cursanți  vor livra în procesul de licențiere UEFA FITNESS;
  • 4 UEFA Coach Educators Developer care vor fi specializați în dezvoltarea și perfecționarea coach educatorilor prin observare, feedback și recomandări pe parcursul activității acestora în cadrul licențelor UEFA.

În primele două zile, accentul a fost pus pe sesiunile teoretice susținute de către Dany Ryser, evaluator al sistemului de licențiere UEFA din România și membru al Comisiei JIRA UEFA, cel care le-a predat cursanților aspecte teoretice despre „Profilul, conținutul licenței și rolul antrenorului”, „Principiile învățării adulților – Învățarea bazată pe realitate”, „Procesul de luare a deciziilor, abilități cognitive”, programul conținând și activități de micro-grup cu scopul de a înțelege, exersa și deprinde competențele și cunoștințele necesare care se impun unui coach educator.

Pe lângă acestea au fost abordate și subiectele: „Comunicare și Feedback”, „Mentorat în cadrul unui club de fotbal” și „Leadership și diferite tipuri de cursanți”, în cadrul cărora a fost subliniată importanța procesului de comunicare, reguli de respectat și bune practici de aplicat în cadrul cursurilor, cum se oferă feedback constructiv și importanța acestuia în dezvoltarea armonioasă a relației coach educator – cursant, dar și informații esențiale despre stilurile de leadership, cum trebuie aplicate în funcție de contextele în care antrenorii se regăsesc sau în funcție de cei cu care lucrează.

În a treia zi, cei 21 de cursanți, împărțiți pe grupe de lucru, au avut sarcina de a crea atât prezentări teoretice după modelul celor la care au asistat, cât și planuri de antrenament pentru mai multe aspecte ale pregătirii juniorilor de la U10-U19. A fost o zi intensă cu sesiuni lungi de lucru, în care a fost promovată munca în echipă, creativitatea, aplicarea cunoștințelor învățate și deprinderea unor competențe de public speaking necesare în activitatea unui coach educator.

În prima parte a zilelor de joi și vineri, focusul a fost pe cursanți și pe susținerea prezentărilor teoretice create, fiecare grupă de lucru având un timp dedicat prezentării în fața colegilor și a coach educatorilor. Prezentările au fost urmate de  realizarea unui autoevaluări a prestației avute și de primirea de feedback necesar în îmbunătățirea aspectelor pe viitor.

După-amiezile au fost petrecute pe teren, unde planurile de antrenament create miercuri au fost puse în practică cu ajutorul unor echipe de jucători U13 (licența UEFA C și GK) și U17-U19 (licența UEFA B-A și FITNESS). Cursanții au exersat rolul de coach educatori pentru activitățile din teren. Din sesiunile de feedback au înțeles ce trebuie să schimbe, adauge sau să îmbunătățească în activitatea practică pe viitor.

Dany Ryser a predat și noțiunile privind „Evaluarea formativă și sumativă” și „Logbook”, cum se realizează, care este impactul în activitatea desfășurată alături de cursanți și în evaluarea corectă a acestora; iar Lucian Burchel le-a prezentat și explicat „Conceptul și implementarea filosofiei FRF de formare a antrenorilor”, încurajându-i să-l folosească drept reper în activitatea pe care o desfășoară în calitate de antrenori, dar mai ales în rolul de coach educatori pe care-l vor dobândi.

„Suntem extrem de mulțumiți de efectele pe care aceste cursuri de formare de Coach Educatori împreună cu UEFA le au în procesul de formare a antrenorului în România. Procesul de selecție și recrutare a candidaților este orientat pe cursanții care îndeplinesc cerințele profilului unui Coach Educator și provin de la licențele UEFA A-ELITE, UEFA B-JUNIORI, UEFA GK și UEFA FITNESS. Odată cu finalizarea acestui curs și evaluarea prestației candidaților de către UEFA vom adăuga plus-valoare la fondul de Coach Educatori pe care ne vom baza în activitatea noastră viitoare”, a declarat Lucian Burchel, director SFA.