În perioada septembrie-decembrie 2023, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat 30 de ore de perfecționare în vederea reînnoirii licenței UEFA PRO pentru antrenori deținători ai aceste licențe, care activează la echipe din România și străinătate.

Cursurile au fost susținute de către patru lectori străini; cinci dintre ele au fost organizate la sediul Federației Române de Fotbal, ultimul desfășurându-se online pentru antrenorii români care activează în străinătate.

Primul curs a fost organizat pe 27 septembrie și a fost susținut de către Chris Barnes, care în ultimii 20 de ani a construit și condus echipe multidisciplinare de suport în performanța sportivă atât în fotbal, cât și în rugby sau baschet. Printre echipele cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără cluburi de prim rang din Premier League, precum Manchester City, Arsenal, Newcastle United, Aston Villa sau Everton, dar și federațiile naționale din Turcia, Islanda, Finlanda și Suedia.

Temele prezentate au fost „Cerințele jocului de fotbal modern”, „Testare și monitorizare în fotbalul profesionist” și „Planificare și periodizare în fotbalul profesionist”. După o sesiune în sală, cei 27 de antrenori au fost prezenți pe teren unde au observat un antrenament al unei grupe de jucători monitorizați în timp real printr-un sistem GPS. Ulterior, pe baza datelor înregistrate, cei prezenți au putut analiza și trage concluzii relevante în legătură cu temele propuse de lector.

Pe 13 octombrie a fost organizat al doilea curs, cu tema „Playing and Coaching Styles”, la care au participat 25 de antrenori. Sesiunea a fost centrată pe conexiunea dintre stilul de joc al unei echipe și stilul de coaching în antrenament și meci oficial. Al treilea curs a fost pe 16 octombrie și a avut tema „Attacking a low block”. În cadrul acestuia au fost prezenți 19 antrenori cărora le-au fost prezentate variante de a ataca pozițional o echipă care se apără compact cu tot efectivul în treimea sa defensivă. Ambele cursuri au fost susținute de către Massimo Lucchesi, lector invitat frecvent la cursurile UEFA PRO organizate de SFA.

Al patrulea curs de perfecționare, la care au participat 21 de antrenori, a fost organizat pe 26 octombrie și a avut tema „High performance coach”. Acesta a fost susținut de către Dany Ryser, evaluator al sistemului de licențiere UEFA din România și membru al Comisiei JIRA Panel.

Cei prezenți au parcurs noțiuni despre profilul și competențele antrenorului, procesul de luare a deciziilor, stilurile de leadership pe care un antrenor le poate aplica și despre crearea mediului de înaltă performanță. Au fost încurajate lucrul pe echipe, comunicarea și transmiterea de exemple relevante în contextul fotbalului profesionist.

Următorul curs, pe 13 noiembrie, a fost susținut de către Dariusz Pasieka, Instructor Tehnic UEFA, pentru 30 de antrenori UEFA PRO. Tema principală a fost „Crearea de superioritate numerică de 2 contra 1 pe fază ofensivă în timpul unui atac pozițional”, care a inclus atât o parte teoretică din sală, dar și activitate pe teren.

Ultimul curs de perfecționare a fost dedicat antrenorilor care activează în străinătate și s-a desfășurat în format online. Tema a fost „High performance coach” și a fost susținută de către Dany Ryser pentru 26 de antrenori care au învățat pe parcurs aspectele importante și necesare în îmbunătățirea continuă a competențelor și rolurilor lor în cadrul echipei. Cursanții au fost implicați în mai multe sesiuni de lucru în grup pentru a face schimb de idei, pentru a lua decizii împreună și pentru a împărtăși din experiențele pe care le-au avut de-a lungul carierei.

În urma acestor cursuri de perfecționare, antrenorii participanți, a căror licență UEFA PRO expiră în 2023 sau va expira în 2024 va putea fi reînnoită conform îndeplinirii condițiilor specificate în Convenția UEFA a Antrenorilor 2020. Școala Federală de Antrenori va organiza o serie de cursuri de perfecționare și în anul 2024. Toate detaliile logistice ale acestora vor fi disponbile în timp util pe platforma anf.frf.ro