Fotbalul feminin din România intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Pentru a putea participa în prima ligă, cluburile de fotbal feminin vor trece printr-un proces de certificare în care se regăsesc, în urma ședinței de Comitet Executiv din 21 decembrie 2022, mai multe criterii noi.

Procesul de certificare similar cu cel al cluburilor din Liga 2 masculin va include criterii sportive, financiare, juridice, de infrastructură, responsabilitate socială și de personal.

Printre elemente noi se regăsesc crearea unei strategii de dezvoltare a sectorului de junioare, înscrierea a cel puțin două echipe de junioare (U11/U13, respectiv U15/U17), contracte cu cel puțin 15 jucătoare profesioniste, program de antrenament săptămânal pentru echipa de senioare, introducerea unui plafon salarial.

Fiecare club solicitant pentru participarea în Liga 1 Feminin trebuie să aibă încheiate contracte cu un număr minim de 15 jucătoare profesioniste, din care minimum 7 jucătoare senioare, în sezonul actual, 2022-2023, și un număr minim de 20 de jucătoare profesioniste, din care minimum 10 să fie senioare, începând din sezonul 2023-2024.

De asemenea, criteriul de infrastructură prevede disputarea unui număr minim de 5 meciuri pe un stadion omologat pentru nivelul Ligii 2 seniori plus teren de antrenament pentru senioare și un teren de antrenament în aer liber pentru junioare.

În privința staff-ului tehnic, antrenorul principal trebuie să dețină licența UEFA A, antrenorul de portari licența UEFA B GK (în 2023-2024 fiind acceptată și licența UEFA B + certificat național de portari), iar din sezonul 2024 – 2025 cel puțin unul dintre antrenorii echipelor de junioare trebuie să aibă licență UEFA Youth B.