Naționala de futsal a României va da piept astăzi, de la ora 18:30, în direct pe frf.tv, cu Danemarca, într-o partidă contând pentru Grupa a 8-a a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup 2024!

Partida dintre România și Danemarca, prima oficială din istorie, va fi găzduită de Sala Sporturilor din Târgu Mureș. Peste doar cinci zile, tricolorii vor juca în deplasare cu Finlanda, favorita Grupei a 8-a.

Niciuna dintre cele trei formații din Grupa a 8-a nu s-a calificat până acum la turneul final al Campionatului Mondial, care în 2024 va avea ediția cu numărul 10, jubiliară.

Endre Kacso: „Publicul din Târgu Mureș să vină alături de noi”

Tricolorii vor să debuteze cu un succes în actualele preliminarii, care să le sporească șansele de calificare în următoarea fază, cea a Elite Round-ului. Câștigătoarele celor 12 grupe merg direct în Elite Round-ul calificărilor, alături de cele mai bune patru locuri secunde. Celelalte formații care vor încheia pe locul doi în grupe vor disputa un play-off.

„Așa cum am mai spus, prima partidă va conta enorm. Dincolo de cele trei puncte puse în joc, un succes va aduce un capital de moral uriaș. Am încredere în băieți că vor da totul pentru un rezultat bun contra echipei Danemarcei. Fac încă o dată apel la publicul din Târgu Mureș să vină alături de noi să ne încurajeze, așa cum a făcut în primăvară, atunci când naționala U19 a României a obținut la Târgu Mureș calificarea la EURO 2022”, a spus Endre Kacso, selecționerul primei noastre reprezentative.

Nikolaj Saabye: „E un moment istoric pentru naționala noastră de futsal”

Pentru Danemarca aceasta este prima prezență în Main Round-ul calificărilor pentru Cupa Mondială. Danemarca a încheiat pe primul loc Grupa B preliminară, o grupă foarte echilibrată, a doua care a dat trei formații pentru Main Round. Danemarca a învins Malta, scor 8-0, și a remizat cu Cipru și cu Norvegia, cu același scor, 2-2, toate trei calificându-se mai departe.

„E un moment istoric pentru naționala noastră de futsal, pentru prima dată într-o rundă principală de calificare la Campionatul Mondial. Este o grupă grea. În special România, cap de serie numărul doi, cu șase până la opt brazilieni în echipă (!). Finlanda a fost întotdeauna un adversar dificil pentru noi”, a spus Nikolaj Saabye, selecționerul Danemarcei după tragerea la sorți a grupelor Main Round-ului.

Petrișor Toniță: „Ne dorim același lucru, calificare la primul mondial din istoria futsalului românesc”

Petrișor Toniță, portarul campioanei CS United Galați și unul dintre veteranii primei noastre reprezentative, crede că preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2024 reprezintă un nou început pentru actuala generație a echipei naționale: „Aceasta noua campanie de calificare este un nou început, cred, pentru toți componenții lotului nostru. Începem un drum dificil, pe care trebuie să îl parcurgem cu mare atenție, pentru că sunt șanse mari să terminam chiar pe primul loc în această grupă! Danemarca este un adversar pe care nu trebuie să îl tratăm de sus. De altfel fiecare meci începe de la 0-0 și sunt șanse 50 la sută pentru fiecare echipă. Noi trebuie însă să facem tot posibilul pentru a câștiga această primă bătălie. Lotul nostru arată foarte bine. Suntem foarte bine pregătiți, atât fizic, cât și psihic și tactic. Atmosfera este una foarte bună. Suntem foarte uniți și toți ne dorim același lucru, calificare la primul mondial din istoria futsalului românesc. Sosirile la națională ale lui Daniel Araújo și André Luis Sasse sunt extrem de importante, deoarece sunt jucători de mare valoare și chiar au demonstrat că merită să fie aici”.

Felipe Mancha: „E o onoare să fiu căpitanul României”

Felipe Pinto Viana de Oliveira, alias Felipe Mancha, căpitanul primei noastre reprezentative, a mărturisit că abia aștepta debutul în preliminariile Campionatului Mondial. „Vin de fiecare dată la echipa națională a României cu același gând, să fac tot posibilul și să dau totul pentru această tricou. E o onoare să fiu căpitanul României, să am această responsabilitate, și promit în continuare să reprezent întotdeauna țara noastră cu mare drag, cu mare plăcere. Meciul cu Danemarca? Un joc pe care trebuie să îl câștigăm. În primul rând pentru încredere. Avem un grup bun, atmosfera este una incredibilă și sunt încrezător că vom trece în etapa următoare a preliminariilor. Ce pot spune despre debutanții Daniel Araújo și André Luis Sasse? Sunt două tinere talente care ne vor ajuta și ne vor reprezenta foarte bine echipa națională”, a spus Felipe Mancha.

România – Danemarca, Sala Sporturilor, Târgu Mureș
Arbitri: Hikmat Qafarli, Knyaz Amiraslanov; Ali Jabrayilov (toți din Azerbaijan)

Programul meciurilor din Main Round:

6 octombrie 2022: ROMÂNIA – Danemarca LIVE FRF.tv
11 octombrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA
1 martie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
5 martie 2023: Danemarca – ROMÂNIA

Lotul convocat de selecționerul Endre Kacso:

Portari: Theodor Badea Lungu (CFR Timișoara), Petrișor Toniță (United Galați), Andrei Dinicuta (Autobergamo Deva);

Jucători de câmp: Andor Balint (Odorheiu Secuiesc), Richard Iszlai (Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Daniel Araújo(United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Istvan Hadnagy (Kecskemet Futsal | Ungaria), Felipe Oliveira (Napoli Futsal | Italia), André Sasse (Portimonense | Portugalia), Paulo Fereira (Povoa Futsal Clube | Portugalia), Andrei Crăciun (United Galați), Darius Nastai (CFR Timișoara), Szabolcs Manya (Kecskemet Futsal | Ungaria), Tamaș Miklos (Odorheiu Secuiesc)

Articol de Adi Dobre