Fotbalul din România se pregătește de revenirea suporterilor pe stadion, după o pauză de 14 luni. Noul protocol medical a fost aprobat joi, 20 mai 2021, prin decizie de Comitet de Urgență, și permite accesul spectatorilor în tribune până la o capacitate maximă de 25%.

Accesul spectatorilor într-o proporție mai mare se face numai cu titlu excepțional, de eveniment pilot. Acesta trebuie să fie aprobat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății.

Accesul pe stadion

 • La eveniment pot participa persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 • Persoanele care nu îndeplinesc această condiție, trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
 • Pentru procurarea tichetelor de acces este necesară dovada testului negativ sau a adeverinței de vaccinare cu a doua doză din care să reiasă că au trecut peste 10 zile de la rapel.
 • Toate porțile de acces în interiorul arenei sportive vor fi deschise. Organizatorii vor comunica spectatorilor orele recomandate pentru sosirea la eveniment, precum și poarta de acces recomandată, pentru a minimiza riscul de creare a aglomerației în aceste puncte. De asemenea, vor exista marcaje care să ajute persoanele să păstreze distanța de siguranță de minimum 1,5 metri.
 • Accesul în incintă nu va fi permis persoanelor care prezintă febră, tuse, dureri în gât, dificultate în respirație. Persoanelor care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome li se va recomanda să contacteze medicul de familie.
 • Controlul de securitate de la porți se va face doar vizual, spectatorii fiind rugați să colaboreze și să prezinte de bună voie obiectele pe care le dețin în buzunare și / sau genți. Dacă este necesar, verificarea corporală va fi efectuată de stewarzi folosind măști de protecție, mănuși de unică folosință și se vor schimba / dezinfecta la fiecare control sau se va recurge la auto-verificare.
 • Accesul în arenă este permis doar cu genți mai mici sau egale cu o foaie de hârtie A4.
 • Nu se permite accesul cu mâncare sau băutură.

Așezarea în tribune

 • Organizatorul evenimentului sportiv are obligația de a marca în mod corespunzător spațiile unde spectatorii se pot așeza, astfel încât să se poată respecta o distanță minimă de 1,5 metri între oricare două persoane.
 • Purtarea măștii de protecție de către spectatori este obligatorie pe toată durata participării la evenimentul sportiv.
 • În tribune, pe fiecare rând, un scaun ocupat trebuie să fie urmat de 3 scaune libere. Spectatorii vor avea obligația de a nu părăsi locul alocat, în caz contrar fiind invitați să părăsească incinta.
 • În cazul evenimentelor pilot, organizate cu aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se poate depăși limita de 25% din capacitatea tribunelor. Participanții la evenimentul pilot își vor da acordul privind procesarea datelor cu caracter personal, în vederea monitorizării evoluției stării lor clinice. Baza de date cu participanții la evenimentul pilot va fi transmisă către Direcția Județeană de Sănătate Publică sau Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, pentru a face verificările necesare.

Pe 8 martie 2020, la Miercurea Ciuc, pe stadionul Municipal, s-a disputat ultimul meci cu spectatori. Aproximativ 1.000 de suporteri au participat la duelul dintre Csikszereda și Petrolul Ploiești. Numărul specatorilor fusese deja limitat de către autorități.

Persoanele vaccinate nu mai au nevoie de teste Covid-19

Un alt pas important spre normalitate îl reprezintă faptul că persoanele implicate în organizarea meciurilor de fotbal vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare sunt exceptate de la obligația testării.

La începutul lunii februarie, Federația Română de Fotbal a lansat campania “Fotbalul se vaccinează”, un apel pentru membrii familiei fotbalului românesc să se imunizeze împotriva COVID-19. De asemenea, prin decizia Guvernului României pe care Federația Română de Fotbal împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului au susținut-o, membrii loturilor naționale și ai loturilor olimpice au fost incluși în etapa a doua de vaccinare.

“Este un pas important spre normalitate și mă bucur pentru sportul românesc, în general, și pentru toată familia fotbalului românesc, în special, care a traversat o perioadă dură de restricții și dificultăți financiare. Federația Română de Fotbal alături de membrii săi și-a orientat eforturile spre găsirea de soluții precum reluarea antrenamentelor, reluarea competițiilor, redeschiderea bazelor sportive sau reluarea fotbalului amator. A fost o misiune foarte dificilă atât timp cât fanii, susținătorii morali și financiari ai fotbalului, nu s-au putut apropia de stadioane. Azi suntem în momentul în care eforturile noastre sunt răsplătite. E un lucru bun că ne întoarcem la normalitate, dar este important să păstrăm ceea ce am câștigat astăzi, motiv pentru care trebuie să fim atenți și să ne luăm toate măsurile de precauție. Organizatorii de evenimente sportive trebuie să înțeleagă că este foarte important să respectăm reglementările autorităților, iar Federația Română de Fotbal le va oferi tot sprijinul în acest sens. Un alt lucru foarte important îl reprezintă excepția testării pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2. Un motiv în plus de a îndemna pe toți cei din familia fotbalului să aibă încredere în recomandările experților și să se vaccineze. Împreună ne vom putea bucura din nou de normalitate!”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

“Protocolul medical pentru desfășurarea competițiilor” poate fi accesat aici!