Școala Federală de Antrenori a organizat în perioada 27-28 iunie ultimul modul din procesul de instruire teoretică și practică licența UEFA A alături de cei 25 de cursanți.

Au fost 2 zile intense în care cei prezenți au avut oportunitatea de a aborda noi subiecte, de a înțelege metodele și instrumentele recomandate, dar mai ales de a le pune în practică în cadrul sesiunilor de lucru pe echipe.

Prima zi a debutat cu ”Cadrul de desfășurare a antrenamentului”, curs susținut de prof. Alin Hancăș, lector colaborator al SFA, cel care a creionat caracteristicile jucătorului amator de top, care sunt nevoile sale, factorii externi care îi pot influența activitatea, dar totodată așteptările și cerințele care i se solicită din partea echipei. Apoi, atenția a fost îndreptată către antrenorul unei echipe de L2 sau L3, care sunt provocările pe care le poate întâmpina, obiectivele setate de către conducerea clubului sau interacțiunea sa cu restul membrilor din echipă.

În continuare, Ion Marin, antrenor al lotului național U16 masculin, a susținut un curs esențial pentru un licențiat UEFA A despre ”Managementul staff-ului tehnic” în cadrul căruia a conturat profilul și rolul antrenorului principal și secund, al directorului sportiv și directorului tehnic, relațiile funcționale dintre aceștia, iar cu multe exemple din vasta sa experiență personală și profesională i-a făcut pe cursanți să înțeleagă că au nevoie de anumite competențe și aptitudini pentru a-și asuma unul dintre aceste roluri.

A doua zi focusul a fost pe ”Planificarea (anuală, lunară, săptămânală) și Planul de antrenament”, componente esențiale în activitatea unui antrenor la acest nivel, cele fără de care rezultate și obiectivele propuse nu pot fi atinse. După ce le-au fost prezentate și explicate reperele de care trebuie să țină cont (durata sezonului competițional, vacanțelor, perioadelor de tranziție și a celor de pregătire etc.), cursanților le-a fost solicitat să construiască un model de plan de pregătire anual pentru o echipă de L3. Astfel, lucrând în echipă ca un staff tehnic, au realizat cât de importantă este delegarea de sarcini de către antrenorul principal, comunicarea interpersonală, luarea și asumarea de decizii comune.

„După 6 luni petrecute împreună încheiem cu succes procesul de instruire teoretică și practică pentru cei 25 de cursanți ai licenței UEFA A. Încă de la început, ne-am propus ca organizarea, cerințele și conținutul acestei licențe să corespundă cu standardele Convenției UEFA a Antrenorilor 2020, iar cu ajutorul lectorilor, cursanților și tuturor celor implicați în proces am reușit să ne atingem obiectivele. A fost o perioadă solicitantă, dar antrenantă de ambele porți, o relație win-win din care ei și-au consolidat cunoștințele și perfecționat competențele, iar echipa SFA a primit feedback constant în vederea îmbunătățirii cursurilor viitoare. Suntem convinși că aceștia vor continua să investească în dezvoltarea personală și profesională, iar în scurt timp vor prelua și conduce cu succes echipe din fotbalul amator de top”, a menționat Lucian Burchel, Director al Școlii Federale de Antrenori.