Naționala feminină a României întâlnește joi, 4 aprilie, de la ora 18.00, selecționata similară a Maltei, într-o partidă de verificare programată la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia.

Va fi prima confruntare din cadrul dublei amicale România – Malta, cel de-al doilea meci urmând să se joace duminică, 7 aprilie, de la ora 11.00, tot la Mogoșoaia. Ambele partide vor putea fi urmărite pe FRF TV și pe pagina de Facebook a naționalei feminine.

Cele două prime reprezentative vor debuta în toamnă în preliminariile Campionatului European 2021. Turneul final va fi găzduit de Anglia în perioada 11 iulie – 1 august 2021.

Naționala României face parte din Grupa H, alături de Elveția, Belgia, Croația și Lituania. Tricolorele vor disputa primul meci din calificările la EURO 2021 pe 8 octombrie, acasă, împotriva Belgiei.

Malta, adversara naționalei noastre din această săptămână, face parte din Grupa B, alături de Italia, Danemarca, Bosnia&Herțegovina, Israel și Georgia. Locul 101 în clasamentul FIFA dat publicității luna trecută, Malta a făcut parte din urna a cincea valorică, ultima, la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Campionatul European din Anglia.

În ultima campanie de calificare, pentru Campionatul Mondial din Franța, Malta nu a izbutit să treacă de grupele turului preliminar, încheind pe locul trei în Grupa 2, după Albania și Grecia, dar înaintea naționalei din Kosovo. Fetele din Malta au pierdut greu, 0-1 cu Grecia, au remizat, 0-0, cu Albania și au învins, 3-1, Kosovo.

De naționala României se leagă cea mai frumoasă amintire a fotbalului feminin din Malta. România a fost primul adversar din istoria naționalei Maltei! În 10 august 2003, România și Malta se întâlneau la București, în preliminariile Campionatului European din 2005, găzduit de Anglia.

Tricolorele învingeau cu 3-0. La retur, în Malta, tot România câștiga, de această dată însă cu un rezultat mai categoric 8-0. Din echipa României care învingea Malta la debutul său internațional mai face încă parte Florentina Olar-Spânu, căpitanul primei noastre reprezentative, care marca în ambele meciuri câte un gol! Deși au trecut 16 ani de la primul meci România – Malta, Florentina Olar-Spânu rămâne liderul naționalei noastre.

Selecționerul Mirel Albon e convins că dubla contra Maltei e o acțiune utilă în pregătirea preliminariilor EURO 2021. Mirel Albon a convocat pentru cele două meciuri de la Mogoșoaia cele mai bune jucătoare care evoluează în țară și în străinătate.

Marți după-amiază, tricolorele au urmărit prima repriză a confruntării dintre naționalele de juniori U15 ale României și Ucrainei de la Buftea.

Lotul convocat de selecționerul Mirel Albon pentru această ”dublă”:

Portari: Andreea Părăluță (Levante UD), Sara Câmpean (”U” Olimpia Cluj)

Fundași: Olivia Oprea (Zaragoza CFF/Spania), Teodora Meluță (”U” Olimpia Cluj), Maria Ficzay (Diosgyori VTK/Ungaria), Erika Gered (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Brigitta Goder (ETO Gyori FC/Ungaria)

Mijlocași: Ioana Bortan (”U” Olimpia Cluj), Ana Vlădulescu (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Ștefania Vătafu (Anderlecht/Belgia), Andreea Voicu (Apollon Ladies/Cipru), Andreea Herczeg (Kungsbacka DFF/Suedia), Bianca Sandu (Diosgyori VTK/Ungaria), Ioana Bălăceanu, Roxana Mirea, Beatrice Tărășilă (toate ”U” Olimpia Cluj), Mădălina Marinescu (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Mihaela Ciolacu (”U” Olimpia Cluj)

Atacanți: Bianca Ienovan (Fortuna Becicherecu Mic), Florentina Olar (Fortuna Hjorring/Danemarca), Cosmina Dușa (Konak Belediyespor/Turcia), Cristina Carp (”U” Olimpia Cluj)

În toamnă debutăm în calificările EURO 2021

Reprezentativa feminină a României a fost repartizată în Grupa H, alături de Elveția, Belgia, Croația și Lituania, în urma tragerii la sorți care s-a desfășurat pe 21 februarie, la Nyon.

Naționala feminină va debuta în preliminariile pentru EURO 2021 pe teren propriu, chiar împotriva Belgiei, pe 8 octombrie. Locul și ora de disputare ale partidei vor fi stabilite ulterior.

Programul Grupei H din preliminarii:

29.08.2019: Lituania – Croația
03.09.2019: Elveția – Lituania, Belgia – Croația
4.10.2019: Lituania – Elveția
8.10.2019: ROMÂNIA – Belgia, Elveția – Croația
8.11.2019: ROMÂNIA – Lituania, Croația – Belgia
11.11.2019: Belgia – Lituania, Elveția – ROMÂNIA
10.04.2020: Croația – Lituania
14.04:2020: Belgia – Elveția, Croația – ROMÂNIA
05.06.2020: Lituania – ROMÂNIA
09.06.2020: Lituania – Belgia, ROMÂNIA – Elveția
18.09.2020: Belgia – ROMÂNIA, Croația – Elveția
22.09.2020: Elveția – Belgia, ROMÂNIA – Croația

La turneul final se califică direct câștigătoarele celor 9 grupe alături de cele mai bune trei locuri doi, cărora li se alătură țara-gazdă, Anglia. Celelalte șase ocupante ale pozițiiilor secunde vor disputa un play-off, în sistem tur-retur, astfel urmând a se stabili celelalte trei care se vor califica la EURO 2021.

ARTICOL DE ADI DOBRE